Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Το έπος των δασμών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το έπος των δασμών...

Μια νέα ομοβροντία φραστικών και δασμολογικών πυρών που αντήχησε σε όλο τον κόσμο εξαπέλυσε χθες κατά της Κίνας ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας “εν ψυχρώ” την επιβολή νέου πακέτου δασμών ύψους 10% σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κατάσταση οδηγείται προς κλιμάκωση με ευθύνη της αμερικανικής πλευράς, κάτι που ήταν αναμενόμενο βέβαια, με τους αναλυτές να βλέπουν όξυνση σε “σημείο χωρίς επιστροφή” και πλεύση σε αχαρτογράφητα νερά. Αίσθηση προκαλεί και η ωμή γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στις σχετικές διατυπώσεις τους θέλοντας προφανώς να προσδώσουν στην κόντρα τον χαρακτήρα ενός “ξεκαθαρίσματος λογαριασμών” εδώ και τώρα.

Στη λίστα των εισαγόμενων κινεζικών αγαθών στα οποία επιβάλλονται από 1ης Σεπτεμβρίου δασμοί 10% περιλαμβάνονται περισσότερα από 6.000 προϊόντα, ανάμεσά τους διατροφικά όπως είδη αλιείας (μπακαλιάρος, ξιφίας, σαρδέλες, σολομός, χταπόδι, ζωντανά καβούρια και αστακοί, βατραχοπόδαρα κ.ά.) μέλι, αλεύρι, κρεμμύδια, σκόρδα, μανιτάρια, φακές, γλυκοπατάτες, ρύζι, ελιές, αλλά και ανθρώπινες τρίχες, μάρμαρο, γύψος, διάφορα ορυκτά μετάλλων, υγροποιημένο φυσικό αέριο, διοξείδιο του άνθρακα, υδράργυρος, πολλά χημικά προϊόντα, βιομηχανικά χρώματα, σαμπουάν, καλλυντικά και αρώματα, σαπούνια, συνθετικά κεριά, ψαρόκολλα, φωτογραφικά και κινηματογραφικά φιλμ (!), υγρά φρένων, ταπετσαρίες, καζανάκια μπάνιου, διάφορες τσάντες χειρός, τσάντες γκολφ, βαλίτσες, θήκες μουσικών οργάνων, εξαρτήματα σκαφών αναψυχής, δέρματα, ξύλινα παρκέτα, διάφορα είδη χαρτιού, θεατρικά σκηνικά από μπαμπού, κουκούλια μεταξοσκώληκα κ.ά. Οι νέοι δασμοί, μαζί με εκείνους που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές σχεδόν στα μισά απ’ όσα προϊόντα εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα.

Ταρακούνημα στις αγορές

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου από τον Τραμπ, αν μη τι άλλο είχε επιπτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές που βίωσαν χθες ένα ακόμη 24ωρο μεταβλητότητας και αβεβαιότητας. Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών εντάθηκαν στην αρχή της διαπραγμάτευσης στη Wall Street αλλά η πτώση των δεικτών εκεί δεν ήταν τόσο απότομη όσο στην Ευρώπη και την Ασία. Οι εταιρίες με έκθεση στην Κίνα ήταν εκείνες που επλήγησαν ιδιαίτερα. Το sell-off ήταν εκτεταμένο στην Ευρώπη, με τις σημαντικότερες αγορές να σημειώνουν πτώση άνω του 1%, ενώ στις κινεζικές η πτώση στο κλείσιμό τους ήταν σχεδόν 2%. Το εθνικό νόμισμα της Κίνας δέχθηκε επίσης πλήγμα από τις μαζικές πωλήσεις και το μικρό ποσοστό του που διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές χρήματος εκτός των κινεζικών συνόρων, αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου. Οι ανησυχίες είχαν αντανάκλαση και στις αγορές συναλλάγματος. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,9%, ενώ το νοτιοκορεατικό γουόν και το δολάριο Ταϊβάν κατά περίπου 0,7%. Το βαρύτερο πλήγμα υπέστησαν όμως οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων λόγω των ανησυχιών ότι η διαμάχη θα πλήξει την Κίνα, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η ζήτησή της για μέταλλα. Ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος υποχώρησαν έως και κατά 4%, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στο νέο δασμολόγιο Τραμπ κάνοντας μάλιστα λόγο για οικονομικό “μπούλινγκ” από την Ουάσιγκτον εις βάρος του. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε τους νέους δασμούς “εντελώς απαράδεκτους” και στη σχετική ανακοίνωσή του επέκρινε έντονα την αμερικανική συμπεριφορά που “βλάπτει την Κίνα, βλάπτει τον κόσμο και βλάπτει τις ίδιες τις ΗΠΑ”. “Η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα για να προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της”, διεμήνυσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. “Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της μονομέρειας και της πολυμέρειας, μεταξύ του προστατευτισμού και του ελεύθερου εμπορίου, μεταξύ της δύναμης και των κανόνων”, τόνισε η εκπρόσωπος του Χούα Τσουνγίνγκ. “Η Κίνα θα εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να προστατεύσουν από κοινού το πολυμερές εμπορικό σύστημα και τους κανόνες”, συμπλήρωσε η Κινέζα αξιωματούχος.

Τα σενάρια

Η Κίνα φαίνεται να έχει τώρα “διορία” μόλις επτά εβδομάδων, είτε για να κάνει μια “συμφωνία” με τον Τραμπ, είτε για να παραβγεί μαζί του και να τον “κατατροπώσει”. Ο Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ, που σαφώς δέχεται πολιτικές πιέσεις από το εσωτερικό να φανεί άτεγκτος, έχει υποσχεθεί αντίποινα για κάθε επιθετική κίνηση των Αμερικανών. Έχει ήδη επιβάλει δασμούς στην αμερικανική σόγια και το ουίσκι μπέρμπον που πλήττουν την εκλογική βάση του Τραμπ στην Αϊόβα και το Κεντάκι. Όμως αρκεί αυτό; “Όχι”, λένε οι αναλυτές. Δεν είναι δυνατόν η Κίνα να “στοχοποιήσει” δασμολογικά αμερικανικά αγαθά αξίας 234 δισεκατομμυρίων δολαρίων -όση δηλαδή η αξία των δικών της που έχουν “στοχοποιηθεί” από τους Αμερικανούς- διότι πολύ απλά εισάγει πολύ λιγότερα από τις ΗΠΑ. Πέρυσι, οι εισαγωγές της από την Αμερική ήταν συνολικά 130 δισ. Αυτό που σε πρώτη φάση θα μπορούσε να κάνει το Πεκίνο είναι να φορέσει “στενό κορσέ” στα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κίνα, π.χ. με πιο αυστηρή δράση των ρυθμιστικών αρχών της, όπως με επιθεωρήσεις ασφαλείας, διενέργεια ερευνών κ.λπ. Θα μπορούσε ακόμα να υποτιμήσει το νόμισμά του για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της κινεζικής οικονομίας. Επίσης, μπορεί να πουλήσει μέρος του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης που διακρατεί, αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αν η Κίνα πουλούσε αρκετά από τα αμερικανικά ομόλογα, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις ΗΠΑ αλλά ταυτόχρονα θα προκαλούσε ζημίες και στην ίδια καθώς η αξία των ομολόγων θα έπεφτε.

Όλα αυτά όμως είναι σενάρια. Για την ώρα, ο Τραμπ είναι εκείνος που έχει το πάνω χέρι και επομένως μπορεί άνετα να βάζει θέμα "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" με τους Κινέζους εδώ και τώρα! "Ένα ξεκαθάρισμα αναφορικά με τις αθέμιτες εμπορικές πολιτικές της Κίνας δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο", διεμήνυσε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου Ντένις Σέα και με την ευκαιρία κατακεραύνωσε τον θεσμό διότι, όπως ισχυρίστηκε, "πολλά από τα πιο σημαντικά προβλήματα δεν μπορεί να τα διαχειριστεί". "Δεδομένου τού πολύ σημαντικού και αυξανόμενου ρόλου της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο και της σοβαρής ζημίας που προκαλεί στους εταίρους της η κρατικά κατευθυνόμενη, εμποροκρατική προσέγγισή της στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αυτή η διευθέτηση δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο", τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL