Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένας κόσμος προσφύγων

Είναι πια 1 στους 110 κατοίκους του πλανήτη. Ξεπερνούν σε πληθυσμό τους Γάλλους ή τους Βρετανούς. Και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται. Κατά 44.400 κάθε μέρα, κατά 1.850 κάθε ώρα, κατά 31 κάθε λεπτό...

Είναι πια 1 στους 110 κατοίκους του πλανήτη. Ξεπερνούν σε πληθυσμό τους Γάλλους ή τους Βρετανούς. Και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται. Κατά 44.400 κάθε μέρα, κατά 1.850 κάθε ώρα, κατά 31 κάθε λεπτό που περνά.

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο παγκόσμιος πληθυσμός των προσφύγων έσπασε το προηγούμενο θλιβερό "ρεκόρ". Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έφτασαν πέρσι τα 68,5 εκατομμύρια. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς (52%) είναι παιδιά.

Η φετινή έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες καταρρίπτει ένα ευρέως διαδεδομένο στερεότυπο. Οι κατατρεγμένοι δεν "εισβάλλουν" στις ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά "αναζητώντας καλύτερη ζωή". Κατά βάση, καταφεύγουν σε χώρες εξίσου φτωχές με εκείνες που εγκατέλειψαν. Το 85% των προσφύγων του πλανήτη βρίσκονται σήμερα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Λίβανος, όπου ένας στους έξι κατοίκους της χώρας είναι πρόσφυγας. Ακολουθεί η Ιορδανία με έναν στους 14 και η Τουρκία με έναν στους 23. Αν συνυπολογιστούν και οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, τότε η αναλογία φτάνει τον έναν στους τέσσερις στο Λίβανο και τον έναν στους τρεις στην Ιορδανία.

"Είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να διαλύσει την αντίληψη που επικρατεί σε πολλές χώρες: ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί κρίση του πλούσιου κόσμου" τονίζει ο ύπατος αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φιλίπο Γκράντι. "Δεν είναι έτσι. Εξακολουθεί να είναι κρίση κυρίως του φτωχού κόσμου" τονίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια "νέα και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση" απέναντι στο φαινόμενο προκειμένου "οι χώρες και οι κοινότητες να μη μένουν πια μόνες".

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Τουρκία φιλοξένησε τους περισσότερους πρόσφυγες, 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Την επόμενη θέση στον σχετικό κατάλογο καταλαμβάνει το Πακιστάν με 1,4 εκατομμύρια, η Ουγκάντα με 1,4 εκατομμύρια, ο Λίβανος με 998.000, το Ιράν με 979.400, η Γερμανία με 970.400, το Μπανγκλαντές με 932.200 και το Σουδάν με 906.600.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές της προσφυγιάς παραμένουν για ακόμη μία χρονιά οι Παλαιστίνιοι. Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (UNRWA) καταγράφει 5,2 εκατομμύρια από αυτούς. Oι υπόλοιποι προέρχονται κατά βάση από πέντε χώρες: τη Συρία (6,3 εκατομμύρια), το Αφγανιστάν (2,6 εκατομμύρια), το Νότιο Σουδάν (2,4 εκατομμύρια), τη Μιανμάρ (1,2 εκατομμύρια) και τη Σομαλία (986.400).

Σύμφωνα με τη UNHCR, οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από  συγκρούσεις ή διώξεις φτάνουν τα 25,4 εκατομμύρια από το σύνολο των 68,5 εκατομμυρίων ξεριζωμένων ανθρώπων, μια αύξηση κατά 2,9 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016 και η πιο μεγάλη που έχει καταγραφεί ποτέ από την Ύπατη Αρμοστεία στη διάρκεια ενός έτους.

Παράλληλα, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξήθηκε κατά περίπου 300.000, φτάνοντας τα 3,1 εκατομμύρια. Αν και σημείωσε μικρή πτώση σε σχέση με το 2016, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων παραμένει επίσης σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (40 εκατομμύρια). Η Συρία παραμένει η χώρα με τους περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους και ακολουθούν η Κολομβία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Αφγανιστάν.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο