Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Το κουτί με τα μυστικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κουτί με τα μυστικά

Μια συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν αρκετή για να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν υφίσταται πλέον πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Για την Ουάσιγκτον η απειλή προέρχεται αποκλειστικά από το Ιράν, μια χώρα με το ένα εκατοστό των πυρηνικών δυνατοτήτων της Πιονγκγιάνγκ. Πώς δικαιολογούνται δύο τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις;

Πέρσι τέτοια εποχή ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλασαν προσβολές και απειλές που έκαναν το αίμα να παγώνει. Την Τρίτη, ο "γεροξεκούτης" και ο "πυραυλάνθρωπος" συναντήθηκαν σαν δύο παλιοί, καλοί φίλοι, υπογράφοντας μάλιστα μια διακήρυξη η οποία φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για τον τερματισμό της κορεατικής κρίσης. Η Πιονγκγιάνγκ δεσμεύεται στον στόχο της "πλήρους αποπυρηνικοποίησης" και η Ουάσιγκτον παρέχει "εγγυήσεις ασφαλείας" για το καθεστώς της.

Περίεργη ανταμοιβή για μια χώρα που την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές χωρίς ποτέ στο παρελθόν να υπογράψει κάποια διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα ή να επιτρέψει επιθεωρήσεις από τον ΟΗΕ μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το Ιράν, που τα έκανε όλα αυτά, βρέθηκε τιμωρημένο. Η Ουάσιγκτον αποχώρησε από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα και του επέβαλε κυρώσεις που θα πλήξουν σοβαρά τις εμπορικές του συναλλαγές με ευρωπαϊκές εταιρείες.

Κατά γενική ομολογία το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και τα τελευταία χρόνια διέκοψε τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου επιτρέποντας παράλληλα διεθνείς επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις του. Ακόμη και το βαλλιστικό του πρόγραμμα -μια από τις αφορμές της Ουάσιγκτον για να εγκαταλείψει την ιστορική συμφωνία του 2015- δεν έχει αποδώσει μέχρι τώρα πυραύλους που να υπερβαίνουν σε εμβέλεια τα 2.000 χιλιόμετρα.

Η Βόρεια Κορέα, από την άλλη, διαθέτει δεκάδες πυρηνικές κεφαλές και διηπειρωτικούς πυραύλους που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμη και αμερικανικό έδαφος. Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον αξιώνει την εγκατάλειψη του βαλλιστικού προγράμματος της Τεχεράνης τη στιγμή που η κοινή διακύρηξη της Σιγκαπούρης δεν θέτει κανέναν παρόμοιο όρο για την Πιονγκγιάνκ.

"Δεν υπάρχει συνέπεια" σχολιάζει στην εφημερίδα "Financial Times" ο Τόμας Κάντριμαν, πρώην επικεφαλής του προγράμματος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Το Ιράν θα είναι πάντα ο κακός, δεν πρόκειται να συμμαχήσει ποτέ με τις ΗΠΑ. Όμως ο στόχος για τη Βόρεια Κορέα είναι πολύ πιο σημαντικος: να μετατραπεί από κακό σε καλό" εκτιμά.

Πράγματι, η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει την ατυχία να βρίσκει σήμερα απέναντί της το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, χώρες που η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί πολύ πιο σημαντικές για τα αμερικανικά συμφέροντα από τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους συμμάχους. Ναι, αλλά από την άλλη δεν είναι κάπως τραβηγμένο να υποθέτει κανείς ότι ο τελικός στόχος της προσέγγισης με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι άλλος από τον προσεταιρισμό ενός ιστορικού εχθρού;

Η εφημερίδα "New York Times" δεν θεωρεί κάτι τέτοιο υπερβολικό. Όπως επισημαίνει, το Πεκίνο ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο η προσέγγιση να καταλήξει στην απομάκρυνση της Πιονγκγιάνγκ από τη σφαίρα επιρροής της. "Ανησυχεί ότι ο Κιμ θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την Κίνα και να συνάψει σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο ηγέτης της Β. Κορέας θα μπορούσε να συνασπιστεί με τις ΗΠΑ συμφωνώντας να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να εξαλείψει την εξάρτησή της από την Κίνα" σημειώνεται.

"Σε αυτήν την περίπτωση η Κίνα θα πρέπει να διαχειριστεί την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στα σύνορά της. Στα μάτια των Κινέζων πολιτικών η παρούσα κατάσταση μοιάζει με την επίσκεψη του Προέδρου Νίξον στην Κίνα, όταν και η Κίνα είχε αλλάξει στρατόπεδο, εγκαταλείποντας τη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης" προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε τις διαθέσεις του για κάτι τέτοιο στη συνάντηση της Σιγκαπούρης. Αφού υποδύθηκε τον Γκάντι -"όλοι μπορούν να κάνουν πόλεμο, αλλά μόνο οι γενναίοι μπορούν να κάνουν ειρήνη"- πέρασε στον πολύ πιο γνώριμο για τον ίδιον κόσμο των μπίζνες. Ήταν σαν η διπλωματική προσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα να αποτελεί ένα ακόμη ντιλ για τη μεταβίβαση ακινήτων.

"Έχουν φανταστικές παραλίες... Τις βλέπεις και θαυμάζεις τη θέα. Δεν θα μπορούσε να στηθεί ένα συγκρότημα από πίσω; Θα μπορούσαμε να έχουμε τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου εκεί. Ας δούμε το θέμα από την άποψη του real estate. Έχεις τη Νότια Κορέα, έχεις την Κίνα και αυτοί έχουν τη γη ανάμεσά τους" τόνισε ο κτηματομεσίτης Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που διαδέχτηκε την ιστορική συνάντηση.

Με τη χυδαιότητα που τον χαρακτηρίζει, ο Τραμπ εξήγησε την αξία που θα είχε για την Ουάσιγκτον η απορρόφηση της Πιονγκγιάνγκ. Και φυσικά σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε μόνο για "παρθένα αγορά". Τόσο ο ίδιος όσο και αρκετοί στενοί συνεργάτες του δεν έχουν κρύψει ότι θεωρούν την Κίνα τον βασικό αντίπαλο της χώρας τους στον 21ο αιώνα. Τι καλύτερο από το να αποκτήσεις έναν πάνοπλο σύμμαχο στα σύνορα της;

Θα ήταν όμως ικανή η Πιονγκγιάνγκ για μια τέτοια μεταστροφή; Ιστορικά η Βόρεια Κορέα προσπαθούσε πάντοτε να εξισορροπεί τα ανταγωνιστικά ξένα συμφέροντα για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Μετά τον πόλεμο της Κορέας ελίχθηκε με επιδεξιότητα ανάμεσα σε Πεκίνο και Μόσχα. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης άλλαξε τα δεδομένα οδηγώντας στην εξάρτηση από την Κίνα. Ήταν μια εξάρτηση που το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ πάντοτε απεχθανόταν. Ειδικά από τη στιγμή που το Πεκίνο συναίνεσε στους σκληρούς όρους της Ουάσιγκτον επιβάλλοντας ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις στη συμμαχική χώρα.

Μόνο ο Κιμ Γιονγκ Ουν και μια χούφτα στενοί συνεργάτες του είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις για την προσέγγιση με τις ΗΠΑ. Η Ρωσία, που, όπως και η Κίνα, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει τη Βόρεια Κορέα να περνά στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, φρόντισε να κάνει το αίνιγμα ακόμη πιο δυσεπίλυτο.

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αντί για κάποιο συνηθισμένο διπλωματικό δώρο, χάρισε στον Βορειοκορεάτη Πρόεδρο ένα ξύλινο κουτί. "Μπορείτε να κλειδώσετε μυστικά εδώ μέσα" του είπε με νόημα. Και ποιος, αλήθεια, μπορεί να γνωρίζει τι κρύβεται εκεί μέσα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL