Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο φόβος του Ταγίπ μπροστά στα πέναλτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο φόβος του Ταγίπ μπροστά στα πέναλτι

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι αν κερδίσει θα κάνει αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει από καιρό, ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κοντεύει να συμπληρώσει δυο χρόνια. Η εξαγγελία αυτή, στο παρά πέντε της κάλπης, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ομολογία του φόβου του Τούρκου Προέδρου μπροστά στο... πέναλτι. Με ποδοσφαιρικούς όρους, ο Ταγίπ Ερντογάν μπήκε επιθετικά στο παιχνίδι της προεκλογικής εκστρατείας, και αιφνιδίασε αρκετούς προκηρύσσοντας τις εκλογές ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Πιθανώς ήθελε να προλάβει τα χειρότερα στην οικονομία, αλλά με τους χειρισμούς του επιδείνωσε την κατάσταση ερχόμενος σε ανοιχτή σύγκρουση με τις δυνάμεις των «αγορών» που μυρίστηκαν... αίμα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έβαλε γρήγορα κάμποσα γκόλ, έσπρωξε πιο βαθιά στη φυλακή έναν από τους διεκδικητές της καρέκλας του, τον υποψήφιο του αριστερού φιλοκουρδικού HDP Σαλαχατίν Ντεμιρτάς, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με μια αντιπολίτευση που ενώθηκε βιαστικά και προσπάθησε να φέρει το παιχνίδια στα ίσια, ελπίζοντας στην παράταση και τελικά στα πέναλτι.

Με την κατρακύλα της λίρας να συνεχίζεται παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας και τον πληθωρισμό να «τρώει τον παρά» στις τσέπες των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων στα οποία στηρίχθηκε επί χρόνια, ο Τούρκος Πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης μια γενικευμένη δυσαρέσκεια από τη νεολαία. Δεν είναι μόνο η καταστολή και τα λουριά που έσφιξαν στην καθημερινότητα εκατομμυρίων νέων, ειδικά στα αστικά κέντρα. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που μεγάλωσε με τον Ερντογάν και τον βαρέθηκε. Από την άλλη πλευρά όμως δεν φαίνεται ότι υπάρχει μια εξίσου ισχυρή, δυναμική προσωπικότητα, ικανή να πετύχει το αποφασιστικό γκολ, πριν από το σφύριγμα της λήξης. Ωστόσο, στη διαδικασία των πέναλτι όλα είναι πιθανά.

Οι δημοσκόποι, που δουλεύουν σε συνθήκες γενικευμένης καχυποψίας, βλέπουν μια τάση υποχώρησης της ψήφου υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή του 47-48% στον α’ γύρο, ενώ η στήριξη στο κυβερνών κόμμα AKP βρίσκεται γύρω στο 40% και στους εθνικιστές συμμάχους του στο 6-8%. Η τάση αυτή, αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα οδηγήσει την Τουρκία σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στις 8 Ιουλίου με επικρατέστερο τον Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ότι θα κέρδιζε ευκολότερα τον υποψήφιο της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κιλιντσντάρογλου παρά τη «λύκαινα» Ακσενέρ. Παράλληλα, σε περίπτωση απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και αδυναμίας του Ερντογάν και των συμμάχων του να φτάσουν το όριο των 400 εδρών ώστε να περάσουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την εδραίωση του νέου προεδρικού συστήματος, θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου για την πολιτική ζωή και την οικονομία της Τουρκίας, εν όψει και των δημοτικών εκλογών του επόμενου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL