Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Γερμανία / Ναζιστική πρόκληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Ναζιστική πρόκληση

Ήταν ζήτημα χρόνου να ξεχειλίσει ο ναζιστικός βόθρος που διεκδικεί νομιμοποίηση μέσω της ξενοφοβικής, ρατσιστικής Ακροδεξιάς που μπήκε στην Μπούντεσταγκ. Εφόσον ο ηγέτης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) περιγράφει ως "κουτσουλιά της γερμανικής Ιστορίας" την περίοδο του ναζισμού, γιατί να διστάσει ένα ηγετικό στέλεχος της κομματικής Νεολαίας του να χαρακτηρίσει "προδότες" εκείνους που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Αδόλφο Χίτλερ; Το γεγονός ότι η φασιστική πρόκληση έγινε μέσω του Facebook δεν μειώνει τη σημασία της, αντίθετα αναδεικνύει την εργαλειοποίηση των κοινωνικών δικτύων από τους φασίστες που ενδύονται τον μανδύα πολιτικού κόμματος και επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία στα δικά τους μέτρα.

Ο Λαρς Στίνκε, επικεφαλής της Νεολαίας του AfD στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, χαρακτήρισε προδότη τον Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, τον αξιωματικό της Βέρμαχτ που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Χίτλερ στις 20 Ιουλίου του 1944 με βόμβα που είχε κρύψει μέσα σε χαρτοφύλακα. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα από την εφημερίδα "Die Welt" αν επιβεβαιώνει αυτή του την ανάρτηση, ο Στίνκε επέμεινε ότι η απόπειρα του Στάουφενμπεργκ κατά του Χίτλερ ήταν μια «επαίσχυντη προσπάθεια ενός δειλού» για να «σώσει το τομάρι του από τους επερχόμενους νικητές».

Ο αρχηγός της AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εκείνος δηλαδή που θεωρεί ότι η ναζιστική εποχή ήταν «απλώς μια κουτσουλιά στην υπερχιλιετή Ιστορία επιτυχιών της Γερμανίας», αποδοκίμασε τον Στίνκε, κάνοντας λόγο για «αβάσιμες ανοησίες».

«Ο Στάουφενμπεργκ είναι ένας ήρωας της γερμανικής Ιστορίας. Ο Στάινκε έθεσε εαυτόν εκτός AfD, θα πρέπει να αποβληθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κρίστιαν Λουθ.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά του Χίτλερ, ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ και δεκάδες άλλοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στη συνωμοσία εκτελέστηκαν από τους ναζί.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL