Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Κοσέρ Μπιρκάρ / Ο πρόσφυγας που έβαλε τάξη στο χάος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσέρ Μπιρκάρ / Ο πρόσφυγας που έβαλε τάξη στο χάος

Γεννήθηκε το 1978 σ' ένα απομακρυσμένο αγροτικό χωριό του ιρανικού Κουρδιστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά μια φτωχής οικογένειας που καλλιεργούσε ρύζι, σιτάρι και λαχανικά. Μεγάλωσε μέσα στη δίνη του οκτάχρονου πολέμου Ιράν - Ιράκ, ενός από τους πιο πολύνεκρους του 20ού αιώνα. Οι ιστορικοί τον συγκρίνουν σήμερα με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όχι μόνο λόγω του αριθμού των θυμάτων αλλά και εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών όπλων. Ήταν ο πρώτος, και μέχρι στιγμής ο μοναδικός πόλεμος στην Ιστορία της ανθρωπότητας, που και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν βαλλιστικούς πυραύλους η μία εναντίον της άλλης.

Ξεκίνησε το απρόβλεπτο ταξίδι της ζωής του από την Τεχεράνη ως φοιτητής. Είχε αρχίσει από το σχολείο να εντρυφεί στα Μαθηματικά. Ο αδελφός του τον δίδαξε ότι η γνώση μπορεί να σε ανεβάσει. Πάντα ήταν ντροπαλός και συνεσταλμένος. Στη μαθηματική λέσχη που ήταν μέλος κοιτούσε με θαυμασμό τα πορτρέτα των νικητών του Μεταλλίου Φιλτντς, του αποκαλούμενου "Νόμπελ των Μαθηματικών", την υπέρτατη αναγνώριση για κάθε μαθηματικό. "Τους κοιτούσα και σκεφτόμουν αν θα συναντούσα ποτέ στη ζωή μου κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους. Εκείνη την εποχή στο Ιράν δεν ήξερα καν αν μπορούσα να ταξιδέψω στη Δύση" λέει ο Κοσέρ Μπιρκάρ. Ενώ φοιτούσε για το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης -ένα από τα κορυφαία της χώρας-, ταξίδεψε στη Βρετανία εκεί ζήτησε πολιτικό άσυλο. Επικαλέστηκε το γεγονός ότι προέρχονταν από μια εθνική μειονότητα που αντιμετώπιζε περιορισμούς και καταπίεση.

Μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και άρχισε να γίνεται γνωστός στην ακαδημαϊκή κοινότητα με τις εργασίες του πάνω στη Διαφορική Γεωμετρία, ένα σχεδόν εγκατελειμένο πεδίο των Μαθηματικών. Προηγουμένως είχε κερδίσει το περίφημο βραβείο Leverhulme.

Την περασμένη Τετάρτη, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ο πρόσφυγας από το Κουρδιστάν, ο μαθηματικός Κοσέρ Μπιρκάρ, καθηγητής πια στο Κέιμπριτζ, κέρδισε ακόμη ένα βραβείο, αυτό που πάντα ονειρεύονταν, το "Νόμπελ των Μαθηματικών", το Μετάλλιο Φιλντς, το οποίο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση στους πιο καταξιωμένους μαθηματικούς του κόσμου ηλικίας κάτω των 40 ετών. Και δεν είναι βέβαια τα 15.000 δολάρια Καναδά σε μετρητά που το συνοδεύουν (περίπου 10.000 ευρώ) -καθότι ο θεμελιωτής του, μαθηματικός Τζον Τσαρλς Φιλντς ήταν Καναδός- το γεγονός που έχει κάποια σημασία. Άλλωστε, ένας πεπερασμένος αριθμός, σε ό,τι κι αν αυτός αναφέρεται, μάλλον ασήμαντος φαντάζει στο μυαλό ενός μαθηματικού μπροστά στο άπειρο του συνόλου των αριθμών. Το μαθηματικό περιοδικό "Quanta" τον χαρακτήρισε ήδη "έναν πρωτοπόρο που βάζει τάξη στο άπειρο των εξισώσεων". Δεν είναι λίγο αυτό...

Ως μαθηματικός, ο Κ. Μπιρκάρ βοήθησε στο να μπει "τάξη" στην άπειρη ποικιλία των πολυωνυμικών εξισώσεων, εκείνων που αποτελούνται από διαφορετικές μεταβλητές και σταθερές υψωμένες σε διαφορετικές δυνάμεις και δίνουν λύσεις χρησιμοποιώντας μόνο τις πράξεις της πρόσθεσης, της αφαίρεσης και του πολλαπλασιασμού. Δεν μπορεί να υπάρξουν δύο ακριβώς ίδιες πολυωνυμικές εξισώσεις, αλλά ο Μπιρκάρ ανακάλυψε ότι πολλές από αυτές μπορούν να ταξινομηθούν σε έναν μικρό αριθμό οικογενειών. Σε δύο εργασίες του που δημοσιεύτηκαν το 2016 απέδειξε ότι ένας άπειρος αριθμός διαφορετικών πολυωνύμων μπορεί τελικά να οριστεί βάσει ενός πεπερασμένου αριθμού χαρακτηριστικών. Απέδειξε δηλαδή ότι αυτή η μπερδεμένη σειρά φαινομενικά άσχετων αλγεβρικών εξισώσεων μοιράζεται κάτι κοινό.

"Κάποτε αναρωτιόμουν αν θα γνωρίσω έναν απ' αυτούς που κέρδισαν το μετάλλιο. Το ότι σήμερα είμαι εγώ ένας από αυτούς είναι κάτι που απλά δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ" λέει ο Κοσέρ Μπιρκάρ ενθουσιασμένος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL