Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τραμπ και Κόντε μαζί στο μεταναστευτικό και τη Λιβύη

“Είμαι πολύ σύμφωνος με αυτό που κάνετε στη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση. Η Ρώμη αποτελεί παράδειγμα για το μεταναστευτικό και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να το ακολουθήσουν”, τόνισε ο...

“Είμαι πολύ σύμφωνος με αυτό που κάνετε στη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση. Η Ρώμη αποτελεί παράδειγμα για το μεταναστευτικό και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να το ακολουθήσουν”, τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον “αξιοθαύμαστο” Ιταλό πρωθυπουργό Τζ. Κόντε στην Ουάσιγκτον, προσφέροντας απλόχερα στην Ιταλία τον συντονισμό των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια, το μεταναστευτικό και την ειρήνη στη Λιβύη. Παράλληλα, φαίνεται να απέσπασε ορισμένες διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τους δασμούς και συγκεκριμένα τις εξαγωγές ιταλικών αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ, παρά τις διαφορές των δύο χωρών για τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Οι δηλώσεις του Τραμπ ότι “και άλλες χώρες θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας” για το μεταναστευτικό και πως οι δύο ηγέτες είναι “αουτσάιντερ, σύμβολα της αλλαγής”, φαίνονται περισσότερο ως πρόκληση παρά ως φιλοφρόνηση για ένα μεγάλο μέρος της ιταλικής -και όχι μόνο- κοινής γνώμης.

Για τον Κόντε “αναγνωρίστηκε (στην Ιταλία) ο ρόλος τού προνομιακού συνομιλητή με τις ΗΠΑ” και κυρίως στη διοργάνωση της Διάσκεψης για τη Λιβύη, με ένα διαρκές αμερικανο-ιταλικό επιτελείο, ενώ συζητήθηκε επίσης το “στρατηγικό έργο” του αγωγού TAP καθώς και η αγορά και άλλων F-35 από την Ιταλία. Ο Κόντε δήλωσε σίγουρος ότι “εμείς και ο Τραμπ αποτελούμε τις κυβερνήσεις της αλλαγής”.

 

Παραβίαση των διεθνών κανόνων διάσωσης

 

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής των Ελεύθερων και Ίσων και επικεφαλής της Ιταλικής Αριστεράς Νικόλα Φρατοϊάνι κατήγγειλε από τη γέφυρα του πλοίου της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms ότι το ιταλικό πλοίο “Asso 28” περισυνέλεξε 108 πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους αποβίβασε στο λιμάνι της Τρίπολης, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες διάσωσης για αποβίβαση ναυαγών σε μη ασφαλές λιμάνι. Ο Φρατοϊάνι τόνισε ότι η αποβίβαση των μεταναστών στη Λιβύη έγινε “μετά από πιθανή διαταγή από την Ιταλία” πυροδοτώντας την οργή του υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε ότι οι ιταλικές αρχές δεν συμμετείχαν στη διάσωση και ότι “είναι ψευδείς οι δηλώσεις της ξένης ΜΚΟ και του βουλευτή της Αριστεράς, που έχει κακή ενημέρωση”. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι συγκεντρώνει στοιχεία για να πιθανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

 

Ρατσιστική βία και προκλήσεις

 

Ο ιδρυτής του Κ5Α Μπέπε Γκρίλο εξέφρασε την έκπληξή του για την “τόση αγανάκτηση για ένα αυγό”, αναφορικά με τη ρατσιστική επίθεση και τον τραυματισμό της Ιταλίδας αθλήτριας νιγηριανής καταγωγής Νταίζη Οσάκουε, ενώ ο διευθυντής της καθημερινής εφημερίδας της ιταλικής Καθολικής Εκκλησίας "Avverine" Ταρκουίνιο ζήτησε από τον Σαλβίνι “να ζυγίζει καλά τις λέξεις του”.

“Λένε ότι δεν υπάρχει ρατσισμός σε όλα αυτά που συμβαίνουν και ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι θεώρησε καλό να υποβαθμίσει ως 'βλακείες' τις προειδοποιήσεις όσων καταγγέλλουν το ξενοφοβικό κλίμα και τους κινδύνους μιας ρατσιστικής κλιμάκωσης. Ζύγιζε καλά τις λέξεις. Κοίτα την πραγματικότητα και άκουσε και άλλες φωνές της ιταλικής Δεξιάς. Το να αρνείσαι το προφανές διαφορετικών επεισοδίων δεν κάνει τίποτε άλλο από να αθωώνει και να μεγαλώνει το τέρας. Ας ντραπούμε και ας αντιδράσουμε πολιτισμένα”, τόνισε ο Ταρκουίνιο.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Πάρμα, δήμαρχος του Σάλσοματζιόρε και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Φριτέλι “κρέμασε” ανάποδα το post του Σαλβίνι με τη ρήση του Μουσολίνι “Πολλοί οι εχθροί, μεγάλη η τιμή”, θυμίζοντας το τέλος του φασίστα δικτάτορα στην πλατεία Λορέτο του Μιλάνο.

Στην Κατάνια της Σικελίας ένας οδηγός λεωφορείου δεν επιβίβασε τρεις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής και στο Τορίνο νεαρός Άραβας έγινε στόχος προπηλακισμών σε ταχυδρομείο γιατί το κινητό του είχε για προειδοποίηση απόσπασμα προσευχής.

 

Αργύρης Παναγόπουλος

Δείτε όλα τα σχόλια