Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η χριστιανική Ευρώπη - φρούριο και ο χριστιανισμός της αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η χριστιανική Ευρώπη - φρούριο και ο χριστιανισμός της αλληλεγγύης

Ένας νέος ευρωπαϊκός πόλεμος, ταξικός, ηθικής, αξιών και πολιτισμού, πυροδοτήθηκε το φετινό καλοκαίρι, με τον επικεφαλής της "κυβέρνησης" της χριστιανικής Ευρώπης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να στοχεύει στην ενίσχυση της Frontex με 10.000 συνοριοφύλακες που θα κρατούν απόρθητο την “Ευρώπη - φρούριο” και τον επικεφαλής της μεγαλύτερης χριστιανικής εκκλησίας, τον Πάπα Φραγκίσκο, να υποστηρίζει ότι “ο Θεός μας έδωσε τα χέρια για να βοηθάμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες”.

Ο Στάλιν είχε ρωτήσει κάποτε πόσες μεραρχίες είχε ο Πάπας; Ο Γιούνκερ ξέρει ότι ο Πάπας η εκκλησία του και οι πιθανοί σύμμαχοί του, έχουν χάσει τη μάχη από τη στιγμή που την Κυριακή το πρωί τα εμπορικά κέντρα έχουν περισσότερους “πιστούς” από τις ενορίες όλων των χριστιανικών δογμάτων...

"Συμφωνήσαμε σήμερα ότι τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων”, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στο αρχικό σχέδιο για την ενίσχυση της Frontex με τους 10.000 συνοριοφύλακες έως το 2020, γιατί “πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση”. Ο Γιούνκερ πάντως δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού συνοριοφυλάκων, δεδομένου ότι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχουν μειωθεί κατακόρυφα από πέρσι. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η ενίσχυση της Frontex προβλέπεται από τη συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γιούνκερ πάντως φαίνεται να επέλεξε το λάθος μέρος -με τον λάθος άνθρωπο- για να ανακοινώσει το σχέδιο του. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη είχε δίπλα του τον καγκελάριο της Αυστρίας Κουρτς, έναν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κλεισίματος των αυστριακών συνόρων προς την πλευρά της Ιταλίας και κυρίως της επαναπροώθησης των αιτούντων ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου. Ο Κουρτς εκτιμά ότι το γεγονός πως η αυστριακή προεδρία θα είναι η τελευταία που θα ολοκληρώσει το εξάμηνο έργο της πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 καθιστά επείγουσα τη διευθέτηση των περισσοτέρων εκκρεμοτήτων, η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι η μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μια μεταρρύθμιση που μπορεί να αποδειχθεί προεκλογικός “μπαλαντέρ” για τη νίκη των ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων στην Ευρώπη εάν ο Κουρτς καταφέρει να περάσει τις προτάσεις του λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.

Την προηγουμένη ο Κουρτς από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου είχε καταστήσει σαφές ότι η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία επωμίζονται το βάρος του μεταναστευτικού ως οι χώρες που προτιμούν να ζήσουν οι μετανάστες.

Πάπας: Η φωνή προσφύγων και μεταναστών

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες της, ο Πάπας Φραγκίσκος σε εκκλησιαστική δέηση στη Ρώμη αφιερωμένη στους νεκρούς πρόσφυγες στη Μεσόγειο είπε χαρακτηριστικά ότι “ο Θεός θέλει να έχουμε τα χέρια μας για να βοηθάμε. Να βοηθάμε όσους καταπιέζονται”. "Για τον Θεό κανένας άνθρωπος δεν είναι ξένος", τόνισε ο Ποντίφηκας.

Στην επέτειο των πέντε χρόνων από την επίσκεψή του στη Λαμπεντούζα, ο Πάπας υπογράμμισε ότι “ο Κύριος υπόσχεται μια νέα ζωή και την απελευθέρωση σε όλους τους καταπιεσμένους του κόσμου, αλλά έχει ανάγκη από εμάς για να γίνει αποτελεσματική η υπόσχεσή του. Έχει ανάγκη τα μάτια μας για να δούμε τις ανάγκες των αδελφών μας. Έχει ανάγκη τα χέρια μας για να τους βοηθά. Έχει ανάγκη τη φωνή μας για να καταγγείλουμε τις αδικίες που διαπράττονται μέσα στη σιωπή, πολλές φορές με τη συνενοχή πολλών”.

“Πρόκειται για έναν πειρασμό που υπάρχει και στις ημέρες μας, που μεταφράζεται στο κλείσιμο απέναντι σε όσους έχουν δικαίωμα, όπως εμείς, στην ασφάλεια και σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. [Έναν πειρασμό] που κατασκευάζει τοίχους, πραγματικούς ή φανταστικούς, αντί για γέφυρες. Απέναντι στις προκλήσεις του μεταναστευτικού σήμερα, η μόνη λογική απάντηση είναι η αλληλεγγύη και το έλεος”, συνέχισε ο Πάπας για να συγχαρεί όσους έσωσαν τις ζωές ανθρώπων στη θάλασσα “χωρίς να ρωτήσουν ποιοι είναι, από πού κατάγονται, ποιοι ήταν οι λόγοι του ταξιδιού τους ή εάν είχαν χαρτιά”.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL