Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
"Απόβαση" Μπάνον στην Ευρώπη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Απόβαση" Μπάνον στην Ευρώπη!

Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο “μεταλαμπάδευσης” του τραμπισμού στην Ευρώπη ή απλά για την εμπορική αξιοποίηση της “τεχνογνωσίας” που έφερε στην εξουσία τον μεγιστάνα εργολάβο με εξαγωγή και διάθεσή της και σε άλλα μέρη του κόσμου; Σε κάθε περίπτωση η αρχή έγινε, αλλά, αν θα υπάρξει συνέχεια θα εξαρτηθεί από την πολύ ιδιαίτερη πολιτική ιδιοσυγκρασία της Ευρώπης που λίγα κοινά μοιράζεται με εκείνα της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

Εν αναμονή της άφιξης του Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο πριν από δύο εβδομάδες, ο πρώην σύμβουλός του στρατηγικής Στιβ Μπάνον είχε οργανώσει σε πολυτελές ξενοδοχείο του West End συγκέντρωση με τους ηγέτες του ανερχόμενου λαϊκιστικού κινήματος στην Ευρώπη, ανάμεσά τους ο Νάιτζελ Φάρατζ, η “ψυχή” του Brexit και ο Λουί Αλιό, ο σύντροφος της Μαρίν Λεπέν.

Φαίνεται πως η “σύνοδος” πήγε καλά και δημιούργησε προοπτικές, τουλάχιστον από άποψης “ζήτησης”, διότι ο Μπάνον έβαλε μπροστά το επόμενο μεγάλο, φιλόδοξο σχέδιό του: να “εμπνεύσει” την κατάληψη της Ευρώπης από την εθνολαϊκιστική Δεξιά εγκαινιάζοντας επί ευρωπαϊκού εδάφους μια εκστρατεία παρόμοια με εκείνη που βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να μπει στον Λευκό Οίκο!

Και βέβαια δεν είναι πλοκή μυθιστορήματος πολιτικής φαντασίας, αλλά μια καθ’ όλα ρεαλιστική επιδίωξη που φαίνεται να έχει και την εμπορική διάστασή της. Ο Αμερικανός σύμβουλος στρατηγικής άνοιξε “υποκατάστημά” του στις Βρυξέλλες προσλαμβάνοντας μάλιστα και δέκα υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Σκοπεύει να διπλασιάσει το μέγεθος της ομάδας αν οι υπηρεσίες του αποδειχθούν επιτυχείς.

Μιλώντας στον συντηρητικό ιστότοπο Daily Beast, ο Μπάνον δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τον δισεκατομμυριούχο “υπέρμαχο των Βρυξελλών” Τζορτζ Σόρος ξεκινώντας μια επανάσταση της Δεξιάς στην Ευρώπη, αν και περιορισμένου προϋπολογισμού. Σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί “Το Κίνημα”, ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου ονειρεύεται να συνενώσει όλους τους δεξιούς λαϊκιστές της Γηραιάς Ηπείρου κάτω από μια κοινή σημαία για μια πολιτική “εξέγερση” που θα μπορούσε να ξεκινήσει απ’ τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη χρονιά.

"Κόμμα του Νταβός"

Η δεξιά “σούπερ - ομάδα” του Μπάνον θα παράσχει υπηρεσίες χάραξης δημοσκοπικών στρατηγικών, στοχευμένης πολιτικής διαφήμισης και προβολής, έρευνα από δεξαμενές σκέψεις και “στόχευσης δεδομένων”. Το στοίχημα είναι δύσκολο και σημαντικό: η συγκρότηση των εθνολαϊκιστών της Ευρώπης σε μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.

Ο σύμβουλος στρατηγικής του Τραμπ έδωσε μια άλλη διάσταση στη διελκυστίνδα για το Brexit κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για την “πρώτη πραγματικά πανευρωπαϊκών διαστάσεων αντιπαράθεση ανάμεσα στον λαϊκισμό και το ‘κόμμα του Νταβός’”. “Αυτή θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την Ευρώπη” τόνισε.

Τουλάχιστον όσον αφορά τη Βρετανία, οι προβλέψεις του μπορεί να είναι σωστές. Τελευταία δημοσκόπηση στη χώρα καταγράφει έντονη πόλωση μεταξύ των ψηφοφόρων, με έναν αυξανόμενο αριθμό τους να έχει αποξενωθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αποζητώντας "στέγη" σε ένα ένα νέο "πατριωτικό", δεξιό σχήμα του σκληρού Brexit.

Τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εγκαταλείψει την Ε.Ε. απορρίπτονται από μια μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών και περισσότεροι από το ένα τρίτο θα υποστήριζαν ένα νέο δεξιό κόμμα που θα ήταν αποφασισμένο για σκληρό Brexit εδώ και τώρα. Σύμφωνα με την έρευνα της YouGov για την εφημερίδα "The Sunday Times", οι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν να διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. και να ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές ο Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών πριν από δύο εβδομάδες.

Ωστόσο το 38% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ ενός νέου δεξιού κόμματος που θα ήταν αποφασισμένο υπέρ του Brexit, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων θα υποστήριζαν ένα σαφώς ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό, αντιισλαμικό κόμμα. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.668 ενηλίκων στις 19 και 20 Ιουλίου.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL