Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αργεντινή: Αυξήσεις μισθών 20% στους στρατιωτικούς εν μέσω λιτότητας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αργεντινή: Αυξήσεις μισθών 20% στους στρατιωτικούς εν μέσω λιτότητας!

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι και ο υπουργός Άμύνας συναντήθηκαν χθες με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και ανακοίνωσαν αυξήσεις 20% σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό, κρίνοντας "ανεπαρκή" την προηγούμενη αύξηση κατά 8%. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Ντουχόβνε επιφύλαξε ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη στον πολύπαθο λαό της Αργεντινής, “διορθώνοντας” προς τα πάνω τις περικοπές του πακέτου λιτότητας, στα 300 δισ. πέσος για το 2019, από τα 220 δισ. που προέβλεπε το αρχικό "πλάνο". Αλλά η Αργεντινή δεν επιστρέφει μόνο στο ζοφερό παρελθόν του ΔΝΤ, κινδυνεύει τώρα να γυρίσει και στην εποχή του σκοταδισμού με τις προσπάθειες της καθολικής Εκκλησίας και των συντηρητικών κύκλων να καταργήσουν τις νόμιμες αμβλώσεις.

Πάντως, φαίνεται πως η δυσφορία των στρατιωτικών στο Μπουένος Άιρες μέτρησε περισσότερο από την απόγνωση και την ένδεια του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. Ο Μακρί την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει αυξήσεις 8% στα χαμηλότερα κλιμάκια των στρατιωτικών και σταθερά μπόνους στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετά για μια Αργεντινή που μπαίνει ξανά στη δίνη του ΔΝΤ για να εξασφαλίσει δάνειο 50 δισ. δολαρίων για μια τριετία. Με τα δάνεια του Ταμείου θα καταβληθεί ασφαλώς όχι μόνο η περαιτέρω αύξηση κατά 20% των αποδοχών όλων των στρατιωτικών, αλλά και η αύξηση κατά 15% των μισθών του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, ενώ η προοδευτική κατάργηση των μπόνους των στρατιωτικών θα αντισταθμιστεί με μια νέα άνοδο των αποδοχών τους κατά 3%.

Τη στιγμή που ο Μάκρι ικανοποιούσε τις απαιτήσεις των στρατιωτικών, και μάλιστα σε μια χώρα που ο στρατός έχει αφήσει πίσω του τραυματικές και φρικιαστικές εμπειρίες, ο υπουργός Οικονομικών Ντουχόβνε συναντούσε τους κυβερνήτες των κρατιδίων που ανήκουν στον συνασπισμό του Προέδρου Cambiemos για να τους ανακοινώσει ότι οι περικοπές θα πρέπει να είναι υψηλότερες κατά 80 δισ. πέσος, δηλαδή συνολικά στα 300 δισ. από τα 220 δισ. που είχε συμφωνηθεί αρχικά από τις “συμβουλευτικές” εταιρείες, την κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

“Τις περικοπές αυτές θα πρέπει να τις επωμιστεί το έθνος, αλλά είναι απαραίτητο να συνεργαστούν και οι επαρχίες σε αυτό το έργο” τόνισε ο Ντουχόβνε και “χρέωσε” μάλιστα τις υψηλότερες περικοπές στους... συνταξιούχους, όσους λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα και κοινωνικές παροχές. Οι συντάξεις θα υποστούν τιμαριθμικές αναπροσαρμογές μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση και το ΔΝΤ θα φτάσει φέτος στο 30%.

Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει τμήμα των περικοπών στις αυτοδιοικητικές αρχές, που καλούνται να περιορίσουν τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες τους, με άξονα τις περικοπές στις μεταφορές που αναμένεται να φτάσουν στα 100 δισ. πέσος. Οι αυτοδιοικητικές αρχές που ελέγχονται από τους περονιστές ζητούν να τους μεταφερθούν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, του ηλεκτρισμού και του νερού.

ΑΡΓ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL