Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ισραήλ: «τρομοκρατικοί» στίχοι / Η ποίηση δεν είναι έγκλημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ: «τρομοκρατικοί» στίχοι / Η ποίηση δεν είναι έγκλημα

Η δίκη και η φυλάκιση της Νταρίν Τατούρ σήκωσε θύελλα αντιδράσεων διεθνώς

Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου σ' αυτούς

Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου σ' αυτούς.

Στην Ιερουσαλήμ, φόρεσα τις πληγές μου και ανάσανα τις λύπες μου

Κουβάλησα την ψυχή στη χούφτα μου

Για μια Αραβική Παλαιστίνη.

Δεν θα υποκύψω στην «ειρηνική λύση»,

Δεν θα υποστείλω τις σημαίες μου

Μέχρι να τους διώξω από τη γη μου.

Τους παραμερίζω για το μέλλον.

Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου σ' αυτούς.

Αντιστάσου στη ληστεία των εποίκων

Και ακολούθησε το καραβάνι των μαρτύρων.

Σκίσε το σύνταγμα του αίσχους

Που επέβαλε τον ξεπεσμό και την ταπείνωση

Και μας εμπόδισε να αποδώσουμε δικαιοσύνη.

Έκαψαν αθώα παιδιά,

Πυροβόλησαν τη Χαντίλ μπροστά στα μάτια μας,

Τη σκότωσαν μέρα μεσημέρι.

Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου.

Αντιστάσου στη σφαγή τού αποικιοκράτη.

Αγνόησε τους πράκτορές του ανάμεσά μας

Που μας αλυσοδένουν με ψευδαισθήσεις ειρήνης.

Μη φοβάσαι τις γλώσσες που σπέρνουν αμφιβολίες

Η αλήθεια στην καρδιά σου είναι πιο δυνατή,

Όσο αντιστέκεσαι στη γη

Που έζησε επιδρομές και θριάμβους.

Ο Αλί φώναξε από τον τάφο του:

Αντιστάσου, ανυπότακτε λαέ μου.

Χάραξε πάνω στο μυρωμένο ξύλο

Την απάντηση για το λείψανό μου.

Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου σ' αυτούς.

Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου σ' αυτούς.


Νταρίν Τατούρ

(ελεύθερη απόδοση με βάση την αγγλική μετάφραση από τα αραβικά)

Οι στίχοι της Νταρίν Τατούρ δεν μοιάζουν με τα αραβουργήματα του εθνικού ποιητή της Παλαιστίνης Μαχμούντ Νταρουίς (1941-2008), παρ' ότι έχουν τον ίδιο στόχο: απελευθέρωση και ανεξαρτησία. Είναι στίχοι σκληροί, άμεσοι, στρατευμένοι. Καλούν σε αντίσταση εναντίον του κατακτητή και των συνεργατών του με μια αμεσότητα που δίνει λιγότερο βάρος στην ποιητική, αφήνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον ακτιβισμό. Η Τατούρ ανήκει σε μια άλλη γενιά.

Η 36χρονη ποιήτρια μεγάλωσε στο παλαιστινιακό χωριό Ράινα, κοντά στη Ναζαρέτ, στη γη που ανήκει στην επικράτεια του Ισραήλ από την ίδρυσή του το 1948. Η Τατούρ ήταν 18 ετών όταν γκρεμίστηκαν οι ελπίδες που είχε γεννήσει η συμφωνία του Όσλο και ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα του 2000. Το χωριό της δεν θα αποτελούσε τμήμα ενός παλαιστινιακού -κατ' επίφασην- κράτους. Όμως οι Παλαιστίνιοι (πέραν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας) αποτελούν παραπάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού του κράτους του Ισραήλ που τους αποκαλεί «Ισραηλινούς Άραβες». Στη Ράινα των 18.000 κατοίκων, επτά στους δέκα είναι μουσουλμάνοι, οι υπόλοιποι χριστιανοί.

Πιθανότατα ο περισσότερος κόσμος δεν θα μάθαινε ποτέ για την Παλαιστίνια ποιήτρια Νταρίν Τατούρ αν εκείνη δεν ήταν πολίτης του Ισραήλ και αν δεν είχε συνοδεύσει την απαγγελία του ποιήματός της «Αντιστάσου, λαέ μου, αντιστάσου σ' αυτούς» με εικόνες από αυτή την αντίσταση, στο βίντεο που ανέβασε στο Διαδίκτυο πριν από τρία χρόνια. Στο βίντεο περιλαμβάνονται οδομαχίες Παλαιστινίων διαδηλωτών με τον ισραηλινό στρατό, εισβολές του στρατού σε σπίτια Παλαιστινίων, αλλά όχι βομβιστικές επιθέσεις.

Το βίντεο δεν είχε φτάσει καν τις 300 θεάσεις όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν στο σπίτι της το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου του 2015 και την συνέλαβαν. Ακολούθησε ένας δικαστικός μαραθώνιος, στη διάρκεια του οποίου η Παλαιστίνια ποιήτρια προφυλακίστηκε, ανακρίθηκε και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, υπό αυστηρούς όρους που περιελάμβαναν την απαγόρευση δημοσίευσης έργων της ενώ της απαγορεύθηκε επίσης η πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τον περασμένο Μάιο κρίθηκε ένοχη για υποκίνηση σε τρομοκρατικές ενέργειες και για υποστήριξη της τρομοκρατίας, ενώ καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών την περασμένη Τρίτη. Το ισραηλινό δικαστήριο έλαβε υπόψη και άλλες αναρτήσεις της στο Facebook, που καλούσαν σε μια νέα Ιντιφάντα του Αλ Άκσα . Επιβαρυντικά στοιχεία θεωρήθηκαν η φράση «είμαι ο επόμενος μάρτυρας» στο προφίλ της καθώς και η αναπαραγωγή ενός μηνύματος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, που οραματίζεται την καταστροφή του Ισραήλ.

Πολιτική δίκη

«Δεν περίμενα, βέβαια, ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Ήταν μια πολιτική δίκη, από την αρχή, γιατί είμαι Παλαιστίνια και υποστηρίζω την ελευθερία της έκφρασης» δήλωσε η Νταρίν Τατούρ στους δημοσιογράφους. Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, τον Μάιο, η ίδια είχε πει ότι η δίκη της ήταν μια καλή ευκαιρία για να μάθει όλος ο κόσμος τι είναι το Ισραήλ: «Περιμένω τα πάντα, δεν μετανιώνω για τίποτα από όσα έκανα. Αυτή εδώ είναι μια δημοκρατία μόνο για τους Εβραίους. Φυλακή πάνε μόνο οι Άραβες. Με βρήκαν ένοχη τρομοκρατίας. Αν αυτή είναι η τρομοκρατία μου, στέλνω στον κόσμο μια τρομοκρατία αγάπης». Η δικηγόρος της, η Ισραηλινή αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη Γκάμπι Λάσκι, δήλωσε ότι το δικαστήριο με την απόφασή του «έθαψε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης», ενώ τόνισε ότι η υπεράσπιση παρουσίασε πληθώρα έργων Εβραίων ποιητών, οι οποίοι «έγραψαν στη διάρκεια των αιώνων πολύ πιο σκληρά ποιήματα χωρίς να διανοηθεί ποτέ κανείς να ποινικοποιήσει το έργο τους».

Τα επιχειρήματα αυτά δεν έπεισαν το δικαστήριο. Στο κενό έπεσαν επίσης οι παρεμβάσεις υπέρ της Τατούρ από τη Διεθνή Ένωση Λογοτεχνών (PEN), από εννέα Αμερικανούς δημοσιογράφους που έχουν βραβευθεί με Πούλιτζερ, από ποιητές και συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Σε ανακοίνωση του PEN υπογραμμίζεται ότι η Τατούρ «στοχοποιήθηκε επειδή άσκησε ειρηνικά το δικαίωμα της για την ελεύθερη έκφραση μέσω της ποίησης και του ακτιβισμού». Η πρόεδρος του PEN Τζένιφερ Κλέμεντ, η οποία επισκέφθηκε πέρυσι την Παλαιστίνια ποιήτρια στο σπίτι της σε καθεστώς περιορισμού, τόνισε ότι «η ποίηση δεν αποτελεί έγκλημα».

Η Νταρίν και η Άχεντ

Η απόφαση του δικαστηρίου της Ναζαρέτ ήλθε λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση της Άχεντ Ταμίμι, η οποία πέρασε οκτώ μήνες στις ισραηλινές φυλακές επειδή χαστούκισε πάνοπλο Ισραηλινό στρατιώτη και καταδικάστηκε με τις ίδιες κατηγορίες. Παρ' ότι η υπόθεση Ταμίμι εξελίχθηκε σε επικοινωνιακό κόλαφο για το Ισραήλ διεθνώς, η συγκυβέρνηση της Δεξιάς με τη θρησκευτική δεξιά υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μάλλον κέρδισε πόντους στο εσωτερικό, όπου η κοινή γνώμη μετακινείται όλο και πιο δεξιά απαιτώντας ακόμα πιο σκληρή αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων. Εξάλλου, μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα, η κυβέρνηση Νετανιάχου πέρασε από τη Βουλή τον νόμο που θεσπίζει τη χώρα ως το κράτος - έθνος του εβραϊκού λαού, με τον οποίο τα μέλη της «αραβικής» μειονότητα γίνονται και επίσημα πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την προσάρτηση των κατεχομένων, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Η καταδίκη της Νταρίν αποτελεί μήνυμα προς όλους τους Παλαιστίνιους που ζουν πίσω από την Πράσινη Ζώνη, δηλαδή εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Ισραήλ, ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αποδεχτούν το τέλος του ονείρου για ανεξαρτησία. Εκτός εάν -όπως τους υποδεικνύουν συχνά πολλοί Ισραηλινοί πολιτικοί- «πάνε να ζήσουν στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα ή ακόμα πιο μακριά».

Η δίκη και η φυλάκιση της Νταρίν Τατούρ σήκωσε θύελλα αντιδράσεων διεθνώς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL