Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Στον δρόμο της καταστροφής τα δάση του πλανήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον δρόμο της καταστροφής τα δάση του πλανήτη

Είναι πια ανεπίστρεπτο γεγονός: Παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών, σχεδόν το 10% εξ αυτών έχουν απομειωθεί, υποβαθμιστεί ή κοπεί από το 2000 μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα νέα: Τα δάση, και ειδικότερα τα “άθικτα δασικά τοπία”, συρρικνώθηκαν τη διετία 2014-2016 κατά μια έκταση όση η Αυστρία κάθε χρόνο, δηλαδή μ’ έναν ρυθμό 20% ταχύτερο σε σχέση με εκείνον της προηγούμενης δεκαετίας!

Ως “άθικτα δασικά τοπία” -τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν υγροβιότοπους και φυσικούς βοσκότοπους- θεωρούνται γενικά εκτάσεις τουλάχιστον 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου δεν υπάρχουν εμφανή στοιχεία μεγάλης κλίμακας ανθρώπινων δραστηριοτήτων, δηλαδή δρόμοι, βιομηχανική γεωργία, ορυχεία, σιδηρόδρομοι, κανάλια ή γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας αξιοποίησης του “ανεκμετάλλευτου δυναμικού” των χερσαίων εκτάσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επιστήμονες του ΟΗΕ ανέλυσαν επί πέντε χρόνια δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από το 2000 κι έπειτα και ήρθαν αντιμέτωποι με τις παραπάνω δυσάρεστες διαπιστώσεις. Η μέση απώλεια δασών κατά τα πρώτα 17 χρόνια αυτού του αιώνα ήταν μεγαλύτερη από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ημέρα!

"Η συρρίκνωση των δασών αποτελεί μια παγκόσμια τραγωδία. Καταστρέφουμε συστηματικά ένα κρίσιμο θεμέλιο της σταθερότητας του κλίματος. Τα δάση είναι η μόνη ασφαλής, φυσική, αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας και προσιτή υποδομή που διαθέτουμε για την κατακράτηση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα" επεσήμανε εν είδει προειδοποίησης ο Φράνσις Σέιμουρ, ανώτερος διακεκριμένος συνεργάτης του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων (WRI) και βασικός συμμετέχων στην επιστημονική έρευνα η οποία παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο στην Οξφόρδη.

Το ερευνητικό αυτό έργο είναι το αποτέλεσμα ενός πενταετούς κοινού σχεδίου του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και πέντε μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων με τίτλο Nature4Climat με στόχο την αξιοποίηση της χρήσης γης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πρόκειται για σχέδιο κομβικής σημασίας καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 37% των απαιτουμένων για να παραμείνει η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδο κάτω των δύο βαθμών Κελσίου, κάτι που αποτελεί την ακρογωνιαία πρόβλεψη της συμφωνίας του Παρισιού το 2015, μπορούν να παρασχεθούν από την αξιοποίηση των ιδιοτήτων των δασικών εκτάσεων.

Πέρα από το κλίμα όμως τα δάση διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της σταθερότητας των καιρικών συνθηκών, της εξασφάλισης καθαρού αέρα και της ποιότητας των υδάτων. Εξάλλου περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται άμεσα από τα δάση για την επιβίωσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL