Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ρεκόρ ζέστης στην Ιβηρική

Η Ιβηρική χερσόνησος "καίγεται" από θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ τόσο στην Πορτογαλία, που αναμένεται να φτάσουν στους 47 βαθμούς, όσο και στην Ισπανία, που αναμένεται να φτάσουν στους 44 βαθμούς, οι...

Η Ιβηρική χερσόνησος "καίγεται" από θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ τόσο στην Πορτογαλία, που αναμένεται να φτάσουν στους 47 βαθμούς, όσο και στην Ισπανία, που αναμένεται να φτάσουν στους 44 βαθμούς, οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Σε ιστορικό ζενίθ θα ανέβει ο υδράργυρος στη Λισσαβώνα και σε άλλες 10 περιφέρειες της Πορτογαλίας, για να φτάσει στους 47 βαθμούς στο εσωτερικό της χώρας σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας IPMA, ενώ μια οριακή υποχώρηση θα αρχίσει να καταγράφεται από την Κυριακή. Οι άνεμοι από την Αφρική θα επηρεάσουν αρκετά τη νότια Πορτογαλία, με τον ουρανό να παίρνει ένα κίτρινο χρώμα εξαιτίας της σκόνης, προειδοποίησε η IPMA.

Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αγροτικής Ανάπτυξης Καμπρίτα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα επιδείξει “μηδενική ανοχή στους κινδύνους πυρκαγιάς” και ότι η αστυνομία, η Πολιτική Προστασία και ο στρατός έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει από χθες τον πρώτο καύσωνα του έτους, που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, με τις θερμοκρασίες να διαμορφώνονται στους 40 βαθμούς στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας, για να αγγίξουν στην Κόρδοβα της Ανδαλουσίας και το Μπανταχόθ της Εστρεμαδούρα τους 44 βαθμούς.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας AΕΜet Ντελ Κάμπο προειδοποίησε ότι οι προηγούμενες βροχοπτώσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την άφιξη μεγάλων ρευμάτων ζεστού αφρικανικού αέρα. Η AΕΜet έχει κηρύξει κόκκινο, πράσινο και κίτρινο συναγερμό σε σαράντα επαρχίες δεκατριών περιφερειών, ενώ οι κατώτερες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και αυτές σε υψηλά επίπεδα, παραμένοντας πάνω από τους 25 βαθμούς.

Η AΕΤem προειδοποίησε ότι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για πυρκαγιές στην κεντρική, νότια και βορειοανατολική Ισπανία και στις Βαλεαρίδες Νήσους, οδηγώντας τις αρχές να θέσουν σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες αντιμετώπισης πυρκαγιών. Οι Οργανισμοί Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξάνουν τους ελέγχους για εκτάσεις και χωράφια που δεν έχουν καθαριστεί από ξερά φύλα και κλαδιά. Μόνο στη μικρή Γαλικία έχουν επιβληθεί 2.400 πρόστιμα σε ιδιοκτήτες που δεν καθάρισαν τα χωράφια τους, ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί 38.000 πυρκαγιές εκ των οποίων οι 28.000 με δόλο. Η τοπική κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων αποφάσισε να τυπώσει 75.000 αυτοκόλλητα για να τοποθετηθούν στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, 300 γιγαντοαφίσες και 200.000 χάρτες με οδηγίες στους τουρίστες για τους κινδύνους πυρκαγιάς.

Αργύρης Παναγόπουλος

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χθες το θυμήθηκε

Η Ντόρα Μπακογιάννη μας είπε χθες πόσο χάρηκε που από την εξαφάνιση των Σοσιαλδημοκρατών και τη μεγάλη πτώση της Δεξιάς στη Βαυαρία ευνοήθηκαν οι Πράσινοι και όχι η Ακροδεξιά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο