Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Το μεταναστευτικό πάλι στο επίκεντρο της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μεταναστευτικό πάλι στο επίκεντρο της Ευρώπης

Το προσφυγικό και η αντιμεταναστευτική ρητορική επιστρέφουν στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης στην Ευρώπη στη σκιά της ενδυνάμωσης της εθνολαϊκιστικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς δημιουργώντας, όπως όλα δείχνουν, γόνιμο έδαφος για να καλλιεργηθούν αδιέξοδες έριδες, οι οποίες ως συνήθως λειτουργούν ως αντιπερισπασμοί που εκτρέπουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την ουσία του προβλήματος.

Σε δύο χώρες - κλειδιά της ηπείρου, Γερμανία και Ιταλία, η αντιμεταναστευτική αζτέντα έχει ανοίξει διάπλατα και στη μεν πρώτη έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές οι πρώτες σοβαρές αναταράξεις στην κυβέρνηση συνασπισμού συντηρητικών - σοσιαλδημοκρατών, στη δε δεύτερη φαίνεται να παίζεται στο σύνολό της η τύχη της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

Το αντιμεταναστευτικό μέτωπο στη Γερμανία, που διαθέτει πλέον και θεσμική εξουσία μέσω του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αρχηγού των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) εταίρων της Μέρκελ, δείχνει τα δόντια του στριμώχνοντας άσχημα την καγκελάριο. Ο Ζεεχόφερ απειλεί ανοιχτά να δράσει με ή χωρίς την έγκρισή της δίνοντας εντολή να απελαύνονται στα γερμανικά σύνορα μετανάστες χωρίς έγγραφα ή μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί από άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. Απειλεί μάλιστα να θέσει σε εφαρμογή το "διάταγμά" του από σήμερα, ενώ η Μέρκελ επιμένει ότι θα πρέπει πρώτα να χαραχθεί κοινή πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ζητά από τους Βαυαρούς συμμάχους της να κάνουν υπομονή για δύο εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό η καγκελάριος ελπίζει ότι θα κατορθώσει να συγκαλέσει μια “μίνι” σύνοδο κορυφής με την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία, ενδεχομένως και την Ισπανία και τις βαλκανικές χώρες, προκειμένου να υπάρξουν κάποια πρακτικά μέτρα ώστε να κατευνάσει τους κυβερνητικούς εταίρους της.

Σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της "Bild", η καγκελάριος επιθυμεί η έκτακτη "μίνι" σύνοδος να πραγματοποιηθεί πριν από το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, πιθανότατα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε σχετικά πως δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν να συσσωρεύονται δυναμικά φορτία σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο ηγετικές μορφές της γερμανικής Δεξιάς, που εκτός των άλλων έχουν και διαφορετικές θρησκευτικές καταβολές. Κόρη προτεστάντη θεολόγου από τον Βορρά η Μέρκελ, τέκνο παραδοσιακής καθολικής οικογένειας του γερμανικού Νότου ο Ζεεχόφερ.

Μπλόκο Σαλβίνι στα πλοία των ΜΚΟ

Την ίδια ώρα στην Ιταλία ο Σαλβίνι ξεδιπλώνει τη δική του αντιμεταναστευτική ατζέντα. Στο στόχαστρό του είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις -και δη οι γερμανικές- που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο, τις οποίες ο νεόκοπος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά κατηγορεί ανοιχτά ότι κάνουν “διακίνηση”.

Μία εβδομάδα αφότου αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία του πλοίου Aquarius, που είχε διασώσει και μετέφερε 629 μετανάστες, ο Σαλβίνι ξεκαθάρισε ότι την ίδια μεταχείριση θα έχουν και δύο άλλα πλοία υπό ολλανδική σημαία, τα οποία μισθώνουν οι γερμανικές ΜΚΟ Sea-Eye και Mission Lifeline. "Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μάθουν ότι η Ιταλία δεν επιθυμεί πλέον να είναι συνεργός στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης, άρα θα χρειαστεί να βρουν άλλα λιμάνια για να κατευθυνθούν εκτός Ιταλίας" διεμήνυσε ο Σαλβίνι με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο ηγέτης της Λέγκας έγραψε ότι οι ΜΚΟ έστειλαν τα πλοία στα ανοικτά της Λιβύης για να παραλάβουν “ένα φορτίο ανθρώπων που εγκαταλείφθηκε από διακινητές”. Η Mission Lifeline αντέδρασε μέσω Twitter αναπαράγοντας την ανάρτηση του Σαλβίνι με το σχόλιο «Όταν οι φασίστες προωθούν το έργο μας...», κάτι που εξόργισε ακόμη περισσότερο τον Ιταλό υπουργό, ο οποίος ανταπάντησε με άλλη ανάρτηση: “Οι ωραίοι καιροί για εσάς τελείωσαν στ' αλήθεια, το καταλάβατε;”.

Σημειωτέον ότι δημοσκόπηση της Ipsos για την εφημερίδα "Corriere della Sera" έδειξε ότι το 59% των Ιταλών συμφωνούν με την απόφαση του Σαλβίνι να απαγορευθεί στα πλοία των ΜΚΟ να ελλιμενίζονται σε ιταλικά λιμάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL