Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Από τον Κόνδορα στον... Φοίνικα

Οι άνδρες της φρουράς του προέδρου Μαδούρο τον προστατεύουν από πιθανή απειλή. Αξιωματικός τραυματισμένος από την επίθεση

Συλλήψεις στη Βενεζουέλα για την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μαδούρο - ΗΠΑ και Κολομβία αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή και καλλιεργούν σενάρια για "στημένη απόπειρα"

Με μια μεγάλη πορεία “για την απόρριψη των πολιτικών δολοφονιών και της τρομοκρατίας”, από το κέντρο του Καράκας στο προεδρικό μέγαρο, απάντησε ο “τσαβισμός” και το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας PSUV στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Νίκολας Μαδούρο. Σώος και αβλαβής ο Μαδούρο ανακοίνωσε την σύλληψη έξι ατόμων, τα οποία ανακρίνονται από την αστυνομία για την πιθανή συμμετοχή τους στην “Επιχείρηση Φοίνικας” που οργάνωσε το Εθνικό Κίνημα Στρατιωτών Φανέλα, επαναφέροντας τις δυσάρεστες μνήμες της "Επιχείρησης Κόνδωρ" για την ανατροπή των δημοκρατικών και προοδευτικών κυβερνήσεων και τις δολοφονίες δημοκρατικών ηγετών και ακτιβιστών στην πολύπαθη Λατινική Αμερική.

Η άγνωστη αυτή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα κατά του Μαδούρο τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) με δύο drones στη διάρκεια της παρέλασης για τα 81 χρόνια της Εθνικής Βολιβαριανής Στρατιωτικής Πολιτοφυλακής και τη στιγμή που ο Πρόεδρος εκφωνούσε ομιλία. Επτά άνδρες τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις που οδήγησαν στην πρόσκαιρη διακοπή της μετάδοσης από την τηλεόραση και τη διάλυση των σχηματισμών της Στρατιωτικής Πολιτοφυλακής που συμμετείχαν στην παρέλαση. Κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι μίλησαν αρχικά για τρία drones, ένα κοντά στην εξέδρα, που μιλούσε ο Μαδούρο, ένα κοντά στους συγκεντρωμένους πολιτοφύλακες και ένα τρίτο κοντά σε γειτονικό κτήριο που έχασε την πορεία του.

Η απόπειρα εναντίον του Μαδούρο, λίγο μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και με τις δύσκολες εκλογές στην Βραζιλία και την Αργεντινή να βρίσκονται προ των θυρών, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Στη Βραζιλία ο Λούλα μέσα από τη φυλακή έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, ενώ η απόφαση του Μάκρι να οδηγήσει ξανά την Αργεντινή στα πλοκάμια του ΔΝΤ ενισχύει την Κεντροαριστερά και την Αριστερά, που ελπίζουν σε μια νέα νίκη της Κίρτσνερ, εάν διεκδικήσει την Προεδρία.

Μαδούρο: Κολομβία και ΗΠΑ πίσω από τα drones

Ο Μαδούρο λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να καταγγείλει ότι “σήμερα προσπάθησαν να με σκοτώσουν, δεν έχω αμφιβολίες ότι πίσω από την απόπειρα υπάρχει το όνομα του Χουάν Μανουέλ Σάντος”, του Προέδρου της Κολομβίας, με αυτουργούς την Άκρα Δεξιά και “μερικούς συνωμότες” από την Μπογκοτά και “χρηματοδότες από το Μαϊάμι”. “Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις για την πίστη τους” συμπλήρωσε ο Μαδούρο.

Η “Επιχείρηση Φοίνικας” πάντως μετά την απόπειρα ανάρτησε φωτογραφίες και βίντεο από τη στιγμή των εκρήξεων. “Αποδείξαμε ότι είναι τρωτοί, αυτό που δεν καταφέραμε σήμερα είναι θέμα χρόνου” σημείωσαν σε μήνυμά τους οι “Στρατιώτες της Φανέλας”.

“Οι έρευνες συνεχίζονται και μέχρι στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες συλλήψεις. Δεν αποκλείουμε ότι μπορεί να συμμετείχαν [στην απόπειρα] και τρομοκράτες εκτός χώρας” τόνισε ο γενικός εισαγγελέας Σαάμπ. “Ταυτοποιήθηκαν πλήρως... οι δράστες και οι εντολείς τους, από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες συλλήψεις τις επόμενες ώρες. Έχουμε συλλάβει μέχρι στιγμής έξι τρομοκράτες και δολοφόνους, κατασχέσαμε διάφορα οχήματα και καναμε πολλές έρευνες σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, από τα οποία συγκεντρώθηκαν πολλά και σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν την εγκληματική δράση, όπως και βίντεο πιθανών συνεργατών στην απόπειρα” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ρεβερόλ.

Ενημερώνοντας το διπλωματικό σώμα στο Καράκας ο υπουργός Εξωτερικών Αρεάθα υπογράμμισε ότι ένας από τους συλληφθέντες ανήκει στον πυρήνα Μέτωπο Παραμακάι και είχε επιζήσει της τρομοκρατικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου του 2017 σε στρατόπεδο στο κρατίδιο του Καραμπόμπο. Επτά άτομα του συγκεκριμένου πυρήνα σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με τον Αεράθα εναντίον του Μαδούρο χρησιμοποιήθηκαν δύο drones DJI M600, που χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες “γιατί μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα βάρη”, αλλά αντιμετωπίστηκαν από την τιμητική φρουρά του Πρόεδρου, που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα για να εκτρέπει τα drones από την πορεία τους.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της χώρας τόνισαν την πίστη τους στον Πρόεδρο και τη συνταγματική νομιμότητα, ενώ η Συντακτική Εθνοσυνέλευση υπογράμμισε ότι έχει ολοκληρώσει το 80% του έργου της και πως θα ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε ο Μαδούρο.

Κολομβία - ΗΠΑ: Δεν άκουσα, δεν είδα, δεν ξέρω

Πηγή της κυβέρνησης της Κολομβίας διέψευσε τις καταγγελίες Μαδούρο για ανάμειξη του Σάντος στην απόπειρα υπογραμμίζοντας ότι “ο Πρόεδρος ασχολείται με τα βαφτίσια της εγγονής του και όχι με την ανατροπή ξένων κυβερνήσεων”, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Μπογκοτά χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του “παράλογες” της καταγγελίες του Μαδούρο. Ο γραμματέας του Προέδρου της Κολομβίας Πράδα ζήτησε από τον Μαδούρο “να μην ψάχνει έξω από τη Βενεζουέλα τους λόγους της αστάθειας της δημοκρατίας και της οικονομίας της Βενεζουέλας”.

Ο Μπόλτον, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη των ΗΠΑ στην απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο ζητώντας από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της.

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών OEA Αλμάγκρο καταδίκασε τη χρήση βίας ως πολιτικό εργαλείο, τονίζοντας ότι “η πλήρης έλλειψη αξιοπιστίας του Μαδούρο μας εμποδίζει να μάθουμε την αλήθεια για το συμβάν”.

Κύμα συμπαράστασης στον... Μαδούρο

Η αποτυχημένη απόπειρα μετατράπηκε άμεσα σε ένα κύμα στήριξης και συμπαράστασης προς τον Μαδούρο από την Ένωση των Νοτιοαμερικανικών Εθνών Unasur, την Κοινότητα των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής Celac, τη Βολιβαριανή Συμμαχία των Λαών και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, ενώ με σκληρούς τόνους καταδίκασαν την απόπειρα η Ρωσία, η Ισπανία, το Ιράν, η Συρία, η Τουρκία και η Παλαιστίνη.

Οι Πρόεδροι της Βολιβίας Μοράλες και της Νικαράγουας Ορτέγκα ήταν οι πρώτοι Αμερικανοί ηγέτες που κατήγγειλαν την απόπειρα, ενώ ακολούθησαν οι ηγέτες της Κούβας, του Ελ Σαλβαδόρ, του Ισημερινού, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης. Δεκάδες αριστερά, δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα κατήγγειλαν την απόπειρα, όπως και πολλές προσωπικότητες, κυρίως της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής.

“Οι γνωστοί άγνωστοι δεν διστάζουν να καταφύγουν στη φυσική σου εξάλειψη” τόνισε ο πρώην Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στον Μαδούρο. “Η απόπειρα εναντίον του Μαδούρο είναι απόπειρα εναντίον του λαού. Η Βενεζουέλα δεν παραδίδεται. Εμπρός, αγαπητέ φίλε” έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια