Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Πολικός κύκλος / Ένα επικίνδυνα καυτό καλοκαίρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολικός κύκλος / Ένα επικίνδυνα καυτό καλοκαίρι

Θυμάστε τις γκρίνιες όλων ότι το καλοκαίρι μάς ξέχασε όταν έβρεχε σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου και τις πρώτες του Ιουλίου; Ακούτε τις γκρίνιες ότι κάνει ζέστη καταμεσίς του Ιουλίου; Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα, για πολλούς η γκρίνια είναι συνήθεια. Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι να ρίχνει π.χ. στη Θεσσαλονίκη μέσα σε μία ώρα τόσο νερό όσο δεν ρίχνει μέσα σε δυο μήνες. Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι να γίνεται η Αθήνα Κουάλα Λουμπούρ. Αλλά ακόμη και γι' αυτά υπάρχει προηγούμενο, από τότε που μαζεύουν στοιχεία οι μετεωρολόγοι.

Γι' αυτό που δεν υπάρχει προηγούμενο είναι για τον φετινό καύσωνα στον μακρινό Βορρά. Φέτος το καλοκαίρι στη Βόρεια Σκανδιναβία σπάνε καθημερινά τα “αιώνια ρεκόρ”. Στη Βόρεια Σουηδία, βορείως του πολικού κύκλου, μετρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 34,5 βαθμών Κελσίου. Στα μέρη που είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι καλοκαιρινές μέρες χωρίς βροχή, από τα μέσα του φετινού Μαΐου επικρατεί πρωτοφανής ξηρασία. Ξηρασία που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 80 πυρκαγιές στα δάση, 40 εκ των οποίων μαίνονται ακόμη. Κι επειδή στον πολικό κύκλο δεν συνηθίζονται οι πυρκαγιές, παρά μόνο εάν χτυπήσει το δάσος κεραυνός, οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής και η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Σουηδία είναι σε απόγνωση. Όπως στο Κάιρο δεν υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα -αν και πέρσι χιόνισε και στην έρημο-, έτσι και στη Σουηδία δεν υπάρχουν πυροσβεστικά αεροπλάνα. Οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές παλεύουν με τις μάνικες και με κλαδιά να σβήσουν τις φωτιές -ανεπιτυχώς, προφανώς- ενώ η Ιταλία έχει στείλει δυο δικά της πυροσβεστικά αεροσκάφη και η Νορβηγία δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, που τα έχει για την προστασία των πλωτών πετρελαιοπηγών της Βόρειας Θάλασσας. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι ο καύσωνας θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι πυρκαγιές εξαπλώνονται κι απειλούν τα λιγοστά χωριά, που έχουν εκκενωθεί. Κι όλοι αναρωτιούνται: Είναι ο καιρός ή το κλίμα; Είναι μια μοναδική “εξαίρεση” στο δροσερό καλοκαίρι του πολικού κύκλου ή άλλη μια ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται πιο γρήγορα από τους φόβους των επιστημόνων;

Μπορεί οι Τραμπ και σία να χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή “fake news” και μια ακόμη προσπάθεια να πληγεί η αμερικανική οικονομία από τους “αντιπάλους” σε όλο τον πλανήτη, αλλά οι επιστήμονες παρακολουθούν αυτόν τον καύσωνα στον πολικό Βορρά με τεράστια αγωνία. Δεν είναι μόνο το ότι οι μεγάλες πυρκαγιές εκλύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες επιτείνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη - αν και έχει μετρηθεί ότι μόνο οι περσινές φονικές πυρκαγιές στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες έστειλαν στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι η βιομηχανική Γερμανία σε έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι κι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν στο λιώσιμο των αιώνιων πάγων. Μέσα στα σπλάχνα τους είναι εγκλωβισμένο -και ασφαλές για μας τους κατοίκους της γης- μεθάνιο, σε τεράστιες ποσότητες. Με το λιώσιμο των πάγων μπορεί να αποκτήσει πάλι την αέρια μορφή του και να επιτείνει την υπερθέρμανση.

Μας εκδικείται ο πλανήτης που πληγώνουμε; Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αλλά οι πολιτικοί έχουν άλλους ρυθμούς, που τους επιβάλλει το πολιτικό κόστος. Επιπλέον, συχνά πληρώνουν τη νύφη οι αθώοι του αίματος. Το ότι βουλιάζει το Βανουάτου στον Ειρηνικό, προφανώς δεν οφείλεται στη βαριά βιομηχανία ούτε στη μαζική κτηνοτροφία της μικρής ατόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL