Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ντιζάνα Πάβλοβιτς, Opre Roma Ιταλίας: / Ντιζάνα Πάβλοβιτς: Δεν θα επιτρέψουμε να μας ξαναβάλουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντιζάνα Πάβλοβιτς, Opre Roma Ιταλίας: / Ντιζάνα Πάβλοβιτς: Δεν θα επιτρέψουμε να μας ξαναβάλουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

"Ιταλία είμαι κι εγώ" λέει η Ντιζάνα Πάβλοβιτς στην αφίσα παλαιότερης καμπάνιας για τα πολιτικά δικαιώματα

Η Ευρώπη θα δοκιμάσει σήμερα τις αντοχές της στη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, ενώ στην Ιταλία ο Μ. Σαλβίνι τρομοκρατεί τους Ρομά με “φακέλωμα” και απελάσεις καταγγέλλοντας παράλληλα τις ΜΚΟ για συνεργασία με τους διακινητές μεταναστών, για να κλείσει τα λιμάνια της Ιταλίας στους πρόσφυγες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

“Ο Σαλβίνι καλλιεργεί τον φόβο εναντίον των Ρομά και των μεταναστών για να βγάλει ό,τι χειρότερο υπάρχει στην ιταλική κοινωνία, παραβλέποντας την τεράστια κοινωνική κρίση, τη φτώχεια, την ανεργία, το πρεκαριάτο και την ανασφάλεια. Οι Ρομά δεν θα επιτρέψουμε την επάνοδο πολιτικών που στο παρελθόν μας οδήγησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και γι’ αυτό έχουμε κινητοποιηθεί, αυτοοργανωνόμαστε και διευρύνουμε το πλαίσιο των συμμαχιών μας στην Ιταλία και την Ευρώπη” τόνισε στην “Αυγή” η Ντιζάνα Πάβλοβιτς, η Ιταλίδα ηθοποιός από τη Σερβία και από τα ηγετικά στελέχη της Opre Romà, που συμμετέχει στην Alleanza Romani.

Η Ντ. Πάβλοβιτς εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα των Ρομά, ενώ από την εγκατάστασή της στο Μιλάνο με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας συμμετείχε σε όλες τις προκλήσεις της Αριστεράς, από το ψηφοδέλτιο του Ντάριο Φο έως και την Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα.

* Ο Σαλβίνι θέλει να “φακελώσει” τους Ρομά, να απελάσει όσους δεν είναι Ιταλοί υπήκοοι, γιατί εσάς “δυστυχώς θα πρέπει να σας κρατήσει στο σπίτι”, όπως είπε...

Οι δηλώσεις του Σαλβίνι μας έφεραν πίσω στον χρόνο. Είμαστε μια μειονότητα που εξοντώθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι μνήμες στις οικογένειές μας είναι πολύ ζωντανές. Κανείς στην Ιταλία δεν έχει αναγνωρίσει τη ρατσιστική εξόντωσή μας. Στις οικογένειές μας όμως υπάρχουν οι μνήμες που περνάνε από γενιά σε γενιά και το ζούμε έντονα. Πέρα την οργή, τον θυμό και την ψυχολογική και συναισθηματική αντίδραση στις ρατσιστικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών αρχίζουμε να σκεφτόμαστε εάν αυτός μπορεί να φτιάξει στις νομαρχίες, τους δήμους, τις αστυνομικές διοικήσεις λίστες με ονόματα για να κυνηγήσει όλους τους Τσιγγάνους της Ιταλίας, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Ξέρουμε πώς ξεκίνησε μια άλλη ιστορία στη Γερμανία και ξέρουμε πώς κατέληξε. Δεν λέμε ότι θα γίνει το ίδιο, γιατί είμαστε σε άλλες εποχές και έχουν αλλάξει τα μέσα, αλλά όχι ο ρατσισμός. Στη Γερμανία είχαμε πάνω από 4 εκατομμύρια ανέργους και μια τεράστια οικονομική κρίση. Εδώ βρίσκονται οι αναλογίες, γιατί, αντί να αντιμετωπίσουν την κρίση που γέννησε αποκλεισμό και μιζέρια, αντί να σταματήσουν τους πολέμους και την απάνθρωπη εκμετάλλευση στην Αφρική, προσπαθούν να χτυπήσουν τους πιο αδύναμους, μέσα στους οποίους από τους πιο αδύναμους είμαστε οι Τσιγγάνοι. Είμαστε λίγοι και ευάλωτοι.

( Πώς θα απελάσει τους Ρομά που δεν έχουν ιταλική υπηκοότητα;

Είναι ξεκάθαρο από την αρχή ότι δεν μπορεί να κάνει αυτό που θέλει. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να εντείνει τους ήδη ισχυρούς ελέγχους των καταυλισμών. Οι ιταλικές αρχές, από την αστυνομία έως τους δήμους, ξέρουν πολύ καλά πόσοι, ποιοι ζουν και τι κάνουν μέσα στους καταυλισμούς. Έχουν τον πλήρη έλεγχο. Ο Σαλβίνι δεν χρειάζεται το “φακέλωμα”. Σίγουρα δεν μπορεί να απελάσει τους Ρουμάνους υπηκόους γιατί είναι Τσιγγάνοι ή τους απάτριδες από την πρώην Γιουγκοσλαβία, γιατί δεν έχουν πια μια χώρα. Στην Ιταλία υπάρχουν τουλάχιστον 3 με 5 χιλιάδες “αόρατοι” Τσιγγάνοι που δεν υπάρχουν για κανέναν. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε ούτε πόσοι είναι. Υπάρχουν οι γενιές των Τσιγγάνων από την πρώην Γιουγκοσλαβία που “δεν υπάρχουν”.

* Τότε γιατί ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει αυτά τα τραγικά μέτρα;

Ο Σαλβίνι στοιχηματίζει στον φόβο με αυτή την τρελή προπαγάνδα του. Στις δημοσκοπήσεις η Λέγκα του Βορρά έφθασε το 29,2% και έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο ιταλικό κόμμα γιατί τα βάζει με τους μετανάστες και τους Τσιγγάνους. Αυτό πρέπει να μας προκαλεί πραγματικό φόβο.

* Είδατε κάποια υγιή αντίδραση από την ιταλική κοινωνία;

Ένα τμήμα της κοινωνίας των πολιτών έσπασε τη σιωπή και αντιδρά. Διανοούμενοι, πολιτικοί της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς αντέδρασαν. Μέχρι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο έφθασε να πει ότι η πρόταση του Σαλβίνι είναι αντισυνταγματική. Για πρώτη φορά είχαμε μια σκληρή και επίσημη στάση από την Ένωση των Ιταλικών Εβραϊκών Κοινοτήτων UCEI, είχαμε μια ισόβια γερουσιαστή Εβραία που επέζησε από το Άουσβιτς, τη Λιλιάνα Σέγκρε, η οποία δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να μας υπερασπιστεί.

Την ίδια στιγμή όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 85% των Ιταλών συντάσσεται με τον Σαλβίνι εναντίον των Τσιγγάνων. Η πρόκληση για εμάς είναι πώς θα μιλήσουμε σε αυτό το 85% των ανθρώπων.

Στην Ιταλία υπάρχουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας και 20 εκατομμύρια κοντά στα όρια, ενώ εκατομμύρια πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τη συμμετοχή τους για να έχουν γιατρούς και φάρμακα. Η Λέγκα πάνω από είκοσι χρόνια επιτίθεται στους αδύναμους, λέει ότι ευθύνονται αυτοί για όλα τα δεινά της χώρας. Σήμερα από τους κυβερνητικούς θώκους επιστρέφει δριμύτερη λέγοντας στον κόσμο: “Εγώ θέλω να σας δώσω μπισκότα, αλλά έρχονται άλλοι και σας τα κλέβουν”.

* Στην Καλαβρία 200 καραμπινιέροι μπήκαν σε καταυλισμό και έκαναν συλλήψεις, ακούγεται ότι ο Σαλβίνι θέλει να κάνει το ίδιο στη Φλωρεντία. Περνάμε στην άμεση καταστολή ή είναι κάτι ακόμη χειρότερο;

Ξέρουμε πώς λειτουργούν οι ρατσιστές και οι φασίστες. Στοιχηματίζουν στο μίσος. Μετά από όλα αυτά που κάνει ο Σαλνίβι ποιος μας λέει ότι κάποιος δεν θα αισθανθεί ότι έχει την “εξουσιοδότηση” να πάει σε έναν καταυλισμό Ρομά και να ρίξει μια μολότοφ με την ίδια ευκολία που στην Καλαβρία δολοφόνησαν έναν μετανάστη και τραυμάτισαν άλλους δύο; Ο Σαλβίνι μιλάει για ασφάλεια προκαλώντας την ανασφάλεια των Ρομά και όχι μόνο. Τροφοδοτεί τη ρατσιστική βία. Αυτό δεν πρέπει να το κάνει ένας υπουργός Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Εξετάζετε την περίπτωση να κινηθείτε νομικά εναντίον του Σαλβίνι;

Συμβουλευτήκαμε νομικούς, δικηγόρους, οργανώσεις και ανθρώπους που ασχολούνται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να περιμένουμε να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, να καταθέσει ένα σχέδιο νόμου ή να εκδώσει κάποια εγκύκλιο.

Στο Μιλάνο όπου ζω είχαμε και έχουμε προοδευτική δημοτική αρχή, είχαμε δήμαρχο τον Τζ. Πιζαπία και σήμερα έχουμε τον Μπ. Σάλα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η συναίνεση όμως στον Σαλβίνι είναι τρομερή. Υπήρξαν δήμαρχοι, ακόμη και του Δημοκρατικού Κόμματος, που έκαναν χειρότερα πράγματα εναντίον των Ρομά από αυτά που έκαναν οι δήμαρχοι της Λέγκας. Υπήρξαν όμως και προοδευτικοί δήμαρχοι που έκαναν μια υποδειγματική δουλειά. Η Κεντροαριστερά δεν έλυσε το πρόβλημα των καταυλισμών και σε πολλές περιπτώσεις σύρθηκε πίσω από το “κοινό αίσθημα” των “αγανακτισμένων πολιτών” και των γνωστών επιτροπών τους.

* Ο Σαλβίνι μεταφέρει την αντιπαράθεση και στην Ευρώπη...

Είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά μας έναν πολύχρονο αγώνα. Το ξενοφοβικό τσουνάμι δεν θα σταματήσει από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουμε πλήρη συνείδηση και προσπαθούμε να οργανωθούμε και να αυτοοργανωθούμε. Στην Ιταλία είμαστε περίπου 130 χιλιάδες Ρομά, εκ των οποίων 80 χιλιάδες είναι Ιταλοί πολίτες. Στους καταυλισμούς ζουν περίπου 25 με 26 χιλιάδες. Όλοι μας ξέρουμε ότι πρέπει να αντισταθούμε παντού και πάντα σε αυτό το κλίμα. Δεν θα πληρώσουμε μόνο εμείς ή οι μετανάστες, αλλά ολόκληρη η ιταλική κοινωνία. Όποιος επιβίωσε από τον Χίτλερ θα επιβιώσει και από τον Σαλβίνι. Το πρόβλημα είναι πού οδηγείται η κοινωνία μας 70 - 80 χρόνια από τότε. Στην Ευρώπη είμαστε μια οικογένεια 18 εκατομμυρίων.

* Πώς βλέπετε την ευθυγράμμιση του Κινήματος Πέντε Αστέρων με την πολιτική του Σαλβίνι;

Έπρεπε να το περιμένουμε από ένα Κίνημα που συγκέντρωνε μόνο τον θυμό, παρά τις διάφορες συνιστώσες του. Δεν έλειπαν οι αντιμεταναστευτικές και ρατσιστικές φωνές. Ένα μεγάλο τμήμα του Κ5Α συμφωνεί με τον Σαλβίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL