Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η Ευρώπη σε νευρική κρίση για το μεταναστευτικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ευρώπη σε νευρική κρίση για το μεταναστευτικό

Τα χαμόγελα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε στα Ηλύσια Πεδία επιβεβαίωσαν αυτό που είναι κοινό μυστικό εδώ και καιρό, παρά τις διπλωματικές αστοχίες των τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές: η Γαλλία και η Ιταλία εργάζονται σκληρά για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών στα νότια σύνορα της Λιβύης.

“Υπάρχει μια τέλεια συμφωνία... Τα ξεκαθαρίσαμε όλα... με τον φίλο Εμανουέλ” τόνισε ο Κόντε μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν, για να επιβεβαιώσει την αντιμεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Τζεντιλόνι, που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας άνοιξε την ιταλική Βουλή για να ψηφίσει την αποστολή ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Νίγηρα στο πλευρό της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων. “Θα δημιουργήσουμε κέντρα προστασίας εκτός Ευρώπης. Υπάρχει το θέμα των οικονομικών πόρων, αλλά η Ιταλία δεν έθεσε ποτέ οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει το πρόβλημα της προστασίας των ανθρώπων, των βασικών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας των ανθρώπων και της αλληλεγγύης. Η οικονομική αλληλεγγύη υπάρχει, αλλά αυτό ίσως είναι το τελευταίο από τα προβλήματά μας” συνέχισε ο Κόντε, για να στηρίξει την ανάγκη κατασκευής hotspots στον Νίγηρα.

Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι απαραίτητη και όχι μόνο για την αναθεώρηση της καταρρέουσας Συνθήκης του Δουβλίνου, όπου η Ιταλία αφέθηκε μόνη της, όπως αναγνώρισε ο Μακρόν. Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην καγκελάριο Μέρκελ, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις στο μεταναστευτικό από τον κυβερνητικό εταίρο της (από τα δεξιά) και υπουργό Εσωτερικών Ζεχόφερ. Τη Δευτέρα το κόμμα του Ζεχόφερ (οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας) θα αποφασίσει αν ο υπουργός θα επιβάλει με διάταγμα τις σκληρές θέσεις του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή του ή στην πτώση της κυβέρνησης Μέρκελ.

Ο “ανθρωπιστής” Κόντε δεν θέλει οι μετανάστες “να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα”, αφού θα μπορούν να πεθαίνουν... χωρίς να τους βλέπει κανείς στην έρημο, να φυλακίζονται, να βασανίζονται και να βιάζονται στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, την οποία θα επισκεφθεί στα τέλη του μήνα ο Σαλβίνι, ικανοποιημένος μαζί με τον Ντι Μάιο χθες “από τη συγγνώμη που ζήτησε η Γαλλία”.

“Οι κυνικοί και οι ανεύθυνοι είναι από την άλλη πλευρά των συνόρων” σχολίασε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στις απελάσεις μεταναστών από τη Γαλλία στην Ιταλία στο ύψος των συνόρων της Βεντιμίλια, δικαιωμένος από την έκθεση της βρετανικής Oxfam, που κατήγγειλε την τακτική της γαλλικής αστυνομίας έναντι των μεταναστών. Αυτό όμως που κρύβει επιμελώς ο Σαλβίνι είναι ότι οι δεξιοί δήμαρχοι της περιοχής, με αιχμή εκείνους της Λέγκας, έφτασαν να ποινικοποιούν με διατάξεις τους την αλληλεγγύη, καθώς αλληλέγγυοι που προσφέρουν τροφή, στέγη ή διευκολύνουν τις μετακινήσεις των μεταναστών έχουν καταδικαστεί ήδη σε μεγάλα πρόστιμα. “Είμαι περήφανος που η κυβέρνηση σήκωσε κεφάλι” συνέχισε ο Σαλβίνι, στοχεύοντας στην ενίσχυση της... εθνικής υπηρηφάνειας από το κυνήγι των αδυνάτων. “Η Ιταλία πάει μπροστά, προωθεί τα συμφέροντα των Ιταλών” συμπλήρωσε από την πλευρά του άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντι Μάιο.

“Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός είναι φανταστικός” τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ από τις οθόνες του Fox News, συμπληρώνοντας ότι όταν "είσαι σκληρός στη μεταναστευτική πολιτική, κερδίζεις”. Κατασκευάζοντας τοίχους;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL