Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Η Ισπανία της υποδοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ισπανία της υποδοχής

Η Βαλένθια υποδέχθηκε χθες τους 629 πρόσφυγες και μετανάστες του Aquarius και των δύο ιταλικών πλοίων Dattilo και Orion, που είχαν πάρει μεγάλο αριθμό προσφύγων μετά το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών από την κυβέρνηση Κόντε. “Η Ιταλία μας έδιωξε, ο Θεός όχι, θα έχει κανένα καλύτερο σχέδιο για εμάς” τόνισε ένας μετανάστης πατώντας το πόδι του στην Ευρώπη της υποδοχής. Ένα ιστιοπλοϊκό υποδέχθηκε το Aquarius στο λιμάνι της Βαλένθια με το σύνθημα της αντιρατσιστικής Ευρώπης: “Καλώς ήρθατε μετανάστες”.

Η Ισπανία του Σάντσεθ και των αριστερών τοπικών αρχών της Περιφέρειας και του δήμου της Βαλένθια κινητοποίησαν 2.300 άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 1.000 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, 400 της Εθνικής Αστυνομίας, 100 της Γκουάρδια Θιβίλ και 400 μεταφραστές.

Η Ισπανία προσέφερε προς το παρόν ένα μήνα διαμονής στους 629 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στη Γαλλία όσους πρόσφυγες το ζητήσουν. “Η προσφορά σας αποδεικνύει ότι αυτό είναι το πλαίσιο συνεργασίας με το οποίο πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη” υπογράμμισε ο Σάντσεθ στο τηλεγράφημά του στον Μακρόν εκφράζοντας την “εκτίμησή” του.

O Γάλλος Πρόεδρος πάντως δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Παρίσι εκτιμώντας ότι ένας άξονας μεταξύ της Ρώμης, του Βερολίνου και της Βιέννης θυμίζει ένα “δυστυχισμένο παρελθόν”, καθιστώντας σαφές ότι τη μεταναστευτική πολιτική την καθορίζουν οι ηγέτες των κυβερνήσεων και όχι οι υπουργοί Εσωτερικών.

“Εκπλήσσει το γεγονός ότι στην Ισπανία δεν έχουμε ξενοφοβικά κόμματα ούτε μια κοινή γνώμη κατά των μεταναστών, όπως στην Ευρώπη” τόνισε ο πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Ελκάνο Λάμο. Τις τελευταίες τρεις ημέρες περίπου χίλιοι μετανάστες πέρασαν στις ακτές της Ανδαλουσίας με εξήντα βάρκες, ενώ εκφράζονται φόβοι για τη ζωή 43 αγνοουμένων στα ανοικτά της Αλμερίας όταν βούλιαξε η βάρκα που τους μετέφερε. Οι ισπανικές αρχές διέσωσαν τέσσερα άτομα.

Έκκληση από τον Πάπα, πρόκληση από τον Σαλβίνι

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε εκ νέου έκκληση για την υποδοχή στην Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται “σαφείς χειρονομίες αλληλεγγύης”, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Σαλβίνι συνέχισε τις προκλήσεις του, αυτή την φορά προς τον Σάντσεθ: “Δεν μας ποδοπατά πια η Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή φθάνει στην Ισπανία ένα πλοίο με 660 μετανάστες, ελπίζω να υποδεχθεί άλλες 66.000 μετανάστες, δεν θα προσβληθούμε. Εάν μετά έρθουν η Μάλτα και η Πορτογαλία, επαναλαμβάνω, δεν θα μας προσβάλουν”. Για τον υπουργό Μεταφορών του Κ5Α Τονινέλι η χθεσινή ημέρα ήταν “ιστορική”. Στη Ρώμη και το Μιλάνο αντιρατσιστές και μετανάστες βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας το άνοιγμα των ιταλικών λιμανιών.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό “Espresso”, του ομίλου της "La Repubblica", κυκλοφόρησε χθες με το εξώφυλλό του αφιερωμένο στον συνδικαλιστή από την Ακτή του Ελεφαντοστού Σουμαχόρο και τον Σαλβίνι με τον τίτλο: “Άνθρωποι και όχι”, από το ομώνυμο διήγημα του Βιτορίνι, και ερώτημα: “Με ποιον είστε;”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL