Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με τις γυναίκες της Αργεντινής

Η Γερουσία αποφασίζει αύριο για νόμιμες και δωρεάν εκτρώσεις

Οι γυναίκες και το φεμινιστικό κίνημα της Αργεντινής φιλοδοξούν να κερδίσουν αύριο μια ιστορική νίκη εναντίον του σκοταδισμού, του συντηρητισμού και των θρησκευτικών προκαταλήψεων με την ψήφιση από τη Γερουσία του νόμου για τις εκτρώσεις.

Στις 14 Ιουνίου, έπειτα από 22 ώρες έντονης αντιπαράθεσης, η Βουλή είχε εγκρίνει τον “Νόμο για την Εθελοντική Διακοπή της Κύησης”, ενώ περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα κουνούσαν με χαρά έξω από τη Βουλή τα πράσινα μαντίλια του κινήματος που κατάφερε να σπάσει το κατεστημένο. “Είμαστε η φωτιά που θα κάψει την πατριαρχική οικογένεια. Μας μένει η Γερουσία, αλλά εμείς ήδη κερδίσαμε” είχε τονίσει τότε η Μακντούγκαγ, από τα ηγετικά στελέχη της φεμινιστικής Εκστρατείας για τη Νόμιμη, Ελεύθερη και Δωρεάν Έκτρωση.

Οι γυναίκες και οι φεμινίστριες της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από αγώνες σχεδόν δώδεκα χρόνων και έξι αρνητικές ψηφοφορίες στη Βουλή, στοιχηματίζουν ότι οι πέντε "αναποφάσιστοι" γερουσιαστές που θα κρίνουν την αυριανή ψηφοφορία θα επιτρέψουν στην καθολική Αργεντινή να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την απελευθέρωση και τη χειραφέτηση των γυναικών και της κοινωνίας. Για να περάσει ο νόμος, χρειάζονται τα δύο πέμπτα από τους 72 γερουσιαστές και... γερουσιαστίνες.

Στην Αργεντινή γίνονται περίπου μισό εκατομμύριο παράνομες εκτρώσεις τον χρόνο, που οδηγούν στον θάνατο τουλάχιστον σαράντα γυναίκες, γεγονός που οδήγησε τα γυναικεία και όχι μόνο κινήματα να διοργανώσουν αύριο συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε πολλές μεγάλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής.

Ο Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι, που επανέφερε το ΔΝΤ στο Μπουένος Άιρες, αποτελεί τον μεγαλύτερο πολέμιο του φεμινιστικού κινήματος και πιέζει τους αναποφάσιστους να απορρίψουν τον νόμο που πέρασε ήδη από τη Βουλή.

Α.Π.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ισχυρή πολιτική βούληση

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πολιτικό. Από τεχνοκρατικής άποψης έχει λυθεί με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τις οποίες, θα πρέπει να...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο