Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιταλία: Μετά τους πρόσφυγες, οι Ρομά στο στόχαστρο του Σαλβίνι

Το καλοκαίρι του 1938, από ένα μπαλκόνι της Τεργέστης, ο Μουσολίνι ανακοίνωσε το κυνήγι των Εβραίων και τους “Νόμους για τη Ράτσα”. Από το σύγχρονο μπαλκόνι της μικρή οθόνης της TeleLombardia του...

Το καλοκαίρι του 1938, από ένα μπαλκόνι της Τεργέστης, ο Μουσολίνι ανακοίνωσε το κυνήγι των Εβραίων και τους “Νόμους για τη Ράτσα”. Από το σύγχρονο μπαλκόνι της μικρή οθόνης της TeleLombardia του Μιλάνου, 80 χρόνια αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει έναν “φάκελο” και ότι σχεδιάζει την απογραφή των Ρομά. “Δυστυχώς, αυτούς που είναι Ιταλοί θα πρέπει να τους κρατήσεις σπίτι”, ενώ οι υπόλοιποι “θα απελαθούν” διαμέσου διακρατικών συμφωνιών, ανακοίνωσε ο “πράσινος”, από το χρώμα της Λέγκας, επίγονος του μαύρου φασισμού.

Οι δηλώσεις του Σαλβίνι δεν είναι τυχαίες, γιατί την ίδια στιγμή ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε ετοιμαζόταν να συναντηθεί στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να μιλήσουν πρωτίστως για το μεταναστευτικό, όπου η τελευταία φαίνεται να κέρδισε προσωρινά τη μάχη με τον υπουργό της των Εσωτερικών, αρχηγό της Δεξιάς της Βαυαρίας και οπαδό των απελάσεων “Α λα Σαλβίνι”.

Για τον γερουσιαστή Μιραμπέλι του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Σαλβίνι προχωρά σε “εθνική καθαρότητα”, ενώ οι σύλλογοι των Ρομά θεωρούν αποτρόπαιο και μόνο το γεγονός της δημιουργίας “φακέλου” για το θέμα τους. “Ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται πως ξέρει ότι στην Ιταλία μια απογραφή με βάση τα εθνικά χαρακτηριστικά δεν επιτρέπεται από τον νόμο” τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου των Ρομά “21 Ιουλίου” Στασόλα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι λίγοι “ξένοι” Ρομά είναι στην πράξη απάτριδες και ο Σαλβίνι δεν θα έχει πού να τους στείλει.

“Ευχαριστώ τη Λιλιάνα Σέγκρε (σ.σ.: την ισόβια Εβραία γερουσιαστή που επέζησε στο Άουσβιτς), που υποσχέθηκε να μας υπερασπιστεί εναντίον ειδικών νόμων. Τώρα όλοι φοβόμαστε. Γλίτωσα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, ελπίζω να μην πρέπει να το σκάσω ποτέ πια” τόνισε ο Μίρκο Μπετζέκι, ο οποίος σώθηκε από τους ναζί όταν οι Σύμμαχοι απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου κρατούταν.

Ο Σαλβίνι εμφανίστηκε απειλητικός και έναντι του Πάπα Φραγκίσκου. “Θα δω τον Πάπα μέσα στην εβδομάδα. Δίκαια αυτός μιλάει στις ψυχές, μιλά για το ανώτατο καλό όλων. Εμείς που είμαστε πιο μικροί εγγυόμαστε στους πρόσφυγες τα δικαιώματα, μα σε αυτούς που δεν φεύγουν από τους πολέμους τους λέμε ότι δεν υπάρχει θέση” τόνισε ο Σαλβίνι.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίκο, που ανήκει στο Κ5Α και φαίνεται να αντιπροσωπεύει το “προοδευτικό” πρόσωπο της δικομματικής πλειοψηφίας, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Όρμπαν ότι “σε όποιον δεν θέλει τα ποσοστά προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα".

 

Δείτε όλα τα σχόλια