Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
"Κήρυγμα μίσους" για το Facebook η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κήρυγμα μίσους" για το Facebook η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας!

Πού συναντώνται ο θεμιτός έλεγχος του περιεχομένου μιας δημοσίευσης και η λογοκρισία -έστω κι αν αυτή είναι ακούσια- και πότε η πολιτική ορθότητα μετατρέπεται σε έναν γενικό “κόφτη” όχι μόνον της ελεύθερης έκφρασης, αλλά και της διάδοσης της γνώσης; Πόσο “κοντόφθαλμη” και εν τέλει αναξιόπιστη μπορεί να είναι η ουδέτερη μηχανική ευφυΐα σ’ έναν κόσμο που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από αυτήν, όπως και από ιδεολογική πόλωση;

Σίγουρα είναι πολλά τα ερωτήματα που γεννά η χθεσινή απίστευτη είδηση: Οι αλγόριθμοι του Fecebook “αποφάνθηκαν” ότι αποσπάσματα της Αμερικανικής Διακήρυξης Ανεξαρτησίας συνιστούν “κήρυγμα μίσους” και ως εκ τούτου οι αναρτήσεις που τα περιείχαν “κατέβηκαν” αυτομάτως από την πλατφόρμα!

Η όλη ιστορία ξεκίνησε από μια σειρά αναρτήσεων που έκανε στο προφίλ της μια μικρή τοπική εφημερίδα του Τέξας, η "Liberty County Vindicator" η οποία εκδίδεται στην κομητεία του Λίμπερτι.

Με την ευκαιρία της προχθεσινής εθνικής επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας, η εφημερίδα ανέβαζε καθημερινά στον λογαριασμό της στο Facebook μικρά αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, το ιστορικό ντοκουμέντο ίδρυσης της χώρας που υιοθετήθηκε την 4η Ιουλίου του 1776 από το Κογκρέσο των 13 βρετανικών αποικιών της Αμερικής κατά τη δεύτερη συνεδρίασή του στη Φιλαδέλφεια. Σκοπός των αναρτήσεων ήταν να ενθαρρυνθούν η ιστορική γνώση και η παιδεία μεταξύ των αναγνωστών της εφημερίδας.

Οι εννέα πρώτες αναρτήσεις με αποσπάσματα της Διακήρυξης δημοσιεύθηκαν κανονικά, χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, η δέκατη δεν εμφανίστηκε ποτέ στο χρονολόγιο της εφημερίδας. Κι όχι μόνον δεν εμφανίστηκε, αλλά η συντακτική ομάδα της δέχθηκε μήνυμα από το Facebook που τους ενημέρωνε πως η συγκεκριμένη ανάρτηση “έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες μας για τα κηρύγματα μίσους”!

Το επίμαχο post περιελάμβανε τις παραγράφους 27 ως 31 της Διακήρυξης, δηλαδή το τμήμα εκείνο όπου οι Βρετανοί άποικοι της Αμερικής εξηγούσαν λεπτομερώς τις αγεφύρωτες διαφορές τους με τον βασιλιά Γεώργιο Γ’.

Ο διευθυντής της "Vindicator" Κέισι Στίνετ δεν είναι σίγουρος για το ποιο ακριβώς σημείο του κειμένου έθεσε σε λειτουργία τον αυτόματο “κόφτη” του αλγόριθμου ελέγχου, υποθέτει ωστόσο ότι έχει να κάνει με την παράγραφο 31, στην οποία κατηγορείται ο Γεώργιος Γ’ ότι υποκίνησε εξεγέρσεις μεταξύ των αποίκων και ότι “προσπάθησε να φέρει στα σύνορά μας τους ανηλεείς άγριους Ινδιάνους”.

Με τον φόβο ότι, αν συνέχιζε τις αναρτήσεις της θα κινδύνευε με διαγραφή της σελίδας της από το Facebook -ένα πολύτιμο εργαλείο προβολής για μια μικρή τοπική εφημερίδα- η συντακτική ομάδα της "Vindicator" αποφάσισε να τις σταματήσει.

Αναγνωρίζοντας πως ο Τόμας Τζέφερσον όπως και οι περισσότεροι Βρετανοί αποικιοκράτες της εποχής δεν έτρεφαν τα φιλικότερα των συναισθημάτων για τους αυτόχθονες Αμερικανούς, ο Στίνετ έστειλε με τη σειρά του μήνυμα στη διαχειριστική ομάδα του Facebook, η οποία παραδέχθηκε τον “υπερβάλλοντα ζήλο” του αλγόριθμου. "Φαίνεται ότι κάναμε ένα λάθος και αφαιρέσαμε κάτι που δημοσιεύσατε στο Facebook. Θέλουμε να σας ζητήσουμε συγγνώμη και να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε αποκαταστήσει το περιεχόμενό σας, ενώ έχουμε αναιρέσει οποιονδήποτε περιορισμό στον λογαριασμό σας που σχετίζεται με αυτήν την εσφαλμένη ενέργεια" ήταν η επίσημη απάντηση του FB.

Πάντως, με αφορμή το γεγονός και ειδικά την επίμαχη φράση που ενεργοποίησε τον "κόφτη", Αμερικανοί σχολιαστές βρήκαν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν την αντιφατική κληρονομιά της Αμερικανικής Επανάστασης, η οποία κέρδισε κρίσιμης σημασίας ελευθερίες για ένα συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού, συνεχίζοντας ωστόσο να αρνείται τις ίδιες αυτές ελευθερίες στους αυτόχθονες Αμερικανούς και φυσικά στους Αφρικανούς σκλάβους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL