Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τσεχία / "Βελούδινη" στήριξη των κομμουνιστών στον Μπάμπις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσεχία / "Βελούδινη" στήριξη των κομμουνιστών στον Μπάμπις

Στην κεντρική πολιτική σκηνή της Τσεχίας επιστρέφει για πρώτη φορά μετά τη "βελούδινη επανάσταση" του 1989 στην πρώην Τσεχοσλοβακία το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (KSCM). Οι 15 βουλευτές του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση η συμμαχία του κινήματος ΑΜΟ του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μπάμπις και των Σοσιαλδημοκρατών.

"Το κοινοβούλιο προσέφερε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση" ανακοίνωσε ο πρόεδρος του τσεχικού κοινοβουλίου Ράντεκ Βοντράτσεκ μετά την ψηφοφορία που διαδέχτηκε τη μαραθώνια συνεδρίαση του σώματος.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τις έντονες επιθέσεις της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε την "εξάρτηση" της νέας κυβέρνησης από το κομμουνιστικό κόμμα, ενώ δεν έλειψε και η αμφισβήτηση για την καταλληλότητα του Μπάμπις ως πρωθυπουργού, από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα σε βάρος του για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος Top 09 αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Παρ' όλα αυτά, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 105 βουλευτές σε σύνολο διακοσίων. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών των Σοσιαλδημοκρατών Μίλαν Τσόβανεκ αρνήθηκε να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση επικαλούμενος λόγους συνείδησης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Guardian", το κομμουνιστικό κόμμα συμφώνησε να τηρήσει στάση ανοχής απέναντι στη νέα κυβέρνηση, παρά το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα του ΑΝΟ. Το αντάλλαγμα, με βάση το σχετικό ρεπορτάζ, ήταν μια σειρά πολιτικές δεσμεύσεις και καίρια πόστα σε δημόσιους οργανισμούς.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο Μπάμπις κέρδισε την υποστήριξη του ΚΚ, αποδεχόμενος το αίτημά του να φορολογήσει την αποζημίωση που λαμβάνει η εκκλησία για περιουσίες που είχαν κατασχεθεί τα χρόνια του σοσιαλισμού. Απέρριψε, ωστόσο, τα αιτήματα για απόσυρση των τσεχικών στρατευμάτων από ΝΑΤΟικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και χώρες της Βαλτικής.

Η κυβέρνηση του Μπάμπις, δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου της χώρας, αναμένεται να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή της απέναντι στη μετανάστευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν απέρριψε την υποψηφιότητα του Σοσιαλδημοκράτη, Μίροσλαβ Πότσε για το υπουργείο Εξωτερικών με το αιτιολογικό ότι ήταν πολύ "φιλελεύθερος" στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL