Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ο Τραμπ προτείνει "'άνευ όρων" συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί υπό τους δικούς του όρους... / Το σκάκι... του αρχάριου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ προτείνει "'άνευ όρων" συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί υπό τους δικούς του όρους... / Το σκάκι... του αρχάριου

Είναι γνωστή πια η τακτική Τραμπ: ξεσηκώνω τον κόσμο, τουϊτάρω ακατάσχετα απειλές, καλλιεργώ κλίμα επικείμενης σύγκρουσης, επιβάλλω κυρώσεις και αποκλεισμούς και μετά πάω και βρίσκω ο ίδιος τον αντίπαλο και του βάζω τους όρους μου. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πλανητάρχης εξαπέλυσε μια ακόμη ομοβροντία εμπρηστικών tweets κατά του Ιράν, γραμμένων μάλιστα σε κεφαλαία, προειδοποιώντας το πως “αν ξανααπειλήσει” τις ΗΠΑ, θα υποστεί τέτοιες συνέπειες που λίγες χώρες έχουν υποστεί στην παγκόσμια Ιστορία. Είναι φανερό ότι θέλει να “παίξει” με τους Ιρανούς το σκληρό παιχνίδι που έχει μάθει από τις μπίζνες κατ’ εφαρμογήν των βιωματικών θεωριών του για την “τέχνη του ντιλ”, την κεντρική ιδέα των βιβλίων του, όμως αυτή τη φορά τα 'χει βρει... μπαστούνια. Προφανώς, άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη.

Το Ιράν, ένας κοσμοϊστορικός πυλώνας του μεσανατολικού κόσμου, μια σχολή σκέψης, πολιτικής, επιρροής και κουλτούρας από μόνο του, παίζει το δικό του σκληρό παιχνίδι στη διεθνή αρένα (όχι τώρα, ανέκαθεν) γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη του στον Τραμπ, αρνούμενο ν’ ακούσει ακόμα και τους όρους του, απαιτώντας για οποιαδήποτε συνομιλία μαζί του την άνευ όρων επιστροφή των ΗΠΑ στην πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του. Ακόμη περισσότερο, προσπαθεί ελισσόμενο έξυπνα να κρατήσει ενεργά την Ευρώπη με το μέρος του στη διελκυστίνδα με τον μεγιστάνα Πρόεδρο των ΗΠΑ αποβλέποντας ενδεχομένως σ’ ένα μεγαλύτερο ρήγμα στο δυτικό στρατόπεδο λόγω της αμερικανικής αποχώρησης απ’ τη συμφωνία.

"Άνευ όρων" υπό όρους...

Όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες από ιρανικά ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκε από την πάντα καλά πληροφορημένη "Washington Post", κατά την περυσινή γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Τραμπ είχε ζητήσει “οκτώ φορές” να δει προσωπικά τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε πεισματικά. Σύμφωνα μάλιστα με την "Post", στην προσπάθειά του να πετύχει αυτήν τη συνάντηση ο Τραμπ έβαλε “μέσον” τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα!

Χθες ο Τραμπ έκανε δημόσια όλη αυτή την ιστορία της επιδίωξής του για μια “άνευ όρων” συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του- εκτιμώντας λανθασμένα πως οι απειλές του έπιασαν- αλλά και πάλι εισέπραξε μια ξεκάθαρη άρνηση και μια πολύ σαφή απαίτηση από την Τεχεράνη ως προϋπόθεση για οποιονδήποτε απευθείας διάλογο: οι ΗΠΑ πρέπει να επανενταχθούν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που υπογράφηκε το 2015 από την Τεχεράνη και τις έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία). Ως γνωστόν, με απόφαση του Τραμπ οι ΗΠΑ αποχώρησαν τον Μάιο από τη συμφωνία βάσει της οποίας υπήρξε και η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν με αντάλλαγμα την επιβολή καθεστώτος αυστηρής επιτήρησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Τραμπ δήλωσε διατεθειμένος να συναντηθεί με τον ηγέτη του Ιράν "οποτεδήποτε και χωρίς προϋποθέσεις" για να συζητήσουν το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι αμερικανο-ιρανικές σχέσεις. "Αν θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούμε", διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος. Πιο σαφής, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περιέγραψε και τους "όρους" που βάζει η Ουάσιγκτον για να γίνει αυτή η συνάντηση: "Να δείξουν οι Ιρανοί ηγέτες ότι δεσμεύονται σε θεμελιώδεις αλλαγές ως προς το πώς μεταχειρίζονται τον λαό τους, να αλλάξουν την κακόβουλη συμπεριφορά τους και να συμφωνήσουν ότι αξίζει τον κόπο να συνάψουν μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα περιορίζει πραγματικά τη διάδοση των πυρηνικών όπλων".

"Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας"

Η έμμεση απόρριψη της αμερικανικής "προσφοράς" από τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί μάλλον δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία στο στρατόπεδο Τραμπ. Η αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «παράνομη», διεμήνυσε ο Ιρανός ηγέτης και προειδοποίησε πως η χώρα του ως πετρελαιοπαραγωγός δύναμη δεν θα παραιτηθεί ποτέ των δικαιωμάτων της. Κάλεσε επίσης την Ευρώπη να αναλάβει αυτή τη διάσωση της συμφωνίας.

"Μετά την παράνομη αποχώρηση των ΗΠΑ, η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Ευρώπης", φέρεται να δήλωσε ο Ρουχανί σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη. "Η Ισλαμική Δημοκρατία ποτέ δεν επεδίωξε την ένταση στην περιοχή και δεν θέλει προβλήματα στους παγκόσμιους διαύλους, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τα δικαιώματά της στις εξαγωγές πετρελαίου", συμπλήρωσε ο Ροχανί.

Τόσο ο Ιρανός Πρόεδρος όσο και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα "διαταράξουν" τις αποστολές πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου μέσω των Στενών του Ορμούζ εάν η Ουάσιγκτον προσπαθήσει να περιορίσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL