Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΗΠΑ / Η ώρα των γυναικών και των κινημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / Η ώρα των γυναικών και των κινημάτων

Ρασίντα Τλαΐμπ

Η διχαστική και αντιφεμινιστική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ αποδίδει, αλλά όχι στην κατεύθυνση που επιδιώκει ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος είχε περιλάβει στις μπίζνες του τα καλλιστεία και στην πολιτική επιχειρηματολογία του την απαξίωση του γυναικείου φύλου. Η κινητοποίηση των γυναικών απέναντι στον "τραμπισμό" μετέτρεψε την προσωπική οργή για τις προσβολές σε ένα μαζικό κίνημα που κατέβηκε στους δρόμους και τώρα διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική, σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν χθες σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου καθώς και για την ανάδειξη νέων κυβερνητών. Συνολικά 173 γυναίκες θα διεκδικήσουν βουλευτικές έδρες κάτω από τις σημαίες των δύο μεγάλων κομμάτων (έναντι 167 το 2016), ενώ άλλες 11 θα διεκδικήσουν θέση κυβερνήτη (μία παραπάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 1994). Τα δύο τρίτα των υποψηφίων προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μίσιγκαν, όπου 4 γυναίκες βρίσκονται επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των Δημοκρατικών.

Την εκλογή της στο Κογκρέσο εεξαφάλισε ήδη η Ρασίντα Τλαΐμπ, η οποία θα γίνει η πρώτη Παλαιστίνια Αμερικανίδα βουλευτής και η πρώτη μουσουλμάνα που θα αναλάβει τέτοια θέση. Η 42χρονη δικηγόρος και ακτιβίστρια εξελέγη χθες στις προκριματικές των Δημοκρατικών στη 13η περιφέρεια του Μίσιγκαν, όπου το κόμμα έχει απόλυτη κυριαρχία σε τέτοιο βαθμό που οι Ρεπουμπλικανοί δεν βάζουν καν υποψηφιότητα. Κόρη Παλαιστινίων προσφύγων από την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, η Τλαΐμπ έχει 13 αδέλφια. Καθώς οι γονείς της εργάζονταν σκληρά και στηρίζονταν κατά καιρούς στην κοινωνική πρόνοια, η Τλαΐμπ φρόντιζε τα αδέλφια της ενώ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά. Μπήκε στον πολιτικό στίβο το 2004 και εξελέγη δύο φορές στην τοπική Βουλή, ενώ έδωσε αγώνες για τα προγράμματα της πρόνοιας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Στις 8 Αυγούστου του 2016 η Ρασίντα Τλαΐμπ παρενέβη σε προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας από τον τότε υποψήφιο Πρόεδρο να επιστρέψει το στρατιωτικό παράσημο που του είχε δώσει ένας στρατιωτικός. "Δεν κέρδισες αυτό το μετάλλιο, δεν σου αξίζει" φώναξε η Τλαΐμπ, καθώς η ασφάλεια την απομάκρυνε από την αίθουσα.

Οι συνθήκες για ένα "ροζ κύμα" του Νοεμβρίου είναι ευνοϊκές αν κρίνει κανείς και από την οριακή επανεκλογή του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Τρόι Μπόλντερσον στο Κολόμπους του Οχάιο, προπύργιο του συντηρητικού κόμματος. Ο Μπόλντερσον έλαβε το 50,2%, έναντι 49,3% του Δημοκρατικού Ντάνι Ο’ Κόνορ. Παρά την προσωπική παρέμβαση Τραμπ, που πήγε στο Οχάιο και βρέθηκε στο πλευρό του Μπόλντερσον, η ψαλίδα μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών έκλεισε. Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός προηγείται με 1.500 ψήφους πριν καταμετρηθούν 4.500 επιστολικές ψήφοι. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του 0,5%, θα γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL