Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ντομένικο "Μέγκου" Κιονέτι, Κοινότητα του Λιμανιού της Γένοβα: / Ντομένικο "Μέγκου" Κιονέτι, Κοινότητα του Λιμανιού της Γένοβα: Στην Ιταλία ο ρατσισμός είναι θεσμικός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντομένικο "Μέγκου" Κιονέτι, Κοινότητα του Λιμανιού της Γένοβα: / Ντομένικο "Μέγκου" Κιονέτι, Κοινότητα του Λιμανιού της Γένοβα: Στην Ιταλία ο ρατσισμός είναι θεσμικός

“Πρέπει να απαντήσουμε στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία χωρίς ενοχές και φόβους, δημιουργώντας συναίνεση ανάμεσα στον κόσμο και κυρίως στους νέους που πιστεύουν σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, από τις ακτές της Μεσογείου έως την κεντρική και βόρεια Ευρώπη” τόνισε στην “Αυγή” ο Ντομένικο “Μέγκου” Κιονέτι, ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Σαν Μπενεντέτο του Λιμανιού της Γένοβα που ίδρυσε ο παπάς - αντάρτης Ντον Γκάλο ανοίγοντας την εκκλησία του στους τοξικομανείς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τις πόρνες και τις τρανς και σε όλους τους απόκληρους κρατώντας στο ένα χέρι το Ευαγγέλιο και στο άλλο την κόκκινή του σημαία.

* Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία;

Πως είναι δυνατόν να ξυπνήσαμε σε μια ρατσιστική Ιταλία; Η έρευνα του συλλόγου Lunaria για τη βία κατέγραψε τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 126 περιπτώσεις λεκτικής βίας και 18 περιπτώσεις φυσικής βίας, αναφέροντας μόνο τις μεγάλες περιπτώσεις λεκτικής ρατσιστικής βίας από τις μεγάλες τηλεοράσεις ή εφημερίδες και τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η βία, λεκτική ή μη, εναντίον των προσφύγων και μεταναστών φαίνεται ως κάτι το φυσιολογικό στη χώρα μας. Από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης μπορείς να ακούσεις μηνύματα βίας εναντίον των μεταναστών με την ίδια ηρεμία που άκουγες τα σχόλια για τον καιρό ή για το ποδόσφαιρο σε μια καφετέρια. Έχει πέσει κάθε ταμπού και φραγμός έναντι των ρατσιστικών μηνυμάτων.

Η μεγάλη ένωση των συνεταιρισμών Lega Coop ζήτησε από την εταιρεία ερευνών Swg μια δημοσκόπηση για τον ρατσισμό, η οποία έδειξε ότι το 55% τον δικαιολογεί. “Οι ξένοι είναι πολλοί”, “δεν είμαι ρατσιστής, αλλά...” κ.λπ. Ήμασταν ή γίναμε ρατσιστές; Τι άλλο μπορείς να περιμένεις από μια χώρα που έχει για πρωθυπουργό τον Κόντε, που στην πρώτη ομιλία του μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία τόνισε ότι “δεν είμαι ρατσιστής, αλλά...”.

Πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση ότι αντιμετωπίζουμε έναν θεσμικό και θεσμοποιημένο ρατσισμό. Μέσα σε λίγους μήνες έπεσαν οι φραγμοί και φτάσαμε στο υψηλότερο επίπεδο του ρατσισμού στην καθημερινότητα με τη νέα κυβέρνηση, μέσα στο νέο κοινοβούλιο, στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Επιστρέφουμε σε ένα μαύρο παρελθόν.

Προσοχή όμως, αυτή η διαδικασία δεν ξεκίνησε από τα κάτω, από τις αντιδράσεις του κόσμου εναντίον των μεταναστών. Αυτές είναι εντελώς μειοψηφικές και αφορούν άτομα μιας συγκεκριμένης μειοψηφικής ιδεολογίας. Ο θεσμικός ρατσισμός χρησιμοποιεί αυτά τα περιθωριακά στοιχεία για να δημιουργήσει ένα δικό του γενικευμένο αφήγημα. Κυβέρνηση, βουλευτές, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημοσιεύματα, κοινωνικά δίκτυα τροφοδοτούν αυτόν τον ρατσισμό από τα πάνω.

Το ίδιο κάνει από την πλευρά της και η άλλη “μάρκα” της κυβέρνησης, το Κ5Α. Εάν οι πολίτες περνάνε άσχημα, φταίνε οι πολιτικοί, φταίει η κάστα που κλέβει, που έχει πολλά λεφτά, που κλέβει τα δημόσια ταμεία. Αυτή είναι μια άλλη απάντηση όταν δεν ξέρεις και δεν θέλεις να λύσεις τα προβλήματα του κόσμου γιατί θα πρέπει να συγκρουστείς με μεγάλα συμφέροντα. Έτσι φταίνε οι πολιτικοί, που φταίνε, χωρίς όμως ποτέ να αναφέρονται από το Κ5Α οι πολιτικές.

Από τη στιγμή που ήρθε η κυβέρνηση Κόντε, ασχολούμαστε και μιλάμε μόνο για το προσφυγικό. Δεν υπάρχουν η διάλυση της δημόσιας Υγείας και παιδείας, το πρεκαριάτο και η ανεργία, η κοινωνική κρίση.

* Πώς βιώνετε στη Γένοβα την κατάσταση;

Φτάσαμε στο σημείο να έρχονται άτομα ακόμη και σε ένα από τα εστιατόριά μας, τη La Laterna, και να σχολιάζουν αρνητικά γιατί δίνουμε δουλειά σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, γνωρίζοντας ότι οι δομές μας είναι όλες δομές αλληλεγγύης. Σχόλια έφτασαν και στις ιστοσελίδες των κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιούμε. Στο εστιατόριο που δημιούργησε ο Ντον Γκάλο το 1981 εργάζονται μόνο μη προνομιούχα άτομα. Δημοσιοποιήσαμε αμέσως το γεγονός προωθώντας και μια δράση με τίτλο “Εδώ κανείς δεν είναι ξένος”.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του Καντάφι οδήγησε στα κέντρα υποδοχής έκτακτης ανάγκης, δρομολογώντας μια μεγάλη μπίζνα για τον κόσμο των συνεταιρισμών και του τριτογενούς τομέα. Δημιουργήθηκαν λοιπόν μεγάλες αντιφάσεις με την υποδοχή μεταναστών, κυρίως με δομές με μεγάλο αριθμό ατόμων σε μικρές κοινότητες και δήμους που έδωσε την εντύπωση μιας “εισβολής” από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτό έγινε γιατί κάποιοι αποκόμισαν μεγάλα κέρδη παίρνοντας 35 ευρώ την ημέρα για τον κάθε πρόσφυγα και μετανάστη, δαπανώντας όμως πολύ λιγότερα σε μια μεγάλη δομή. Κανείς δεν λέει ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από την Ε.Ε. και την Ιταλία δεν έφτασαν ποτέ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως προσπαθεί να πείσει η Λέγκα για να τροφοδοτήσει τον ρατσισμό. Στην πράξη έχουμε ένα είδος κοινωνικού κράτους για τους πρόσφυγες που μεταφράζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για Ιταλούς και τη μεταφορά των πόρων από τους συνεταιρισμούς προς άλλου είδους υπηρεσίες, όπως στη στήριξη των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των ανηλίκων, ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, οι πόροι αυτοί κατέληξαν στις διάφορες μαφίες. Στη Ρώμη και στη νότια Ιταλία είδαμε με χειροπέδες ορισμένους εκμεταλλευτές των προσφύγων.

* Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;

Με τη νόμιμη είσοδο μεταναστών. Στις 14 Ιουλίου θα ξεκινήσουμε από τα γαλλοϊταλικά σύνορα της Βεντιμίλια μια πορεία μέχρι το Καλαί, με την παρουσία πολλών μεγάλων και μικρών γαλλικών οργανώσεων, με στόχο να διοργανώσουμε το φθινόπωρο μια ευρωπαϊκή συνάντηση για να δώσουμε τη δική μας απάντηση στο μεταναστευτικό και την απόγνωση όλων αυτών των ανθρώπων. Φυσικά, περιμένουμε την παρουσία και ελληνικών οργανώσεων. Στόχος μας είναι ένα παλιό σύνθημα: Ελευθερία, Αδελφοσύνη, Δικαιοσύνη.

Ο αντάρτης - παπάς Ντον Γκάλο*: Η φάμπρικα του ρατσισμού της Λέγκας

Σαν ένας ασήμαντος άνθρωπος από τη Γένοβα, σαν καθολικός παπάς, φοβάμαι. Δεν ξέρω πώς είναι δυνατόν πολλοί άνθρωποι που δηλώνουν ότι είναι καθολικοί, που λένε το “Πάτερ υμών”, μια προσευχή που μας τη δίδαξε ο Ιησούς, να συμπεριφέρονται σαν ξενοφοβικοί, ρατσιστές, να κάνουν στην πράξη διακρίσεις, να είναι μισαλλόδοξοι και να είναι εναντίον της υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών...

Πάντα ήταν φρικτό και αποτρόπαιο το κουστούμι που ράβουν γι' αυτούς που θεωρούν κατώτερους, γιατί συνεπάγεται την απομάκρυνσή τους, την εκδίωξή τους έξω από τα σύνορα του ανθρώπινου είδους, πέρα από τα εθνικά σύνορα...

Η κατασκευή του αποδιοπομπαίου τράγου γίνεται γιατί ακόμη και κάποιος που δεν αισθάνεται να έχει κάνει κάτι κακό και δεν έχει ενοχές φορτώνεται δημοσίως κάποια μεγάλα εγκλήματα. Εάν είσαι άσχημα, φταίει ο μετανάστης, εάν δεν βρίσκεις δουλειά, φταίει ο μετανάστης, εάν κλέψουν το σπίτι σου, φταίει ο μετανάστης, εάν υπάρχει εγκληματικότητα και διακίνηση ναρκωτικών, φταίει ο μετανάστης.

Πάνω σε αυτό η φάμπρικα του ρατσισμού, με άξονα τη δημιουργία του αποδιοπομπαίου τράγου, δηλαδή η Λέγκα του Βορρά, οικοδομεί τον νέο ιό του φασισμού, οικοδομώντας και μια νέα εξουσία.

* Από ομιλία του Ντον Γκάλο το 2006

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL