Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Τραμπ αντιμέτωπος με τον... θεό της βροχής και το κλίμα

Η χειρότερη πυρκαγιά στη Ιστορία των ΗΠΑ έχει καταστρέψει στην Καλιφόρνια μια έκταση όσο η μεγαλούπολη του Λος Άντζελες, αφού πάνω από 1,14 εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει κυριολεκτικά στάχτη. Οι...

Η χειρότερη πυρκαγιά στη Ιστορία των ΗΠΑ έχει καταστρέψει στην Καλιφόρνια μια έκταση όσο η μεγαλούπολη του Λος Άντζελες, αφού πάνω από 1,14 εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει κυριολεκτικά στάχτη. Οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίας καθιστούν προς τον παρόν αδύνατο τον έλεγχο της πυρκαγιάς του “Συμπλέγματος Μοντετσίνο”-όπως ονομάστηκε από τη συνάντηση των δύο ανεξέλεγκτων μετώπων της φωτιάς- που σκότωσε ακόμα δύο ανθρώπους, ανεβάζοντας σε 9 τον απολογισμό των νεκρών, ενώ έκαψε 75 κατοικίες και έτρεψε σε φυγή χιλιάδες ανθρώπους.

Η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 8 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και ο Πρόεδρος Τραμπ κήρυξε την πολιτεία σε “κατάσταση εθνικής καταστροφής”. Πριν από περίπου οκτώ μήνες, μια άλλη πυρκαγιά, αποκαλούμενη "Πυρκαγιά του Τόμας", στη Σάντα Μπάρμπαρα είχε καταστρέψει 1,13 εκατομμύρια στρέμματα. Στην περιοχή του Μοντετσίνο επιχειρούν 3.900 πυροσβέστες και σε ολόκληρη την Καλιφόρνια 14.000 πυροσβέστες και εθελοντές.

 

Ο θεός της βροχής και το περιβάλλον

 

Ο Πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε πως για τις πυρκαγιές φταίει κυρίως η έλλειψη νερού, γιατί το νερό της βροχής, αντί να συγκεντρώνεται, καταλήγει στον... Ειρηνικό ωκεανό. “Οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια εξαπλώθηκαν και επιδεινώθηκαν από τις κακές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν την κατάλληλη χρήση της τεράστιας ποσότητας νερού που έχουμε άμεσα στη διάθεσή μας” έγραψε ο Τραμπ από το Twitter.

“Έχουμε πολύ νερό για να καταπολεμήσουμε αυτές τις πυρκαγιές, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, το κλίμα αλλάζει και προκαλεί μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές πυρκαγιές” απάντησε από τις σελίδες των "New York Times" ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνια, αφήνοντας αιχμές για την άρνησή του Τραμπ να παραδεχθεί την κλιματική αλλαγή.

 

Ισπανία - Πορτογαλία

 

Στην Ισπανία, που αντιμετωπίζει δύο πυρκαγιές, στην Ανδαλουσία και τη Βαλένθια, η εκτίναξη του υδράργυρου πάνω από τους 40 βαθμούς έχει προκαλέσει ήδη 9 νεκρούς. Ο πρώτος νεκρός ήταν ένας 48χρονος εργαζόμενος σε μια εθνική οδό της Μούρθια που πέθανε από ηλίαση, ενώ ένας 40χρονος Γερμανός τουρίστας πέθανε από τη ζέστη όταν προσπαθούσε να φτάσει πεζός στον καθεδρικό ναό του Σαντιάγκο της Κομποστέλα ακολουθώντας τη μεγάλη και πολυήμερη διαδρομή των μεσαιωνικών πεζοπόρων.

Στην Πορτογαλία, οι δύο μεγάλες πυρκαγιές που ενισχύονται από ισχυρούς ανέμους έχουν στείλει στα νοσοκομεία 59 τραυματίες, εκ των οποίων 30 είναι πυροσβέστες. Ακόμα 79 άτομα δέχθηκαν ιατρική βοήθεια, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά εκατοντάδες κατοικίες. Η πυρκαγιά στο Μοντίκε, που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου, έχει καταστρέφει 17,3 χιλιάδες εκτάρια. Η Πορτογαλία μαστίζεται από 11 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 9 είναι υπό έλεγχο με την χρήση 419 οχημάτων και 17 αεροσκαφών, εκ των οποίων τα 3 είναι από τη γειτονική Ισπανία.

Αργύρης Παναγόπουλος

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ισχυρή πολιτική βούληση

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πολιτικό. Από τεχνοκρατικής άποψης έχει λυθεί με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τις οποίες, θα πρέπει να...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο