Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Νέο δικαστικό σκαμπίλι στον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο δικαστικό σκαμπίλι στον Τραμπ

Αν η Αμερική ήταν... Ευρώπη και ο Τραμπ κάποιος, ας πούμε, σαν τον Μπερλουσκόνι, θα μιλούσε σήμερα οργισμένος για “κράτος δικαστών”. Αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι Ευρώπη και ο Τραμπ, αν και μεγιστάνας, οπωσδήποτε δεν είναι Μπερλουσκόνι. Είναι ο Πρόεδρος μιας μεγάλης και ισχυρής χώρας με ομοσπονδιακό σύστημα και δικαστικό που έχει αποδείξει πάμπολλες φορές την ανεξαρτησία και την αυτονομία του.

Χθες ωστόσο, ο Πρόεδρος είχε κάθε λόγο να τα βάλει (για άλλη μια φορά και) με τους δικαστές που πιστεύει ότι χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να του πάνε κόντρα τινάζοντας στον αέρα την εφαρμογή της προεδρικής ατζέντας σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ, την αντιπαράθεση με τα οποία κεφαλαιοποίησε πολιτικά ο ίδιος και το επιτελείο του προεκλογικά δημιουργώντας την αφήγηση ενός πολιτικού που πέφτει διαρκώς θύμα παραποίησης και διαστρέβλωσης των όσων λέει από τα "μέσα του συστήματος".

Έτσι, το προεδρικό “βέτο” στην προσπάθεια συγχώνευσης δύο γιγαντιαίων ομίλων της Αμερικής, της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ΑΤ&Τ και του μιντιακού οργανισμού Time Warner, ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν επίμονο. Το ντιλ, που καρκινοβατεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια, δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες δεν είναι άμεσα ανταγωνίστριες αφού δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς. Άλλωστε, η συνεχιζόμενη επέκταση και διείσδυση διαδικτυακών εταιρειών όπως η Amazon και το Netflix σε τομείς πέραν των βασικών δραστηριοτήτων τους έχει πλέον καταστήσει ασαφείς τις παραδοσιακές γραμμές του ανταγωνισμού εγείροντας ανησυχίες για την πιθανή δημιουργία μονοπωλίων στον ευρύτερο χώρο των media.

Ο "γάμος"

Κι ενώ ο Πρόεδρος παραμένει ένθερμος οπαδός της μόχλευσης, των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, του “ανόθευτου” καπιταλισμού γενικότερα, στην προκειμένη περίπτωση έβαλε “βέτο” καθ’ ότι στη Time Warner ανήκει ένα από το πιο φανατικά αντι-Τραμπ ΜΜΕ των ΗΠΑ, το CNN - το “fake CNN”, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος στα πικρόχολα tweets του. Είχε μάλιστα αντιταχθεί στο ντιλ όταν είχε ανακοινωθεί, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές το 2016, υποστηρίζοντας ότι μεγάλη επιρροή συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Περίπου ένα χρόνο μετά, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε δικαστικά κατά της συγχώνευσης σε μια προσπάθειά του να την εμποδίσει, ωστόσο ομοσπονδιακός δικαστής, ο Ρίτσαρντ Λίον, αποφάνθηκε χθες ότι η κυβερνητική προσφυγή δεν ευσταθεί και έδωσε την άνευ όρων έγκρισή του στη συγχώνευση!

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε πως ο "γάμος" ΑΤ&Τ και Time Warner θα περιορίσει τον ανταγωνισμό στη συνδρομητική τηλεόραση και θα βλάψει τους καταναλωτές καθώς θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των σχετικών υπηρεσιών. Ωστόσο, ο δικαστής Λίον όχι μόνον απέρριψε όλα τα παραπάνω επιχειρήματα αλλά και επέπληξε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την “αποτυχία” του, όπως είπε, να προσκομίσει ουσιαστικές αποδείξεις των όσων υποστηρίζει. Μάλιστα, προχώρησε ακόμη περισσότερο αποθαρρύνοντας τους δικηγόρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αναζητήσουν τρόπους καθυστέρησης της εφαρμογής της απόφασης, όπως π.χ. ασκώντας έφεση, προειδοποιώντας τους ότι η πιθανότητα να κερδίσουν την υπόθεση απευθυνόμενοι σε ανώτερο δικαστήριο "είναι ζοφερή". Ο δικηγόρος Ντάνιελ Πετροτσέλι, που εκπροσώπησε στο δικαστήριο την AT&T, δήλωσε πως η συμφωνία συγχώνευσης θα προχωρήσει τώρα κανονικά και θα έχει ολοκληρωθεί πριν την 21η Ιουνίου. Με βάση τη δικαστική απόφαση, η AT&T θα αποκτήσει τον έλεγχο του τηλεοπτικού προϊόντος της Time Warner και της διάθεσης ταινιών, μεταξύ αυτών των καναλιών HBO, CNN και TBS καθώς και της Warner Bros. Σημειωτέον ότι η AT&T μπήκε στην αγορά υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης μόλις το 2015, όταν εξαγόρασε τον όμιλο Direct TV.

Πρόκειται σαφώς για άλλη μια περίπτωση που η υλοποίηση της προεδρικής ατζέντας σκοντάφτει πάνω στους δικαστές. Είχαν προηγηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των μουσουλμάνων ταξιδιωτών και προσφύγων, η κατάργηση εφαρμογής του προγράμματος προστασίας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ και η προεδρική απόφαση -που ανακοινώθηκε μέσω Twitter- για την απαγόρευση στράτευσης των διεμφυλικών ατόμων.

“Η παρέμβαση του Προέδρου Τραμπ στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι επιθέσεις του κατά συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτος, έχουν καλλιεργήσει μια νομική αβεβαιότητα συνηθισμένη στις 'μπανανίες'”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπέριν Ζόκα, πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας TechFreedom. “Τουλάχιστον στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, τα δικαστήρια κι όχι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το τι πραγματικά λέει ο νόμος”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πάντως, ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αλλά και οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των καταναλωτών άσκησαν κριτική στην απόφαση του δικαστή Λιόν προειδοποιώντας για τις συνέπειες της συνδυαστικής δύναμης δύο κολοσσιαίων εταιρειών στην αγορά των media. Ο υπεύθυνος αντιμονοπωλιακής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μέικαν Ντελαρχίμ δήλωσε πως η απόφαση “δεν αλλάζει την άποψή μας ότι οι δομικές παρεμβάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του Αμερικανού καταναλωτή”. Ο Ντελαρχίμ πρόσθεσε ότι οι δικηγόροι της κυβέρνησης θα μελετήσουν τη δικαστική απόφαση πριν αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην άσκηση έφεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL