Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για τον Νοέμβριο / Πολιτικές πυρκαγιές ανάβουν οι Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για τον Νοέμβριο / Πολιτικές πυρκαγιές ανάβουν οι Τραμπ

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει

Τις “αποδόσεις” του πολιτικού κεφαλαίου που δημιούργησε και αντιπροσωπεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο ηγήτοράς της -και Πρόεδρος της χώρας πια- προσπαθεί εσχάτως να μεγιστοποιήσει η οικογένεια Τραμπ, στην τελική ευθεία για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου -για το Κογκρέσο- ποντάροντας πάντα στην ίδια πετυχημένη συνταγή του πατέρα: εμπρηστικός λόγος, εριστικά επιχειρήματα, εν λευκώ υιοθέτηση αυθαίρετων και αναπόδεικτων ισχυρισμών. Οι Τραμπ ανεβάζουν για άλλη μια φορά στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο της Αμερικής στοχεύοντας στην “υπεραπόδοση” του πολιτικού κεφαλαίου τους και οι αντιπαραθέσεις προμηνύονται θυελλώδεις το επόμενο διάστημα.

Ήδη, ο μεγαλύτερος γιος του Προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, που μπήκε κι αυτός στην πολιτική μάχη, έδωσε προχθές τον ρυθμό αυτής της αντιπαράθεσης: Σε τηλεοπτική εμφάνισή του παρομοίασε δίχως ενδοιασμούς και με μια προφανώς σκόπιμα ασαφή και μη επαρκώς τεκμηριωμένη συλλογιστική το πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος με εκείνο των Ναζί στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του '30! Πρόκειται ομολογουμένως για μια “σύγκριση” πρωτοφανή στην ιστορία του αμερικανικού δικομματισμού αλλά και στο πλαίσιο των αμερικανικών πολιτικών ηθών, που κατά κανόνα επιβάλλουν λογική και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία.

Με την τάση του ιστορικού αναθεωρητισμού να κατέχει κεντρικό ρόλο σε όλη την αφήγηση της εθνολαϊκιστικής Δεξιάς, ο υιός Τραμπ δεν παρεξέκλινε του κανόνα να ανατρέξει και να στιγματίσει την καθιερωμένη ιστοριογραφία, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος που διδάσκεται η αμερικανική Ιστορία είναι προκατειλημμένος κατά των συντηρητικών. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ μίλησε σε συνέντευξη που του πήρε o Τζακ Ποσόβιετς, ένας εκ του επικοινωνιακού στρατοπέδου της αμερικανικής λαϊκιστικής Δεξιάς που δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο, και το σχετικό βίντεο μεταδόθηκε προχθές από το ειδησεογραφικό δίκτυο One America News Network.

“Ακούω την Αριστερά να μιλάει για όλα αυτά τα πράγματα, τον φασισμό, τον ναζισμό που υπάρχουν στη Δεξιά (...) Κοιτάξτε το πολιτικό πρόγραμμα των Ναζί τη δεκαετία του '30 και σε ό,τι παρουσίασαν τότε και μετά κοιτάξτε το πρόγραμμα αυτό σε σύγκριση με το σημερινό της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Θα πείτε, αυτά τα δύο μοιάζουν τόσο πολύ και σε τέτοιο βαθμό, που είναι τρομακτικό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υιός Τραμπ. Υποστήριξε επίσης ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει επηρεαστεί από τις θέσεις της Αριστεράς και γι’ αυτό, κατά την άποψή του, η αμερικανική Ιστορία είναι γραμμένη με έναν τρόπο που δείχνει προκατάληψη σε βάρος του συντηρητικού στρατοπέδου.

Σκληρή μάχη στο Οχάιο

Στο μεταξύ, η σφοδρότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης και η ατμόσφαιρα πόλωσης καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές μεταφέρεται στο Οχάιο όπου διεξάγεται την προσεχή Τρίτη ψηφοφορία για την διεκδίκηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αντιπάλους τον Τρόι Μπέιλντερσον εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών -τον οποίο υποστηρίζει σθεναρά ο Τραμπ- και του Ντάνι Ο' Κόνορ των Δημοκρατικών, ο οποίος έχει την υποστήριξη του ιστορικού στελέχους του κόμματος, της πρώην -και πρώτης γυναίκας- προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Πρόκειται για την τελευταία τοπική εκλογική αναμέτρηση για την Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, η οποία εκτιμάται ότι θα προδιαγράψει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική δυναμική των Δημοκρατικών στις εκλογές του φθινοπώρου. Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, οι εκλογές αυτές είναι ουσιαστικά μια “δι’ αντιπροσώπων” πολιτική μονομαχία ανάμεσα στον Τραμπ και την Πελόζι, δύο κεντρικά πρόσωπα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής που εκπροσωπούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα στρατόπεδα. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, τα πράγματα είναι κάπως... μπερδεμένα.

Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών στο Οχάιο είναι χωρισμένοι στα δύο: Απ’ τη μια, βρίσκονται εκείνοι των αγροτικών περιοχών, που είναι σαφώς οπαδοί του Τραμπ, απ’ την άλλη, των αστικών κέντρων, που ποτέ δεν ενθουσιάστηκαν με την παρουσία του μεγιστάνα του real estate στην ηγεσία του κόμματος. Επομένως, η ρεπουμπλικανική εκλογική βάση στην πολιτεία δεν είναι συμπαγής και δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Γι’ αυτό ο Τραμπ έσπευσε χθες στην πρωτεύουσα Κολόμπους για να ανανεώσει την υποστήριξή του στον Μπέιλντερσον και να προσπαθήσει να συσπειρώσει την ρεπουμπλικανική εκλογική βάση.

Μάλιστα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μειώνεται, οι εθνικές οργανώσεις υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών συγκέντρωσαν και διέθεσαν 3,3 εκατομμύρια δολάρια για τηλεοπτική διαφήμιση. Παράλληλα, στις διάφορες προεκλογικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν χθες συμμετείχαν τόσο ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς όσο και ο Τραμπ Τζούνιορ.

Πάντως, οι Ρεπουμπλικανοί, θορυβημένοι από την ήττα που υπέστησαν στην Πενσιλβάνια τον Μάρτιο, ανησυχούν ακόμη για το ενδεχόμενο να κατορθώσουν οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν και το κομμάτι των ψηφοφόρων, κυρίως στα αστικά κέντρα, που παραδοσιακά ψηφίζουν ανεξάρτητους υποψήφιους. Ένα ακόμη "επιβαρυντικό" στοιχείο για την υποψηφιότητα Μπέιλντερσον είναι το ότι ενώ υποστηρίζεται από πλούσιους και υπερπλούσιους, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του είναι εκείνος που προηγείται στη συγκέντρωση πολιτικού χρήματος...

Ν. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL