Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ο καυγάς τελείωσε, η αναστάτωση παραμένει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο καυγάς τελείωσε, η αναστάτωση παραμένει

Με τα χίλια ζόρια προσπαθεί να μαζέψει το χάος της η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού μετά τον πολιτικάντικο -και εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ευρώπη- συμβιβασμό μεταξύ των δύο χριστιανικών κομμάτων της Μέρκελ και του Ζέεχοφερ για τη δημιουργία ζωνών τράνζιτ για μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι εντελώς στον αέρα το πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι ζώνες και τι θα γίνει με τους ανθρώπους που θα σταλούν εκεί, εάν πιαστούν στα σύνορα, ενώ έχουν καταγραφεί και ζητήσει άσυλο σε κάποιο άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε., -αφού η Αυστρία και η Ιταλία λένε ότι δεν πρόκειται να τους δεχτούν πίσω-, για την ώρα παραμένει άγνωστο εάν ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, οι Σοσιαλδημοκράτες, θα αποδεχθούν τη συμφωνία επιβίωσης των άλλων δύο.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων για να το συζητήσουν, αλλά ήδη το SPD -που ομολογουμένως προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κρίση- έχει βάλει τα δικά του όρια. Δεν αποδέχεται αυτές οι ζώνες τράνζιτ να είναι κέντρα κλειστού τύπου και επιμένει ότι κάθε διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών - προς τα πού άραγε;- πρέπει να συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Τις προηγούμενες δύο μέρες πολλά στελέχη του SPD εξέφρασαν δημόσια την οργή τους για τη στάση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και κυρίως του πρόεδρου τους, Ζέεχοφερ, κάνοντας λόγο ακόμη και για “επίθεση κατά της δημοκρατίας”.

Πάντως, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Αντρέα Νάλες δηλώνει ότι η βάση συζήτησης με τη Μέρκελ και τον Ζέεχοφερ σήμερα θα είναι το τρίπτυχο: η Γερμανία δεν θα ενεργήσει μονομερώς, θα τηρηθούν διαδικασίες που είναι σύμφωνες με τις αρχές του κράτους δικαίου και τα κέντρα που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι κλειστά.

Η αναστάτωση που επικρατεί στο πολιτικό Βερολίνο εξαιτίας ενός καυγά, ο οποίος ξέσπασε μόνο και μόνο για να δείξει η CSU ότι είναι αρκετά “προσφυγοφάγος” ώστε να υπερασπιστεί την απόλυτη πλειοψηφία της στις τοπικές εκλογές της Βαυαρίας το φθινόπωρο, αποτυπώθηκε χθες και στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Αντί να μιλήσουν για κωδικούς και επενδύσεις -όπως συνηθίζουν οι Γερμανοί σ’ αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία- όλοι τοποθετούνταν επί του μεταναστευτικού. Η Μέρκελ, διότι, όπως είπε, αυτό το θέμα θα κρίνει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι' αυτό “χρειάζεται να δώσουμε στους πολίτες νόμιμες, ρεαλιστικές και αλληλέγγυες απαντήσεις, που να μην τους τρομάζουν”. Και προσπάθησε να πλασάρει τη συμφωνία της με τον Ζέεχοφερ και την “αυστηροποίηση” της πολιτικής ασύλου ως μια τέτοια απάντηση.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο έχουν μειωθεί κατά 95% -οπότε προς τι ο καυγάς;- κι ότι η Γερμανία θα συμβάλει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ενώ ετοιμάζει κι ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για την Αφρική, ώστε να καταπολεμηθούν τα αίτια της μετανάστευσης.

Στην ίδια συζήτηση η Νάλες κάλεσε τους κυβερνητικούς της εταίρους να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και να σταματήσουν την “άνευ νέου αντικειμένου” αντιπαράθεση για το προσφυγικό, ενώ η Αριστερά διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ντίτμαρ Μπαρτς κατηγόρησε τις CDU και CSU ότι με τον καυγά τους για το μεταναστευτικό έκαναν κακό στη δημοκρατία και σε κάθε έννοια ανθρωπισμού: “Να χαρώ τα χριστιανικά κόμματα”, είπε, “θα επαναπροωθούσαν με ένα χαμόγελο και τον ίδιο τον Ιησού”.

Όσο για τους Πράσινους, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί πια να λύσει προβλήματα, έχει καταντήσει η ίδια πρόβλημα.

Αντιθέτως, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία -πίσω από την ατζέντα της οποίας σέρνονται CDU και CSU- τόνισε με χαιρεκακία ότι η κυβέρνηση “έχει ήδη αποτύχει”, ότι η Μέρκελ και το υπουργικό της συμβούλιο παλεύουν μόνο για την πολιτική τους επιβίωση κι ότι ξοδεύουν λεφτά από τον προϋπολογισμό “για να ταΐζουν τους λαθρομετανάστες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL