Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Βυθίστηκαν η λίρα και το ρούβλι / Αμερικανικός οικονομικός πόλεμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βυθίστηκαν η λίρα και το ρούβλι / Αμερικανικός οικονομικός πόλεμος

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο έσπασε χθες η τουρκική λίρα καθώς παρατεινόταν η αβεβαιότητα για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων μετά και την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι δεν θα ακολουθήσει την Ουάσιγκτον στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Την ίδια ώρα το ρούβλι υποχωρούσε σε χαμηλό διετίας μετά την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία, αυτή τη φορά για την υπόθεση Σκριπάλ. Η χρήση των κυρώσεων για την άσκηση πιέσεων δεν είναι κάτι καινούργιο για τις ΗΠΑ, αλλά έχει εξελιχθεί σε βασικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Τραμπ.

Συνεχίζοντας την κατρακύλα, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας σημείωσε πτώση της τάξεως του 3,5% μέσα σε μια ημέρα. Η ισοτιμία της λίρας ήταν χθες το απόγευμα 5,48 έναντι του δολαρίου και 6,34 έναντι του ευρώ, με περαιτέρω πτωτικές τάσεις. Τα σενάρια για προσφυγή στο ΔΝΤ παραμένουν, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για άυξηση των επιτοκίων. Στην Άγκυρα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα παρουσιάσει σήμερα ένα "νέο οικονομικό μοντέλο" που προβλέπει ανάπτυξη 3% - 4% το 2019 και υποχώρηση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό.

Στη Μόσχα το χρηματιστήριο υποχώρησε 3% και το ρούβλι έπεσε στο 66 προς 1 απέναντι στο δολάριο μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία μέχρι το τέλος Αυγούστου. Τασσόμενη στο πλευρό του Λονδίνου, η Ουάσιγκτον αποφάνθηκε ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε έναν νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία. Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες.

Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα παρακολουθούν την κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές, διαθέτουν όλα τα αναγκαία εργαλεία για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα και θα τα χρησιμοποιήσουν εφόσον αυτό είναι αναγκαίο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL