Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Ισπανία / Προσωρινό διαζύγιο Σάντσεθ και Αριστεράς για τον προϋπολογισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Προσωρινό διαζύγιο Σάντσεθ και Αριστεράς για τον προϋπολογισμό

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έμεινε χθες μόνος του στη Βουλή με τους 84 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τη μικρή ομάδα των 5 δεξιών Βάσκων εθνικιστών του PNV χάνοντας τους συμμάχους που τον οδήγησαν στην κυβέρνηση, το Unidos Podemos και το συμμαχικό Compromis της Βαλένθια και τα καταλανικά κόμματα ERC και PdeCAT, που αποφάσισαν να τους γυρίσουν την πλάτη σε ό,τι αφορά την αύξηση των δημοσίων δαπανών που πρότεινε για το 2019.

O Σάντσεθ είχε προτείνει την αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 4,4%, στα 125 δισ., γνωρίζοντας ότι όχι μόνο θα πρέπει να πείσει τα κόμματα που τον στήριξαν έναντι του Ραχόι, αλλά και να περάσει από τις συμπληγάδες της Γερουσίας, στην οποία πλειοψηφεί το νέο Λαϊκό Κόμμα του “σχεδόν” ακροδεξιού Πάμπλο Κασάδο, που διαδέχθηκε τον Μαριάνο Ραχόι και έχει δηλώσει ότι θα διεξαγάγει ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Σάντσεθ.

Οι 137 βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και οι 32 των Πολιτών ετοιμάζονταν χθες το απόγευμα να ψηφίσουν κατά του προϋπολογισμού και οι πρώην σύμμαχοι του Σάντσεθ να απέχουν.

Το Unidos Podemos και το δεξιό καταλανικό PDeCAT ισχυρίζονται ότι οι σοσιαλιστές δεν επιχείρησαν κανενός είδους διάλογο για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. Για την Αριστερά ο προϋπολογισμός του Σάντσεθ έχει διαμορφωθεί κατά τρόπο ώστε “για να κερδίσει την ψήφο του Λαϊκού Κόμματος” κυρίως στη Γερουσία, όπου η Δεξιά διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία. Για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας ο Σάντσεθ θα έπρεπε πρώτα να αλλάξει τον νόμο για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, που “αποτελεί ένα πακέτο λιτότητας και πρεκαριάτου”, να αυξήσει τις δαπάνες για την τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και να εκδώσει διατάγματα για την επιστροφή στην κανονικότητα στην Υγεία και την Παιδεία.

Η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός του Σάντσεθ διακατέχεται από την ίδια λογική των προϋπολογισμών του Ραχόι καθιστώντας σαφές ότι η αποχή της ERC δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αντιπαράθεση για τα θέματα της Καταλωνίας.

Η υπουργός Οικονομικών Μ. Μοντέρο κατέστησε σαφές στα κόμματα που στήριξαν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σάντσεθ ότι, εάν δεν περάσει ο προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης -που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες και προβλέπει αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 4,4%-, θα ισχύσει αυτόματα ο προηγούμενος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Ραχόι, ο οποίος προβλέπει μικρότερες δημόσιες δαπάνες και χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για δημόσιο έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2019 (έναντι του 1,3% του Ραχόι), 1,1% το 2020 (έναντι 0,5%) και 0,4% για το 2021 (έναντι 0,1%).

Η Μοντέρο προειδοποίησε τα αριστερά και συντηρητικά κόμματα που έριξαν τον Ραχόι ότι με αυτόν τον τρόπο οι τοπικές κυβερνήσεις και η κοινωνική ασφάλιση θα έχουν ετησίως 6 δισ. λιγότερα για τις ανάγκες τους.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL