Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εσχάτη προδοσία και τρομοκρατία

Για εσχάτη προδοσία, προμελητημένη δολοφονία, σωματικές βλάβες και βαρείς τραυματισμούς, εκτόξευση εκρηκτικών μηχανισμών σε δημόσιες συγκεντρώσεις, τρομοκρατία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και...

Για εσχάτη προδοσία, προμελητημένη δολοφονία, σωματικές βλάβες και βαρείς τραυματισμούς, εκτόξευση εκρηκτικών μηχανισμών σε δημόσιες συγκεντρώσεις, τρομοκρατία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας θα δικαστούν τα έξι άτομα που έχουν συλληφθεί για την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο και των τραυματισμό ανδρών της Εθνικής Πολιτοφυλακής, τόνισε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Σάαμπ. Ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση συνεχίζουν να αμφιβάλλουν για την απόπειρα κατά του Μαδούρο.

Ο γενικός εισαγγελέας εκτιμά πως έχουν συλληφθεί όλοι οι αυτουργοί και οι συνεργάτες τους, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ατόμων που κατηύθυναν το δεύτερο drone μέσα από ένα όχημα κοντά στη Λεωφόρο Μπολίβαρ, όπου γινόταν η παρέλαση της Εθνικής Πολιτοφυλακής, καθιστώντας σαφές ότι οι τρεις εισαγγελείς που έχουν αναλάβει από το Σάββατο τις έρευνες “έχουν προσδιορίσει τις πρώτες διεθνείς διασυνδέσεις” των συλληφθέντων. Η εισαγγελία εκτιμά ότι στόχος δεν ήταν μόνο ο Πρόεδρος, αλλά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή συγκεντρωμένη στην εξέδρα από όπου εκφωνούσε την ομιλία του ο Μαδούρο. “Προσπάθησαν να προκαλέσουν μια σφαγή, γιατί εκεί βρίσκονταν οι επικεφαλής της πολιτικών εξουσιών και το επιτελείο του στρατού” τόνισε ο Σάαμπ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης που διοργάνωσε τη Δευτέρα το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) o πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Καμπάγιο τόνισε ότι “η Δεξιά δεν καταδίκασε ποτέ τη βία, δεν καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας, δεν καταδίκασε το γεγονός ότι μπορεί να είχαν σκοτώσει, εκτός από τον Πρόεδρο, όλους εμάς... Η Δεξιά δεν θα ξανακυβερνήσει ποτέ τη χώρα μας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεβερόλ τόνισε ότι τα δύο drones είχαν από ένα κιλό αμερικανικό πλαστικό εκρηκτικό C4, που ανιχνεύεται πολύ δύσκολα, και πως “καταρρίφθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές πριν φθάσουν στον στόχο τους”. To C4 είναι από τα πλέον ισχυρά εκρηκτικά και κατά 1,34 φορές πιο ισχυρό από το ΤΝΤ και δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται από πολλούς στρατούς του κόσμου και τρομοκρατικές οργανώσεις. Το C4 χρησιμοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας το 2002 προκαλώντας τον θάνατο 200 ατόμων, στην ανατίναξη του αεροσκάφους της American Airlines το 2001 και την επίθεση στο αμερικανικό πλοίο USS Cole στην Υεμένη το 2000. Η αμερικανική αστυνομία το χρησιμοποίησε για να εξοντώσει ελεύθερο σκοπευτή στο Ντάλας που σκότωσε το 2016 έξι αστυνομικούς.

Εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για την απόπειρα κατά του Μαδούρο, καταδίκασε κάθε πράξη βίας στη Βενεζουέλα και ζήτησε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της χώρας στο πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Η μητέρα ενός από τους συλληφθέντες για την πιθανή του συμμετοχή στην απόπειρα, του Αργενίς Βαλέρα, ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί να ανθρώπινα δικαιώματα και τη ζωή του, ενώ συγγενείς αξιωματικού της αστυνομίας ανησυχούν για την πιθανή σύλληψή του.

Αργύρης Παναγόπουλος

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ισχυρή πολιτική βούληση

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πολιτικό. Από τεχνοκρατικής άποψης έχει λυθεί με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τις οποίες, θα πρέπει να...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο