Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Ιδού η JEFTA, Mr. Trump!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδού η JEFTA, Mr. Trump!

Ακόμη μία "καραμπινάτη" αποτυχία χρεώνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ στον Τραμπ, ειδικά εκείνα που τον "στόλισαν" δεόντως χθες και προχθές για την "ενδοτική" στάση του προς τον Πούτιν: την JEFTA, την ιστορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ιαπωνία.

Η JEFTA, που υπογράφηκε "πανηγυρικά" χθες στο Τόκιο από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, "κουρεύει" το 99% των δασμών στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ ετησίως και δημιουργεί μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου που καλύπτει 600 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιστοιχώντας σχεδόν στο 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο συνολικός όγκος του εμπορίου Ε.Ε. - Ιαπωνίας, αγαθών και υπηρεσιών, ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ. "Ο Πρόεδρος Τραμπ υποκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο υπονομεύοντας το ΝΑΤΟ και παρουσιάζοντας την Ευρώπη ως εχθρό. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιτάζει αλλού για φίλους" ήταν το πικρόχολο σχόλιο των "New York Times".

Κατά ειρωνεία της τύχης, τον Τραμπ είχαν στόχο και τα φαρμακερά βέλη που εξαπέλυσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, από τους πιο αφοσιωμένους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία. Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την υπογραφή της JEFTA τόνισε: "Η συμφωνία αυτή επιδεικνύει τη σταθερή πολιτική βούληση της Ιαπωνίας και της Ε.Ε. να ηγηθούν ως πρωταθλητές του ελεύθερου εμπορίου σε μια εποχή που ο προστατευτισμός έχει εξαπλωθεί στον κόσμο". Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων. "Στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι στεκόμαστε ενάντια στον προστατευτισμό" είπε ο Τουσκ και ο Γιούνκερ συμπλήρωσε: "Υπογράφοντας μαζί αυτή τη συμφωνία, κάνουμε μια δήλωση υπέρ του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου. Δείχνουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι και καλύτεροι όταν συνεργαζόμαστε".

"Ιστορική στιγμή"

Η JEFTA (Japan - E.U. Free Trade Agreement), που οριστικοποιήθηκε στα τέλη του 2017, αποτελεί το επιστέγασμα εντατικών διαπραγματεύσεων τεσσάρων ετών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της τρέχουσας εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το φθινόπωρο του 2019. Θα πρέπει προηγουμένως να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Βουλή της Ιαπωνίας. Από πλευράς Ε.Ε. χαρακτηρίζεται ως "πολύ φιλόδοξη και ολοκληρωμένη συμφωνία". Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε χαρακτηριστικά για ιστορική στιγμή και για τη σημαντικότερη εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και επεξεργασμένων τροφίμων της Ε.Ε. στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 180% (!), καθώς οι ιαπωνικοί δασμοί για το τυρί, το κρασί και το χοιρινό κρέας θα εξαλειφθούν. Το ινστιτούτο Thünen, ένα γερμανικό think tank για τη γεωργία, αναμένει σημαντική αύξηση των εξαγωγών χοιρινού κρέατος και πουλερικών, ενώ η Ε.Ε. εκτιμά πως 600.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη σχετίζονται με το εμπόριο με την Ιαπωνία.

Ειδικότερα, η JEFTA προβλέπει:

* Κατάργηση των ιαπωνικών δασμών σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (σήμερα επιβαρύνονται με δασμούς 29,8%), καθώς και στα κρασιά (σημερινός δασμός 15% κατά μέσο όρο).

* Οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών σχεδόν αδασμολόγητες.

* Προστασία στην ιαπωνική αγορά άνω των 200 υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, καθώς επίσης και επιλεγμένων ιαπωνικών στην αγορά της Ε.Ε.

* Άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών και ιδίως των χρηματοπιστωτικών, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

* Πρόσβαση εταιρειών της Ε.Ε. σε μεγάλες αγορές δημόσιων συμβάσεων της Ιαπωνίας σε 48 μεγάλες πόλεις.

* Μεταβατική περίοδο έως και επτά έτη πριν από την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές ιαπωνικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν εξάλλου να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα ιαπωνικά και ευρωπαϊκά συστήματα προστασίας δεδομένων ως «ισοδύναμα» γεγονός που θα καταστήσει δυνατή την ασφαλή ροή δεδομένων μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας.

Ν. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL