Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καταδίκη της κυβέρνησης του Ραχόι για αθέτηση της συμφωνίας για υποδοχή μεταναστών

To Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε χθες το ισπανικό κράτος γιατί αθέτησε μερικώς την υποχρέωσή του να προωθήσει τις αιτήσεις ασύλου των 19.449 ατόμων που, προερχόμενα από την Ελλάδα και...

To Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε χθες το ισπανικό κράτος γιατί αθέτησε μερικώς την υποχρέωσή του να προωθήσει τις αιτήσεις ασύλου των 19.449 ατόμων που, προερχόμενα από την Ελλάδα και την Ιταλία, θα έπρεπε να μεταφερθούν σε μια διετία στην Ισπανία με βάση τις συμφωνίες της Ε.Ε.

Αντίθετα, η Ισπανία, ή καλύτερα η δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι, προώθησε μόλις το 12,85% των αιτήσεων, με αποτέλεσμα να παραβιάσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το Διοικητικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικό δικαστήριο, και μάλιστα στην υψηλότερη βαθμίδα του, καταδικάζει μια χώρα για παραβίαση των συμφωνιών της Ε.Ε. για την υποδοχή των μεταναστών.

Οι Ισπανοί δικαστές, εξετάζοντας την καταγγελία του συλλόγου Stop Mare Mortum, θεωρούν πως από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2017 η Ισπανία “είχε δεσμευτεί και ήταν υποχρεωμένη” να υποδεχτεί τα σχεδόν 20.000 άτομα που είχαν φθάσει στην Ελλάδα και την Ιταλία, απορρίπτοντας παράλληλα οποιεσδήποτε δικαιολογίες για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν σέβονται τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής.

Σημειώνεται ότι η πρώτη δημοσκόπηση από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Σάντσεθ οδήγησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην πρώτη θέση με 27,1%, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα να υποχωρεί στο 24,2%, τους Πολίτες να υποχωρούν στο 20,6% και το Unidos Podemos να φθάνει στο 17,7%, ενώ τα εθνικιστικά κόμματα φαίνεται να διατηρούν τις δυνάμεις τους σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Celeste-Tel.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια