Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ θα χάσουν τον εμπορικό πόλεμο

"Οι ΗΠΑ που εντείνουν τα μέτρα προστατευτισμού σε βάρος των εταίρων τους μπορεί τελικά να είναι οι μεγάλοι χαμένοι του εμπορικού πολέμου". Δεν πρόκειται για δήλωση Κινέζου αξιωματούχου ή κάποιου...

"Οι ΗΠΑ που εντείνουν τα μέτρα προστατευτισμού σε βάρος των εταίρων τους μπορεί τελικά να είναι οι μεγάλοι χαμένοι του εμπορικού πολέμου". Δεν πρόκειται για δήλωση Κινέζου αξιωματούχου ή κάποιου αντίστοιχου των Βρυξελλών, είναι προειδοποίηση της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ, της διευθύντριας του ΔΝΤ.

"Ενώ όλες οι χώρες θα γίνουν εντέλει πιο αδύναμες, η αμερικανική οικονομία θα καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτη, διότι ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της θα υπόκειται σε αντίποινα. Μια μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ δεν θα είναι το μοναδικό πλήγμα", δήλωσε χθες η Λαγκάρντ ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) αυτή την εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες.

Ο Μορίς Όμπστφεντλ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξος λέγοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις αντιπροσωπεύουν "την πιο μεγάλη απειλή βραχυπρόθεσμα για την παγκόσμια ανάπτυξη". Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 0,5% ή περισσότερο από 400 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2020. Γενικά, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πιο σημαντικές για την αμερικανική οικονομία απ’ ό,τι για άλλες οικονομίες, επισημαίνεται σε σχετική έκθεση του Ταμείου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο