Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Πολωνία: Στο κόκκινο η κόντρα με τις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολωνία: Στο κόκκινο η κόντρα με τις Βρυξέλλες

Δεν πρόκειται για μια συγκυριακή αντιπαλότητα που πηγάζει από συναισθηματικές εξάρσεις ή εμμονές. Η άγρια κόντρα της νεοδεξιάς μονοκομματικής κυβέρνησης της Πολωνίας με τους δικαστές στην προσπάθειά της να "μεταρρυθμίσει" το δικαστικό σύστημα, παρά το κύμα διαμαρτυριών και τις έντονες αντιρρήσεις των Βρυξελλών, πηγάζει από το ίδιο το πολιτικό “μανιφέστο” του κυβερνώντος εθνολαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Το δικαστικό σύστημα θεωρείται πως φέρει καίρια ευθύνη για τα αίτια της κρίσης που ταλανίζει την Πολωνία αφότου υιοθέτησε τον πολυκομματισμό και την κοινοβουλευτική δημοκρατία πριν από 29 χρόνια και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι η χώρα παραμένει προσκολημμένη στον... κομμουνισμό.

"Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη" διεμήνυσε χτες ο επικεφαλής (και εκ των ιδρυτών μαζί με τον εκλπιπόντα δίδυμο αδελφό του Λεχ) του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα μπρος και πίσω από την πολιτική σκηνή της Πολωνίας. Οι εν λόγω "μεταρρυθμίσεις", τις οποίες έχουν επικρίνει σφοδρά οι Βρυξέλλες αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, είναι, κατά τον τον Κατσίνσκι, "κρίσιμες" προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά και "να τερματιστεί η κομμουνιστική περίοδος". Οι δηλώσεις του έγιναν στην εβδομαδιαία φιλοκυβερνητική εβδομαδιαία Sieci, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πανίσχυρος κομματικός αρχηγός προσπαθεί να συνδέσει τον θεσμό της Δικαιοσύνης με την εποχή της κομμουνιστικής διακυβέρνησης και τη συστηματική απαξίωση που έχει καλλιεργηθεί γι' αυτή από μέρος της πολιτικής τάξης της Πολωνίας, συμπεριλαμβανομένου του κόμματός του. Ο Κατσίνσκι έχει χαρακτηρίσει τη μεταρρύθμισή του “απολύτως θεμελιώδη” ανάγκη για το κράτος, καθότι, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το τέλος της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, τα δικαστήρια παραμένουν “υπό τον έλεγχο των κομμουνιστών και των κληρονόμων τους”.

Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τις δρομολογημένες "μεταρρυθμίσεις", θεωρώντας πως η πολωνική κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της το δικαστικό σύστημα. Μάλιστα, η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι ξεκινά "διαδικασία επί παραβάσει" εναντίον της Πολωνίας για το θέμα αυτό. Οι δηλώσεις Κατσίνσκι ότι η Πολωνία "δεν θα καμφθεί" γίνονται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε ισχύ η τελευταία διάταξη της νέας νομοθεσίας για τη Δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει τη μείωση της ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου στα 65 από τα 70 χρόνια που είναι σήμερα. Από το μέτρο επηρεάζονται 27 δικαστές σε σύνολο 72, δηλαδή περισσότεροι από το ένα τρίτο. Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ, που είναι 65 ετών, χαρακτήρισε το μέτρο «δίωξη» και αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση της, προτάσσοντας το συνταγματικό της δικαίωμα να παραμείνει στην προεδρία του Δικαστηρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαετής θητεία της το 2020. Συμπληρωματικά, ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο προβλέπει ότι άμα τη συνταξιοδότηση του Προέδρου, “τα καθήκοντά του μεταβιβάζονται στο δικαστικό όργανο που διορίζεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης”.

Ως κορυφαίος θεσμός του πολωνικού δικαστικού συστήματος, το Ανώτατο Δικαστήριο επιτηρεί το έργο των τακτικών δικαστηρίων, επιβεβαιώνει την εγκυρότητα των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών και εκδίδει γνωμοδοτήσεις για τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση νομοσχέδια. Στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση, η Γκέρσντορφ έχει τη στήριξη όλων των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, κύκλων της αντιπολίτευσης, χιλιάδων διαδηλωτών καθώς και υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από την υιοθέτηση του πολυκομματισμού στην Πολωνία -τον Αύγουστο του 1989- υπό το “άγρυπνο βλέμμα” του στρατηγού Γιαρουζέλσκι, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας είναι σήμερα μονοκομματική. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αντρέι Ντούντα προέρχεται από την ίδια παράταξη, της οποίας μάλιστα υπήρξε βουλευτής, από το 2011 ως το 2014, και ευρωβουλευτής ώς την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα, τον Μάιο του 2015.

Ν. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL