Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Κόσοβο / Κόσοβο: Σε αναζήτηση επώδυνων συμβιβασμών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόσοβο / Κόσοβο: Σε αναζήτηση επώδυνων συμβιβασμών...

Υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, που θα περιλαμβάνει ακόμα και την ανταλλαγή εδαφών, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, εκτιμώντας πως η συγκυρία είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε, καθώς, όπως είπε, υπάρχει στροφή από τις ΗΠΑ και κατανόηση για τις σερβικές θέσεις. Το θέμα του Κοσόβου αποτελεί ένα από τα "αγκάθια" για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε., ενώ οι Βρυξέλλες έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Τώρα μπαίνει ανοιχτά στο τραπέζι και το ζήτημα των εδαφών, δηλαδή της αλλαγής συνόρων στην καρδιά των Βαλκανίων, παρότι το Βελιγράδι και πολλές άλλες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.

Οι δηλώσεις Ντάσιτς έγιναν μετά την έντονη φημολογία των προηγουμένων ημερών περί μονομερούς ανακήρυξης αυτονομίας από τους Σέρβους του Κοσόβου, την κινητοποίηση δυνάμεων από τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Ρ. Χαραντινάι αλλά και τη διαβεβαίωση του Σέρβου Προέδρου Α. Βούσιτς ότι το Βελιγράδι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν στο Κόσοβο τα γεγονότα της Κράινα. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχων στα Τίρανα περί "κατάργησης των συνόρων" μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου την προσεχή Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Βελιγράδι, ο Ντάσιτς δήλωσε ότι η εκφραζόμενη από επίσημα χείλη επιδίωξη των Αλβανών για προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο δημιουργεί τη δυνατότητα για να επιτευχθεί συμβιβασμός και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να κατέβει στον διάλογο με δική της πρόταση. "Προσωπικά, δεν βλέπω καλύτερη λύση από τη διαίρεση του Κοσόβου. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσόβου, αλλά -εάν καταστεί δυνατό- και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία" είπε ο Σέρβος ΥΠΕΞ. Επικρίνοντας τη σερβική Εκκλησία, η οποία τάσσεται εναντίον κάθε λύσης που θα επικυρώνει την απόσχιση του Κοσόβου, ο Ντάσιτς σημείωσε ότι η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετικό ζήτημα, ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσοβο αποτελεί ρεαλιστικό ζήτημα που απαιτεί άμεσα λύση. "Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσοβο" πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL