Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Ερντογάν / Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Ερντογάν / Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Η κρίση που σοβούσε στις αμερικανοτουρκικές θέσεις επί εβδομάδες ξέσπασε χθες στο ανώτατο επίπεδο, με την επιβολή κυρώσεων σε δυο υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως εκείνες που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ σε στελέχη δικτατορικών καθεστώτων ή κυβερνήσεων με τις οποίες βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στη σύλληψη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον το 2016 και στην κράτησή του μέχρι σήμερα. Επίσης, απαγορεύεται οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή Αμερικανών πολιτών ή επιχειρήσεων με τους προαναφερθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για "σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

"Η άδικη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και η συνεχιζόμενη δίωξή του από τους Τούρκους αξιωματούχους είναι απλώς απαράδεκτη", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση και προσωπικά ο Ντόναλντ Τραμπ "κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωσή του".

Ο Αμερικανός πάστορας παρέμεινε έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές επί 21 μήνες και τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπράνσον, κάτοικος Τουρκίας επί δυο δεκαετίες, κατηγορείται για κατασκοπεία, εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και στήριξη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ο πάστορας αρνείται τις κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι, παρά τους ισχυρισμούς του περί "ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην Τουρκία", ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από τον Τραμπ να εκδώσει στην Τουρκία τον φερόμενο ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος χότζα Γκιουλέν (που ζει στην Πενσυλβάνια), με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του πάστορα. Χθες, πριν από την επιβολή των κυρώσεων, ο Ερντογάν είχε διακηρύξει ότι οι απειλές εναντίον της Τουρκίας δεν θα φέρουν το παραμικρό αποτέλεσμα.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL