Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συμβιβασμός Μακρόν - Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβιβασμός Μακρόν - Μέρκελ

Ο κύβος ερρίφθη! Η Ευρώπη αλλάζει! Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι σύγχρονοι ταγοί της. Από μια μη οργανική και εν πολλοίς δυσλειτουργική, ένωση μη ισοδύναμων, διαφορετικού προσανατολισμού οικονομιών, η κλυδωνιζόμενη Ευρωζώνη μετατρέπεται σε ενιαία, “συμπαγή” οντότητα. Από το 2021 θα έχει τον δικό της κοινό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των επενδύσεων στα κράτη - μέλη της και την αποτελεσματική εν συνόλω οικονομική διακυβέρνησή της. Περισσότερες πληροφορίες, προσεχώς...

Μπορεί να άργησε αλλά ο Μακρόν πέτυχε τον στόχο του: Η άκαμπτη Γερμανία της Μέρκελ, της “ενάρετης” δημοσιονομικής διαχείρισης και του άτεγκτου ορντοφιλελευθερισμού τού πάλαι ποτέ Σόιμπλε, αντιμέτωπη με τη δική της υπαρξιακή κρίση και τις ζοφερές προοπτικές του μέλλοντός του δημογραφικού μαρασμού και της κυριαρχίας του προστατευτισμού στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, “μετανοεί” και “ανανίπτει”. Αποδέχεται την υπαγωγή της στην κοινή μοίρα, συναινεί σε αλλαγές που μέχρι πρότινος αρνούνταν πεισματικά...

Θα μπορούσε αυτή να είναι η εύκολη, πρώτη ανάγνωση της χθεσινής συμφωνίας Μέρκελ - Μακρόν στο Βερολίνο, που, σημειωτέον, έγινε σε μια δύσκολη συγκυρία για την πρώτη. Ως είθισται στις περιπτώσεις των μεγάλων διακηρύξεων, οι λεπτομέρειες καθορίζουν την ουσία καθώς πολλά απομένουν ακόμα να διευκρινιστούν, να συζητηθούν, να ρυθμιστούν, πιθανόν να αναθεωρηθούν, μέχρι να οριστικοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χθεσινή γαλλο-γερμανική συμφωνία κορυφής είναι μια εξέλιξη προς τα εμπρός.

Εδώ και μήνες ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καταθέσει δέσμη προτάσεων για τη μετεξέλιξη της Ευρωζώνης και τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο την ενίσχυση της ρητορικής της εθνικής αναδίπλωσης και τον πολλαπλασιασμό των πολιτικών επιτυχιών των εθνολαϊκιστικών κομμάτων στη γηραιά ήπειρο. Αλλά το γερμανικό, "παρακαλώ, αναμείνατε" λόγω των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου και της δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης τους επόμενους μήνες καθυστέρησε σημαντικά τη συζήτηση των γαλλικών προτάσεων. Την καθυστέρησε επίσης η επίμονη γερμανική άρνηση να συζητηθεί το θέμα του κοινού προϋπολογισμού, με την επίκληση του κινδύνου “διαμοίρασης” των ευρω-χρεών.

Η συμφωνία

Λαμβάνοντας αυτά υπ’ όψιν, οι δεσμεύσεις που κατόρθωσε να αποσπάσει χθες από τη Μέρκελ ο Γάλλος Πρόεδρος συνιστούν σημαντική πολιτική και διπλωματική επιτυχία του. Αναλυτικά, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στα εξής:

* Η Ε.Ε. θα θεσπίσει έναν ενιαίο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης για την τόνωση των επενδύσεων και την προώθηση της οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των 19 κρατών - μελών της.

* Ο νέος κοινός προϋπολογισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021 αλλά θα πρέπει προηγουμένως να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα χρηματοδοτηθεί.

* Ο σημερινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που θεσπίστηκε το 2012 για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης, θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα μπορεί να δανείζει ευρωπαϊκές χώρες με οικονομικά προβλήματα.

* Όσον αφορά στην τραπεζική ένωση, η γερμανική θέση παραμένει ότι μπορεί να προχωρήσει μόνον εφόσον μειωθούν οι "τραπεζικοί κίνδυνοι".

* Για τη μετανάστευση, η συμφωνία είναι ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. και μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην εισροή προσφύγων. Και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την πεποίθησή τους ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη πρέπει να μειωθούν. Επί του πρακτέου, συμφώνησαν στην ενίσχυση της Frontex με περισσότερο προσωπικό.

“Δεν είμαστε ίδιοι, κ. Τραμπ”

Γαλλο-γερμανική "συναίνεση" υπήρξε όμως και στην απόκρουση των προχθεσινών εριστικών tweets του Τραμπ περί του ότι οι ΗΠΑ “δεν θα γίνουν Ευρώπη” όπου χιλιάδες μετανάστες “αλλάζουν τρομακτικά και βίαια την κουλτούρα της” ενώ “η εγκληματικότητα στη Γερμανία καλπάζει”. Δημοσίευμα της “Deutsche Welle” αναφερόμενο σε νέες δηλώσεις του Αμερικανού γενικού εισαγγελέα Τζεφ Σέσιον, ο οποίος ζήτησε να μην παραλληλίζονται τα κέντρα κράτησης παιδιών μεταναστών στις ΗΠΑ με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για “καθεστώς Τραμπ” που τρεις φορές μέσα σε δύο ημέρες διέδωσε παραπλανητικούς ισχυρισμούς για τη Γερμανία. "Πολλοί Γερμανοί θεωρούν οποιαδήποτε σύγκριση με το Ολοκαύτωμα ως ύβρι. Είναι ένα γεγονός τόσο μοναδικά τρομακτικό που ο παραλληλισμός οποιοσδήποτε κατάστασης με αυτό είναι ένδειξη ασέβειας προς τα θύματά του", υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου.

Σε ανάλογο ύφος, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό κατακεραύνωσε την κυβέρνηση Τραμπ για την αντιμεταναστευτική πολιτική της και τα μέτρα "μηδενικής ανοχής" που εφαρμόζει για τους παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται στο αμερικανικό έδαφος από το Μεξικό. "Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες", σημείωσε ο Γκριβό ενώνοντας τη φωνή του με όσους καταγγέλλουν την πολιτική Τραμπ για τον χωρισμό των παιδιών παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους μόλις αυτοί περνούν τα σύνορα με το Μεξικό και την κράτησή τους σε διαφορετικά κέντρα. "Δεν έχουμε τον ίδιο πολιτισμό, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μοιραζόμαστε κάποιες αξίες", σχολίασε δηκτικά ο Γάλλος εκπρόσωπος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL