Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ινδονησία / Ινδονησία: Χάος μετά τον σεισμό των 6,9 Ρίχτερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ινδονησία / Ινδονησία: Χάος μετά τον σεισμό των 6,9 Ρίχτερ

Επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων ξένων τουριστών από θέρετρα της κεντρικής Ινδονησίας που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο βρισκόταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ, ενώ ανέβαινε διαρκώς ο απολογισμός των θυμάτων. Ο ισχυρός σεισμός που έγινε την Κυριακή στο Λομπόκ, κοντά στο Μπαλί, γκρέμισε χιλιάδες κτήρια, σκότωσε τουλάχιστον εκατό ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από τριακόσιους.

Όλοι οι νεκροί είναι Ινδονήσιοι, ανέφεραν χθες οι αρχές, προσπαθώντας να καθησυχάσουν τους συγγενείς τουριστών από όλο τον κόσμο που προσπαθούσαν να μάθουν για την τύχη των δικών τους. Παράλληλα, έστειλαν δεκάδες πλωτά μέσα, από απλές βάρκες μέχρι τουριστικά πλοία, για να απομακρύνουν τους τουρίστες που συγκεντρώθηκαν στις παραλίες των τριών μικρών νησιών Γκίλι, βορειοδυτικά του Λομπόκ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τις υποδομές, ενώ προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Η γη εξακολουθεί να τρέμει -μέχρι χθες είχαν γίνει πάνω από 130 μετασεισμοί, γεγονός που μεγαλώνει τον πανικό, είπε τοπικός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα απομακρυνθούν από την περιοχή όλοι όσοι επιθυμούν να την εγκαταλείψουν. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκτίμησε πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες το βράδυ, τοπική ώρα, ομάδες έρευνας και διάσωσης κατάφεραν να διασώσουν 2.000 -2.700 τουρίστες στα νησιά Γκίλι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ένα λιμάνι στο βόρειο Λομπόκ προκειμένου στη συνέχεια να μεταβούν στο αεροδρόμιο. Ορισμένοι αποφάσισαν να παραμείνουν, αλλά η πλειονότητα των τουριστών θέλησε να αποχωρήσει, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κατοίκων που απομακρύνονται μπορεί να φτάσει τουλάχιστον τους 20.000 στο Λομπόκ και ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φάρμακα και τρόφιμα.

Προηγουμένως, σε επικοινωνία τους με το BBC, Βρετανοί τουρίστες που βρίσκονται στα νησιά περιέγραψαν σκηνές πανικού το βράδυ της Κυριακής, όταν έγινε ο σεισμός, καθώς ντόπιοι και ξένοι προσπαθούσαν να ανεβούν σε υψώματα περιμένοντας μεγάλο τσουνάμι, το οποίο τελικά δεν χτύπησε την περιοχή. Η μητέρα μιας νεαρής Αγγλίδας που έχει εγκλωβιστεί στο νησί Γκίλ Τραουανγκάν είπε ότι η κόρη της περιέγραψε σκηνές χάους, καθώς οι τουρίστες διαγκωνίζονται -ενίοτε παλεύουν- για μια θέση στις βάρκες. Η κατάσταση χειροτερεύει, δεν υπάρχει νερό, ούτε τρόφιμα, τα καταστήματα έχουν καταστραφεί και λεηλατηθεί, πρόσθεσε.

Σε εκατοντάδες τραυματίες προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια στον εξωτερικό χώρο ενός νοσοκομείου που υπέστη ζημιές στη Ματαράμ, τη μεγαλύτερη πόλη του Λομπόκ, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τον σεισμό. Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν στην ορεινή, βόρεια πλευρά του Λομπόκ, ενώ οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί βρίσκονται στο νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού. Τρία μεταγωγικά αεροπλάνα του στρατού και ελικόπτερα μεταφέρουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, αλλά τις επιχειρήσεις δυσχεραίνουν η καταστροφή του οδικού δικτύου και η έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το Λομπόκ και τα τρία μικρά νησιά Γκίνι βρίσκονται ανατολικά του Μπαλί, του πλέον τουριστικού νησιού του αρχιπελάγους, όπου ο σεισμός έγινε επίσης ιδιαίτερα αισθητός, αλλά δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων. Την προηγούμενη εβδομάδα, μια άλλη σεισμική δόνηση στην ίδια περιοχή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL