Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ιστορίες από το καλοκαίρι / Ιαπωνικά ήθη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες από το καλοκαίρι / Ιαπωνικά ήθη

Η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα αποτελούν ενδημικά φαινόμενα της ιαπωνικής οικονομίας και πολιτικής, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες. Με μια σημαντική διαφορά, όμως, στη διαχείριση της αποκάλυψης των σκανδάλων. Στην ιαπωνική παράδοση -εκτός από τις όλο και πιο σπάνιες περιπτώσεις χαρακίρι- έχουν καθιερωθεί η δημόσια απολογία, η παροχή εξηγήσεων και η δημόσια αίτηση συγγνώμης με τη μορφή υπόκλισης.

Τον Ιούλιο αποκαλύφθηκε ότι μια φημισμένη ιδιωτική ιατρική σχολή του Τόκιο παραποιούσε συστηματικά, επί μια δεκαετία, τις βαθμολογίες των εισαγωγικών εξετάσεων, «ανέβαζε» τα αγόρια και «έριχνε» τα κορίτσια, προκειμένου να διατηρεί μια αναλογία 70% φοιτητών έναντι 30% φοιτητριών. Με την ίδια αναλογία έστελνε αποφοίτους σε συνεργαζόμενες ιδιωτικές κλινικές, όπου οι γυναίκες γιατροί δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες επειδή μένουν... έγκυες και ενίοτε παραιτούνται, ενώ οι άνδρες γιατροί θεωρούνται περισσότερο προσηλωμένοι στη δουλειά και στα αφεντικά τους.

Η υπόθεση ήλθε στο φως στη διάρκεια έρευνας για την προνομιακή μεταχείριση ενός φοιτητή, γιου ανώτερου στελέχους του υπουργείου Παιδείας. Ο εισαγγελέας παρέπεμψε σε δίκη δυο ανώτερα στελέχη της σχολής, ο διευθυντής δήλωσε μεν άγνοια αλλά ζήτησε συγγνώμη ακολουθώντας το τυπικό και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημιώσεων. Καθείς δικαιούται να είναι επιφυλακτικός για την αλήθεια των λεγομένων του.

Πριν κοπάσει ο σάλος για το σκάνδαλο των έμφυλων διακρίσεων, μια άλλη υπόθεση τάραξε τα νερά στην Ιαπωνία, στο ανώτατο συμβολικό επίπεδο. Αφορά τον γάμο της πριγκίπισσας Μάκο με τον «κοινό θνητό» Κομούρο, για χάρη του οποίου η μεγαλύτερη εγγονή του αυτοκράτορα Ακιχίτο ουσιαστικά παραιτείται από το δικαίωμά της στον θρόνο. Ο γάμος αναβλήθηκε επ' αόριστον εξαιτίας των οικονομικών εκκρεμοτήτων που έχει η μέλλουσα πεθερά της 26χρονης πριγκίπισσας.

Το ζευγάρι είχε ήδη πάρει την ευχή του αυτοκράτορα και ο γάμος προγραμματιζόταν για τον Νοέμβριο. Ανέκυψε όμως ζήτημα με ένα «περίεργο» δάνειο που βαρύνει τη μητέρα του γαμπρού. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, η μέλλουσα πεθερά είχε δανειστεί χρήματα από τον πρώην αρραβωνιαστικό της για να σπουδάσει τον γιο της Κομούρο. Η ίδια λέει ότι δεν πρόκειται για «χρέος» και ότι προσπαθεί να λύσει το θέμα με τον πρώην σύντροφό της.

Γιατί αφορούν όλα αυτά την αυτοκρατορική οικογένεια και τον ιαπωνικό λαό; Επειδή η αποχώρηση της πριγκίπισσας από τον βασιλικό οίκο θα συνοδευτεί με ένα παχυλό, εφάπαξ επίδομα, ύψους 100 εκατομμυρίων γεν (900.000 δολαρίων) από το δημόσιο ταμείο, ώστε να σταθεί στα πόδια της στην καινούργια ζωή που την περιμένει.

Ο 84χρονος Ακιχίτο θα παραδώσει τον θρόνο των Χρυσανθέμων στον μεγαλύτερο γιο του, τον Ναρουχίτο, τον προσεχή Απρίλιο. Η αυτοκρατορική οικογένεια και η κυβέρνηση σχεδιάζουν προσεκτικά τη χορογραφία της διαδοχής και δεν θέλουν να επισκιαστεί από σκάνδαλα ή «σκάνδαλα».

Γιατί αφορούν όλα αυτά εμάς; Έλα ντε.

Μετά τη σωτηρία, υπηκοότητα

Με συνοπτικές διαδικασίες οι αρχές της Ταϊλάνδης χορήγησαν υπηκοότητα στον προπονητή και σε τρεις από τους μαθητές της ομάδας των Αγριόχοιρων που έμειναν παγιδευμένοι επί 18 ημέρες στα έγκατα της πλημμυρισμένης σπηλιάς.

Το δράμα των παιδιών και η επιχείρηση διάσωσης στάθηκαν αφορμή για να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος ότι περίπου μισό εκατομμύριο "απάτριδες", μέλη νομαδικών φυλών της ζούγκλας και πρόσφυγες ζουν στο περιθώριο, χωρίς να αναγνωρίζονται ούτε από την Ταϊλάνδη ούτε από τις γειτονικές χώρες.

Οι διαδικασίες "φαστ τρακ" για τη χορήγηση της υπηκοότητας δεν συνδέονται με τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, ισχυρίστηκε κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο BBC ενώ τόνισε ότι ο προπονητής και οι τρεις μαθητές έχουν γεννηθεί στο έδαφος της Ταϊλάνδης και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Αντίο, πλαστική σακούλα

Την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης από το 2019 στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια» τέτοιες σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο, κατήγγειλε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν για το περιβάλλον και κυρίως για τη θαλάσσια ζωή. «Στόχος μας είναι να φροντίσουμε καλύτερα το περιβάλλον μας και να προστατεύσουμε την καθαρή και πράσινη φήμη της Νέας Ζηλανδίας» τόνισε.

Περίπου 5.000 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως και, όπως όλα τα πλαστικά προϊόντα, ένα πολύ μικρό ποσοστό τους ανακυκλώνεται, κατήγγειλε τον Ιούνιο ο ΟΗΕ σε έκθεσή του, στην οποία παρουσίασε την «αποθαρρυντική» πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να κατανοεί το εύρος του προβλήματος και επεσήμανε ότι περισσότερες από 60 χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει πολιτικές για τον περιορισμό της μόλυνσης από τα πλαστικά απορρίμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL