Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αυξήσεις μισθών 3% και κατώτατος στα 1.000 ευρώ ώς το 2020

Συμφωνία συνδικάτων - εργοδοτών στην Ισπανία

Γενναίες αυξήσεις μισθών με στόχο τη διαμόρφωση του κατώτατου στα 1.000 ευρώ το 2020 συμφώνησαν χθες τα ισπανικά συνδικάτα και οι σύλλογοι εργοδοτών των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθιστώντας σαφές ότι η Ισπανία δεν άλλαξε μόνο κυβέρνηση αλλά και σελίδα, έχοντας αφήσει πίσω της τη σκληρή λιτότητα της εποχής Ραχόι.

Οι εκπρόσωποι των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και της "φιλοσοσιαλιστικής" UGT, των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, συνυπέγραψαν με τον σύλλογο επιχειρηματιών CEOE και αυτόν των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων Cepyme την 5η Συμφωνία για την Απασχόληση και τη Συλλογική Διαπραγμάτευση AENC, που προβλέπει για την επόμενη τριετία ετήσιες “σταθερές αυξήσεις στο 2% και 1% μεταβλητές, ανάλογα με την παραγωγικότητα και την αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία” και κατώτατο μισθό διαμέσου των συμβάσεων στα 1.000 ευρώ, που θα πρέπει να θεσπιστεί το 2020.

Η νέα συμφωνία δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί στην πράξη τον οδηγό για την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ολόκληρη την Ισπανία για την επόμενη τριετία. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συλλόγου εργοδοτών CEOE Ροσέγ αναγνώρισε ότι αποτέλεσε “ένα λάθος” το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία... πέρσι.

Στην πράξη, προβλέπονται αυξήσεις μισθών κατά 3% ετησίως για την επόμενη τριετία μετά τη δραματική κατακρήμνησή τους κατά 8,6% από το 2008 έως και το 2015 και μια μικρή αύξηση 1,6% το 2016. Η συμφωνία προβλέπει επίσης αυξήσεις από 12%, 20% έως και 38% σε κλάδους εργαζομένων με χαμηλές αποδοχές ώστε να φτάσουν στα 1.000 ευρώ τον μήνα το 2020, καθορίζοντας στην πράξη τη διαμόρφωση του κατώτατου ετήσιου μισθού στα 14.000 ευρώ ώς εκείνη τη χρονιά.

Η συμφωνία όμως προχωρά ακόμη περισσότερο, γιατί οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση του άρθρου 42 του Καταστατικού των Εργαζομένων ώστε να καταστεί εφικτή η εξίσωση των αποδοχών των γυναικών με αυτές των ανδρών καθώς και οι κοινωνικές παροχές που λαμβάνουν τα δύο φύλα, ενώ παράλληλα προβλέπεται και η μεταρρύθμιση του καθεστώτος επαγγελματικής κατάρτισης για την Απασχόληση και η δημιουργία παρατηρητηρίου για την απουσία από την εργασία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτών στις 10 Ιουλίου για να αρχίσει προφανώς ο διάλογος για μια μεταρρύθμιση των εργασιακών που θα ακυρώνει τα μέτρα που είχαν υιοθετήσει οι δεξιές κυβερνήσεις του Ραχόι. Το Λαϊκό Κόμμα πραγματοποίησε χθες τις πρώτες προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου ηγέτη, με το 35% των μελών του να έχει ψηφίσει έως τη 1 μ.μ., ενώ σε πολλές από τις 1.096 τοπικές οργανώσεις του είχε απαγορευτεί η είσοδος δημοσιογράφων. Ο Ραχόι δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει, διότι δεν μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε “πιστούς συνεργάτες” του...

 

Δείτε όλα τα σχόλια