Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η Αργεντινή δεν παραδίδεται στο ΔΝΤ και στον Μάκρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αργεντινή δεν παραδίδεται στο ΔΝΤ και στον Μάκρι

“Η πατρίδα δεν παραδίδεται. Όχι στο ΔΝΤ”. Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους ηθοποιοί, συγγραφείς και διανοούμενοι, και τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Αργεντινής πλημμύρισαν προχθές τη λεωφόρο της 9ης Ιουλίου στο Μπουένος Άιρες για να διαμαρτυρηθούν για τις νέες περικοπές της συντηρητικής κυβέρνηση του Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι και την επιστροφή της Αργεντινής στη "μέγγενη" του ΔΝΤ, ενώ ακόμη και στη Wall Street φαίνονται ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν στις θαυματουργές συνταγές του Ταμείου.

Ο ηθοποιός Χεράρδο Ρομάνο διάβασε συγκινημένος το “Διάγγελμα του λαού" του Μπουένος Άιρες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας την ημέρα της επετείου της εθνικής ανεξαρτησίας της. Ο Ρομάνο τόνισε την ανάγκη “να σπάσουν οι αλυσίδες και να υπάρξει μια πραγματική ανεξαρτησία των ενωμένων επαρχιών της Νοτίου Αμερικής ... που από τις 9 Ιουλίου του 1816 ονειρεύονται μια μεγάλη και ελεύθερη πατρίδα από κάθε ξένη κυριαρχία”. “Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες που μας επιβάλλει η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του Μάκρι με το ΔΝΤ, που το μόνο που προσφέρει στον λαό μας είναι να σχεδιάσουν ένα μέλλον μιζέριας ... Το χρέος του Μάκρι είναι παράνομο και είχε στόχο να φουσκώσει τους ισολογισμούς μιας χούφτας μεγάλων εταιρειών. Να το πληρώσουν αυτές και να μην έρθουν ποτέ πια να ζητήσουν τη θυσία των ταπεινών και αυτών που εκμεταλλεύονται” συνέχισε ο Ρομάνο.

“Η Αργεντινή παράγει τρόφιμα για 400 εκατομμύρια άτομα. Είμαστε 40 εκατομμύρια και πάνω από το 30% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, απόδειξη ότι τον πλούτο τον καρπώνονται λίγοι” κατήγγειλε ο Ρομπέρτο Σαραδέλ, ο πρόεδρος του μεγάλου συνδικάτου των εκπαιδευτικών Suteba. Ορισμένα κόμματα και κινήματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, όπως το Κίνημα Εβίτα, οι Ελεύθεροι του Νότου, το Κόμμα της Εργασίας και του Λαού, η Λαϊκή Ενότητα, η Λαϊκή Αριστερά και η Via Campesina μεταξύ άλλων, πραγματοποίησαν δική τους πορεία με σύνθημα “Η ανεξαρτησία δεν παζαρεύεται. Όχι στο ΔΝΤ”, η οποία κατέληξε στη διάσημη Πλάθα Ντε Μάγιο.

Στο τραπέζι οι περικοπές

Χθες Τρίτη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης το διάταγμα των σκληρών περικοπών 25 δισ. πέσος που αποφάσισαν η κυβέρνηση Μάκρι με το ΔΝΤ, από τις οποίες εξαιρούνται προς το παρόν οι μυστικές υπηρεσίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι δυνάμεις ασφαλείας, η υπηρεσία είσπραξης δημοσίων εσόδων, το σωφρονιστικό σύστημα και τα δημόσια πανεπιστήμια, δύο κατηγορίες με υψηλό κίνδυνο... εξεγέρσεων. Τα πανεπιστήμια πάντως θα λειτουργήσουν χωρίς “τεχνική βοήθεια" λόγω της κατάργησης των θέσεων πολλών βοηθών. Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,3% του ΑΕΠ φέτος και ζήτησε από τις δικαστικές, νομοθετικές και αυτοδιοικητικές αρχές να υιοθετήσουν ανάλογες περικοπές. Ο πρώτος γύρος τους αφορούσε τη μείωση των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, ενώ σχεδιάζεται και δεύτερος. Το διάταγμα του Μάκρι θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή είκοσι ημέρες μετά το τέλος της θητείας του.

Οι πέντε βασικές περικοπές της κυβέρνησης αφορούν το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς και κάθε μπόνους, κινήτρων, βραβείων ή επιδομάτων, μείωση κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις, υποτροφίες και επιδόματα στα υπουργεία, την κατάργηση των επισήμων αυτοκινήτων, τη μετακίνηση των δημόσιων λειτουργών στην τουριστική θέση στις αερομεταφορές, με εξαίρεση των υπουργών και των υφυπουργών όταν θα έχουν την άδεια της κυβέρνησης. Προσπαθώντας να αποδείξει ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά στην Αργεντινή, η κυβέρνηση εξέδωσε χθες δύο έντοκα γραμμάτια, αλλά σε δολάρια, ενώ, ακολουθώντας μια σκληρή νομισματική πολιτική, κρατά τα επιτόκια σε πέσος κοντά στο... 50%.

ΑΡΓ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL