Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Λάος / Βιβλική καταστροφή στο υδροηλεκτρικό "Ελ Ντοράντο" της Ασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λάος / Βιβλική καταστροφή στο υδροηλεκτρικό "Ελ Ντοράντο" της Ασίας

Απίστευτη τραγωδία συγκλονίζει τα τελευταία 24ωρα το Λάος με μια ασύλληπτων διαστάσεων καταστροφή, υπεύθυνη για την οποία είναι η κατάρρευση ενός υπό κατασκευή φράγματος στην επαρχία Αταπό, κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα κατέρρευσε ξαφνικά στις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας πλημμυρίζοντας με μεγάλη ταχύτητα συνολικά έξι χωριά της περιοχής. Υπολογίζεται ότι ο όγκος του νερού που διέρρευσε είναι πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή το ισοδύναμο δύο εκατομμυρίων πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων!

Οι αρχές έκαναν λόγο για "πολλά θύματα", ωστόσο ο ακριβής αριθμός των νεκρών ήταν άγνωστος έως χθες βράδυ. Εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ περισσότεροι από 6.600 έχουν μείνει άστεγοι. Φωτογραφίες και πλάνα βίντεο από την περιοχή έδειχναν μια τεράστια πλημμυρισμένη έκταση και ανθρώπους να απομακρύνονται με βάρκες, ενώ άλλοι είχαν καταφύγει στις στέγες των σπιτιών τους αναμένοντας βοήθεια.

Το φράγμα που κατέρρευσε αποτελεί μέρος της υποδομής της υδροηλεκτρικής μονάδας Ζε-Πιαν Ζε-Ναμόι, στην κατασκευή της οποίας εμπλέκονται εταιρείες του Λάος, της Ταϊλάνδης και της Νότιας Κορέας.

Το φράγμα, γνωστό ως "Saddle Dam D", μήκους 770 μέτρων και ύψους 16, κατέρρευσε λόγω των συνεχών έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να εισρεύσει και να συσσωρευθεί στον ταμιευτήρα του. Λόγω της τεράστιας πίεσης, η βάση του διερράγη και το νερό πλημμύρισε την περιοχή στην κοιλάδα του ποταμού Ζε-Πιάν κατά μήκος μιας λωρίδας περίπου 5 χιλιομέτρων.

Δεκάδες φράγματα κατασκευάζονται αυτήν την περίοδο στο Λάος, το οποίο εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της υδροηλεκτρικής ενέργειας που παράγει στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ταϊλάνδη. Εδώ και πολλά χρόνια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για τις ενεργειακές φιλοδοξίες της κυβέρνησης της Βιεντιάν και κυρίως για τον αντίκτυπο των υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον ποταμό Μεκόνγκ, στη χλωρίδα και την πανίδα του, στους αγροτικούς πληθυσμούς και στις τοπικές οικονομίες που εξαρτώνται από αυτόν.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2017, η χώρα διαθέτει 46 υδροηλεκτρικές μονάδες, ενώ άλλες 54 βρίσκονται υπό κατασκευή. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την κατασκευή άλλων 54 γραμμών μεταφοράς υπερυψηλής τάσης και 16 ακόμα υποσταθμών. Το Λάος εξάγει ήδη τα δύο τρίτα της υδροηλεκτρικής ενέργειάς του, ενώ οι εξαγωγές ηλεκτρισμού αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% όλων των εξαγωγών της χώρας.

Ξένα κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές του ενεργειακού τομέα έχουν εισρεύσει τα τελευταία χρόνια στη ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα της Ασίας μετατρέποντάς την σε ένα ηλεκτροπαραγωγικό "Ελ Ντοράντο".

Σύμφωνα με έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής του ποταμού Μεκόνγκ που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι τα αποθέματα αλιείας θα μειωθούν κατά 40% ως αποτέλεσμα των υδροηλεκτρικών έργων. Μια άλλη έκθεση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης επεσήμαινε ότι η μεταβλητότητα των βροχοπτώσεων και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο όλο το ηλεκτρικό σύστημα του Λάος, που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ν. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL