Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ματωμένες ντομάτες

Δεκαπέντε μετανάστες νεκροί στη "Μανωλάδα" της Ιταλίας

“Ντι Μάιο, βάλε τις γαλότσες κι έλα στα χωράφια”. Με αυτά τα λόγια, ο Ακουμπακάρ, ο Ιταλός συνδικαλιστής γης από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Αγροτικής Πολιτικής Τσεντινάιο να πάνε στη Φότζια της Απουλίας για να δουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τον θάνατο που αντιμετωπίζουν καθημερινά κυρίως οι Αφρικανοί μετανάστες.

Οι ντομάτες της Φότζια είναι βαμμένες με αίμα, όπως και οι φράουλες της Μανωλάδας. Δεκαπέντε Αφρικανοί που μάζευαν ντομάτες για δύο ευρώ την ώρα έχασαν τη ζωή τους σε δύο τροχαία δυστυχήματα. Οι έντεκα επέβαιναν σε φορτηγάκι με βουλγαρικές πινακίδες που συγκρούστηκε με μεγάλο φορτηγό και οι άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν σε δεύτερο τροχαίο, ενώ ακόμα τέσσερις μετανάστες βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Οι μαφίες του αγροτικού τομέα σκοτώνουν τους μετανάστες, κατήγγειλαν το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο CGIL και η εθελοντική οργάνωση Libera. Ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι υποσχέθηκε “πλήρεις ελέγχους”, χωρίς να βρει ούτε μια λέξη συμπόνοιας για τα θύματα και τις οικογένειές τους, όπως έκανε χθες με τα θύματα του μεγάλου ατυχήματος στον αυτοκινητόδρομο έξω από την Μπολόνια.

Το Παρατηρητήριο εναντίον της αγροτικής μαφίας κατήγγειλε ότι οι Αφρικανοί μετανάστες εργάζονται τουλάχιστον 8 έως 12 ώρες την ημέρα για να πάρουν από 20 έως 30 ευρώ, ενώ θα πρέπει να πληρώσουν για τα “μεταφορικά” για να φτάσουν στα χωράφια από 5 έως 15 ευρώ. Για κάθε 375 κιλά ντομάτας που μαζεύει ένας μετανάστης παίρνει από 3 έως 4 ευρώ, τουλάχιστον 50% χαμηλότερα από αυτά που προβλέπουν οι συμβάσεις εργασίας, ενώ δεν έχει απολύτως καμία ασφάλιση. Η ίδια ποσότητα ντομάτας πωλείται στους χονδρέμπορους προς 28 με 30 ευρώ ή καλύτερα μεταξύ 6 και 9 λεπτά του ευρώ το κιλό.

Οι διακινητές των σύγχρονων σκλάβων μπορούν να βγάλουν 100.000 ευρώ σε λιγότερο από τρεις μήνες χρησιμοποιώντας δύο μικρά πουλμανάκια 15 έως 30 θέσεων για να μεταφέρουν προς 15 ευρώ τους μετανάστες στα χωράφια, αφού μπορούν να κάνουν τουλάχιστον πέντε διαδρομές την ημέρα. "Η ζημιά στην οικονομία μας φθάνει τα 3,4 με 3,6 δισ. τον χρόνο” κατήγγειλε η Ιβάνα Γκάλι της CGIL.

Ο πρωθυπουργός Κόντε και ο υπ. Εσωτερικών Σαλβίνι μετέβησαν χθες στη νότια Ιταλία και υποσχέθηκαν ενίσχυση των ελέγχων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εγγυηθεί την αξιοπρέπεια της ζωής και της εργασίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας επέμεινε στο "σταδιακό άδειασμα των γκέτο των μεταναστών".

Αργύρης Παναγόπουλος

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χθες το θυμήθηκε

Η Ντόρα Μπακογιάννη μας είπε χθες πόσο χάρηκε που από την εξαφάνιση των Σοσιαλδημοκρατών και τη μεγάλη πτώση της Δεξιάς στη Βαυαρία ευνοήθηκαν οι Πράσινοι και όχι η Ακροδεξιά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο