Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Η Ιταλία στην κόψη του ξυραφιού / "Σχέδιο Β" για έξοδο από το ευρώ επαναφέρει ο υπουργός Ε.Ε.!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιταλία στην κόψη του ξυραφιού / "Σχέδιο Β" για έξοδο από το ευρώ επαναφέρει ο υπουργός Ε.Ε.!

“Πρέπει να ετοιμαστούμε για όλα, διότι μπορεί να βρεθούμε στη θέση να αποφασίσουν άλλοι για εμάς” είπε χθες εν είδει προειδοποίησης από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ευρωπαϊκής Πολιτικής της ιταλικής κυβέρνησης Πάολο Σαβόνα, επαναφέροντας στο προσκήνιο το “Σχέδιο Β” για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των Ιταλών τραπεζιτών Πατουέλι είχε προειδοποιήσει ότι “ή θα μειώσουμε το χρέος και τη φορολογική πίεση και θα αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες στην Ε.Ε. ή θα καταλήξουμε σαν την Αργεντινή”. Οι δύο ανησυχητικές και προφανώς αντικρουόμενες εκτιμήσεις των Σαβόνα και Πατουέλι ακολούθησαν αυτές του Ιταλού προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι αναμένει "πράξεις και όχι λόγια" από τη νέα ιταλική κυβέρνηση. “Μέχρι σήμερα είχαμε μόνο διακηρύξεις, που στο τέλος άλλαξαν”, σχολίασε ο κορυφαίος τραπεζίτης, που για ορισμένους θα είναι ο ιδανικός πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τη λήξη της θητείας του στην ΕΚΤ.

“Η εναλλακτική λύση είναι ανάμεσα στη νέα Ευρώπη και τον νεο-εθνικισμό. Χρειαζόμαστε μια στροφή στην Ε.Ε. με φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους που να την αφορούν στο σύνολό της. Η στρατηγική επιλογή πρέπει να αποβλέπει στη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ιταλία να αναλαμβάνει περισσότερες από τις κοινές ευθύνες, ακόμη και με ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαφορετικά, η ιταλική οικονομία θα μπορούσε να καταλήξει στις δίνες ενός μεσογειακού εθνικισμού που μοιάζει πολύ με αυτόν των χωρών της Νοτίου Αμερικής”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών (ΑΒΙ) Πατουέλι στη διάρκεια της παρέμβασής του κατά την ετήσια γενική συνέλευσή της.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο Ιταλός τραπεζίτης δεν δίστασε να κάνει συγκρίσεις ανάμεσα στην Αργεντινή των ημερών μας και την Ιταλία της δεκαετίας του 1980: “Αυτή την άνοιξη στην Αργεντινή το προεξοφλητικό επιτόκιο έφθασε στο 40%. Με την ιταλική λιρέτα τη δεκαετία του '80, πήγε μέχρι το 19%”. Κατά τον ίδιο, η Ε.Ε. έχει ανάγκη την τραπεζική ένωση και μια ενιαία εποπτική Αρχή για να διασφαλίσει προληπτικές κινήσεις που θα περιορίσουν μεγαλύτερες απώλειες από νέες τραπεζικές και οικονομικές κρίσεις. Οι ιταλικές τράπεζες χρειάστηκαν 12 δισ. για διασώσεις, 70 δισ. για ανακεφαλαιοποιήσεις και ακόμη “πιο κολοσσιαίες” προληπτικές παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια, τόνισε ο Πατουέλι, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί στο συνολικό κόστος της διάσωσης, προφανώς για να μην προκαλέσει την... κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, η αντιπαράθεση του Σαλβίνι με τον υπουργό Μεταφορών του Κ5Α Τονινέλι πέρασε στα ανοιχτά της... Σικελίας, με την ηγέτη της Λέγκας να θέλει να παραδοθούν στην ακτοφυλακή της Λιβύης 67 πρόσφυγες ναυαγοί και τον Τονινέλι να επιμένει ότι θα πρέπει να αποβιβαστούν σε ιταλικό λιμάνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL