Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η Amazon μπήκε και στην αγορά φαρμάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Amazon μπήκε και στην αγορά φαρμάκου

Με δεδομένη την ασταμάτητη διείσδυση και επέκταση της Amazon σε ολοένα και ευρύτερο τομέα εμπορικών δραστηριοτήτων, η προχθεσινή εξαγορά εκ μέρους της της on-line φαρμακευτικής αλυσίδας PillPack “ήταν το είδος της εξαγοράς που η βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης φοβόνταν ότι θα συμβεί” όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά αμερικανικά ΜΜΕ. Οι μετοχές άλλων “ομόλογων” εταιρειών όπως της Walgreens, της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας φαρμακείων στις ΗΠΑ, της Rite Aid και της CVS Health υποχώρησαν αντίστοιχα κατά 9% και 6,6%. Η προσπάθεια του κολοσσού των ηλεκτρονικών πωλήσεων να κερδίσει ένα κομμάτι από την πίτα της βιομηχανίας συνταγογραφημένων φαρμάκων, μεγέθους 560 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!), ήταν επόμενο να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις και ανησυχία στον πολύ ιδιαίτερο αυτό κλάδο.

Η Amazon δεν είχε κρύψει το ενδιαφέρον της να μπει στην αμερικανική αγορά φαρμάκου, ωστόσο το βασικό πρόβλημά της ήταν ότι έπρεπε να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για κάθε πολιτεία ξεχωριστά, κάτι που ακόμη και για την ίδια ήταν προφανώς ένας άθλος. Έτσι, η εξαγορά της PillPack είναι το μέσο που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει το συγκεκριμένο εμπόδιο. Η τελευταία διαθέτει άδειες φαρμακείου για τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, κάτι που θα ανοίξει γρήγορα τον δρόμο στην Amazon να καταστεί ένας σημαντικός, αν όχι ο κυρίαρχος, παίκτης και στην ανθούσα αγορά φαρμάκου.

Κατά τους αναλυτές, θα είναι μάλιστα ακόμη μια επέκταση του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου που θα επιτευχθεί δίχως πολύ χρηματοδοτικό άγχος αφού για μια εταιρεία που έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 840 δισ. δολαρίων, το μόλις 1 που διέθεσε για να εξαγοράσει την PillPack είναι... φραγκοδίφραγκα. Πρόσωπο που είχε γνώση των παζαριών και το οποίο επικαλούνται ανώνυμα οι "New York Times", δήλωσε ότι η Amazon πλειοδότησε και “χτύπησε” την προσφορά που έκανε στην PillPack ένας άλλος γίγαντας της αμερικανικής αγοράς λιανικών πωλήσεων, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Walmart.

“Η πρωτοπόρος ομάδα της PillPack διαθέτει έναν συνδυασμό βαθιάς εμπειρίας πωλήσεων φαρμακείου και εστίασης στην τεχνολογία. Ανυπομονούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για λογαριασμό των πελατών στην πορεία του χρόνου” δήλωσε σχετικά ο Τζεφ Ουίλκ, διευθύνων σύμβουλος του τομέα καταναλωτικών αγαθών της Amazon. Η PillPack, που ουσιαστικά είναι μια start-up η οποία ξεκίνησε μόλις το 2013, διαθέτει σκευάσματα σε ειδικές εύχρηστες συσκευασίες για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και πολλαπλές συνταγές. Αυτό που κάνει η εταιρεία είναι να ταξινομεί τις συνταγές βάσει δοσολογίας και να πουλά τα φάρμακα σε “αυτοσχέδιες” συσκευασίες με φωτογραφία κάθε χαπιού και οδηγίες για το πότε αυτό πρέπει να ληφθεί.

Το “άγχος” των μεγάλων παικτών του κλάδου για το τι μπορεί να σημάνει η είσοδος της Amazon στην αγορά φαρμάκου θεωρείται ο βασικός παράγοντας που οδήγησε τελευταία μια σειρά φαρμακευτικών εταιρειών στις ΗΠΑ να κάνουν σχέδια για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η διείσδυση της Amazon θα μπορούσε να διευκολύνει ορισμένες από αυτές τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις να λάβουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, εκτιμούν οι αναλυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL