Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Ιταλία: Η αντιπολίτευση μπλοκάρει τον διορισμό συνωμοσιολόγου στο τιμόνι της RAI / Κ5Α και Λέγκα υπερασπίζονται την αντεργατική πολιτική Ρέντζι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Η αντιπολίτευση μπλοκάρει τον διορισμό συνωμοσιολόγου στο τιμόνι της RAI / Κ5Α και Λέγκα υπερασπίζονται την αντεργατική πολιτική Ρέντζι

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν αποτελούν το μοναδικό στοιχείο συνοχής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά. Η προσπάθεια ελέγχου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI, χωρίς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, η υπεράσπιση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων του Ματέο Ρέντζι, αλλά και η επιδείνωση των μακροοικονομικών της κυβέρνησης, με τρύπα 12,4 δισ. για το 2018, καθιστούν σαφές ότι μετά τον καλοκαιρινό ρατσιστικό οίστρο η "κυβέρνηση της αλλαγής” θα πρέπει να ακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο πρόγραμμα περικοπών.

Η κυβέρνηση Κόντε δεν “πέρασε” γραμμή στη RAI

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι “συμμάχησε” με το Δημοκρατικό Κόμμα και εμπόδισε τον εκλεκτό των Σαλβίνι και Ντι Μάιο να αναλάβει επίσημα τη διεύθυνση της RAI. Η εικόνα της κυβέρνησης και των δύο κομμάτων που τη στηρίζουν, του Κ5Α και της Λέγκα, δέχθηκε ένα ισχυρό ράπισμα, αφού δεν κατάφερε να επιβάλει ως διευθύνων σύμβουλο του Δ.Σ. της RAI τον Μαρτσέλο Φόα, εξαιτίας της αποχής του Δημοκρατικού Κόμματος, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και των Ελεύθερων και Ίσων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ο Ματέο Σαλβίνι, που προηγούμενα είχε συναντηθεί με τον καναλάρχη Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι ο Φόα μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της RAI και χωρίς την έγκριση της... Βουλής. “Εγώ επιβεβαιώνω την εμπιστοσύνη μου στον Φόα” τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας, αδιαφορώντας για τις δημοκρατικές διαδικασίες που ορίζουν ως υποχρεωτική τη θετική ψήφο των δύο τρίτων της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Ο Ιταλοελβετός Φόα, δημοσιογράφος σεναρίων συνωμοσιολογίας, fake news και ομοφοβικός, θα μπορεί όμως να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του επικεφαλής της RAI ως ο μεγαλύτερος στην ηλικία σύμβουλος.

Κ5Α και Λέγκα με τον νόμο για τις απολύσεις του Ρέντζι

Το Κ5Α δεν τόλμησε να αμφισβητήσει στη Βουλή τον νόμο για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που είχε περάσει η κυβέρνηση Ρέντζι, τον αποκαλούμενο Jobs Act. Οι Ελεύθεροι και Ίσοι πρότειναν στο “Διάταγμα για την Αξιοπρέπεια” του Ντι Μάιο μια τροποποίηση για την επαναφορά του άρθρου 18 του Καταστατικού των Εργαζομένων που προστατεύει από τις αδικαιολόγητες και παράνομες απολύσεις και που το Κ5Α και η Λέγκα το είχαν συμπεριλάβει στα προεκλογικά πρόγραμμά τους. Όμως υπέρ της τροποποίησης ψήφισαν μόνο οι 13 βουλευτές των Ελεύθερων και Ίσων, 191 βουλευτές απείχαν και 317 ψήφισαν κατά. Με περιττό θράσος, ο Ντι Μάιο τόνισε ότι το διάταγμα “αποτελεί μόνο την αρχή”, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα ειρωνεύτηκε τον ηγέτη του Κ5Α ότι είχε την ευκαιρία να καταργήσει τον νόμο του Ρέντζι, αλλά δεν το έκανε.

Τρύπα 12,4 δισ. στον προϋπολογισμό

Η αργή ανάπτυξη της Ιταλίας δεν φαίνεται να αλλάζει την αρνητική οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο μόλις 0,2% το δεύτερο τρίμηνο και 1,1% σε ετήσια βάση, ενώ αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,3% στο τέλος του έτους, σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για άνοδο κατά 1,4% το 2018. Η ανεργία στην Ιταλία αυξήθηκε στο 10,9% τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,5% τον Ιούλιο, ενώ το δημοσιονομικό πρόγραμμα εμφανίζει μια τρύπα 12,4 δισ. που ο υπουργός Οικονομικών Ρ. Τρία θα υποχρεωθεί να καλύψει με περικοπές που θα πρέπει να προτείνει τον Σεπτέμβριο. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι “η γραμμή Ντι Μάιο” για το κοινωνικό εισόδημα και άλλα κοινωνικά μέτρα δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει από τον Τρία.

Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, 1,83 εκατομμύρια άτομα (τα μισά από τα οποία νέοι), εγκατέλειψαν τη νότια Ιταλία για να μεταναστεύσουν στη βόρεια Ιταλία ή στο εξωτερικό, ενώ 600.000 οικογένειες έχουν όλα τα μέλη τους άνεργα, με αποτέλεσμα ακόμη και οι μετανάστες να εγκαταλείπουν τη νότια Ιταλία.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL