Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η Ιταλία πάει... Βίσεγκραντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιταλία πάει... Βίσεγκραντ

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία ανέβαλε την επίσκεψή του στον Γάλλο ομόλογό του, ενώ το ίδιο θα αναγκαστεί να κάνει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε που θα έπρεπε να επισκεφθεί την Παρασκευή τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους και να αποτρέψει την αυτο-απομόνωση της Ιταλίας ή, ακόμη χειρότερα, την πρόσδεσή της στις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία Τσεχία, Σλοβακία).

Αντεπίθεση Μακρόν στο αίτημα “συγγνώμης” από Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός φαίνεται ότι παγιδεύτηκε από τις ίδιες τις δηλώσεις του, γιατί ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχει καμία διάθεση να ζητήσει “συγγνώμη” για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο με την ακύρωση της επίσκεψης του Κόντε στο Παρίσι. “Να δικαιολογήσουμε κάποιον που προβοκάρει, κάποιον που βλέπει ένα πλοίο να πλησιάζει στις ακτές και το διώχνει, θα αποτελούσε τον τρόπο για να βοηθήσουμε τους πραγματικούς δημοκράτες; Δεν μπορούμε να πέσουμε στην πολιτική τού το μη χείρον βέλτιστο γιατί θα γίνουμε βορά των συναισθημάτων, δικαιολογώντας έτσι αυτούς που θέλουν να μας οδηγήσουν στους πιο σκοτεινούς δρόμους”, τόνισε ο Μακρόν, ζητώντας όμως από την Ιταλία “να δουλέψουν χέρι - χέρι” στο μεταναστευτικό, χωρίς τη “χειραγώγηση” που προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένοι διαμέσου των συναισθημάτων. “Η Ιταλία δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της”, τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, προσπαθώντας να μην πέσει η Ρώμη στα χέρια των ξενοφοβικών Ευρωπαίων του Βίσεγκραντ.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρώμη και το Παρίσι ακύρωσε χθες τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τρία με τον Γάλλο ομόλογό του Λεμέρ για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και θα ακυρώσει και αυτή ανάμεσα στον Μακρόν και τον Κόντε την Παρασκευή. Το Παρίσι φαίνεται να αδιαφορεί τόσο για την πρόσκληση του Γάλλου πρέσβη στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για τις “απαράδεκτες” δηλώσεις των Γάλλων αξιωματούχων όσο και για τους εκβιασμούς του Κόντε και του Σαλβίνι από τα μέσα ενημέρωσης: “Η Γαλλία δεν έλαβε καμία ενημέρωση από το ιταλικό πρωθυπουργικό γραφείο για πιθανή ακύρωση της επίσκεψης του Τζουζέπε Κόντε”. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με μια λιτή ανακοίνωση χωρίς να δείχνει σημεία κάμψης στις ιταλικές πιέσεις.

Σαλβίνι: Μπούχτισα από τους πνιγμούς... και πάω στη Λιβύη

“Οι Γάλλοι να μας ζητήσουν συγνώμη. Δεν παίρνω μαθήματα ανθρωπισμού. Δεν παίρνουμε μαθήματα αλληλεγγύης ούτε από τη Γαλλία ούτε από την Ισπανία”, δήλωσε από το βήμα της Γερουσίας ο Σαλβίνι “μπουχτισμένος από αυτούς του νεκρούς από την κρατική πολιτική, τα παιδιά που πεθαίνουν στη θάλασσα γιατί κάποιος τους καλλιεργεί την αυταπάτη ότι εδώ υπάρχει ένα μέλλον”. Ο Σαλβίνι ζήτησε από τη Γαλλία να πάρει 9.000 πρόσφυγες όπως είχε δεσμευτεί, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι έχει απωθήσει από τα σύνορά της προς την Ιταλία άλλους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ανακοίνωσε ότι στα τέλη του μήνα θα επισκεφθεί τη Λιβύη με έναν κοινό στόχο: “την άμυνα των εξωτερικών συνόρων, την άμυνα της Μεσογείου”.

Λίγο αργότερα, στο βήμα της Γερουσίας ανέβηκε ο νιγηριανής καταγωγής γερουσιαστής της Λέγκας Ιβόμπι για να καταπλήξει τους πάντες αναφερόμενους στους συμπατριώτες του πρόσφυγες και μετανάστες: “Για να τους σώσουμε πρέπει να μην τους αφήνουμε να ξεκινάνε”.

Από την Καλιφόρνια ο Ντι Μπατίστα, ένα από τα ηγετικά στελέχη του Κ5Α, μιλώντας σε Ιταλούς μετανάστες, τόνισε πως “το μέλλον των Αφρικανών είναι στην Αφρική”, κερδίζοντας τις επευφημίες των... Ιταλών μεταναστών.

“Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας δεν υποδέχθηκαν ούτε ένα πρόσφυγα. Αυτοί είναι οι φίλοι του Σαλβίνι. Αυτή τη στιγμή το μεταναστευτικό αποτελεί την πιο μεγάλη ωρολογιακή βόμβα στην Ευρώπη”, τόνισε χθες ο Πρόντι από τα μικρόφωνα του ραδιοφώνου της Ιταλικής Καθολικής Συνόδου.

“Υποστήριξα το Κ5Α, αλλά εάν η κυβέρνηση συνεχίσει έτσι, θα επιστρέψω στην αποχή”, προειδοποίησε χθες ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιάκομπο Φο, ο γιος του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, που στήριζαν από τα αριστερά το Κ5Α.

Τρίγωνο Βερολίνου, Ρώμης, Βιέννης;

“Είμαι ευτυχής για την καλή συνεργασία που θέλουμε να οικοδομήσουμε ανάμεσα στην Ρώμη, την Βιένη και το Βερολίνο” στο προσφυγικό, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Ζεεχόφερ ο καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς, προϊδεάζοντας για τη δημιουργία ενός άξονα ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της “παράνομης μετανάστευσης”

“Υπάρχουν όλο και περισσότερες αφίξεις στην Ελλάδα, νέες εξελίξεις στον αλβανικό δρόμο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μην περιμένουμε την καταστροφή, αλλά να την αντιμετωπίσουμε εγκαίρως”, συμπλήρωσε ο Κουρτς, ο οποίος έχει αναγορεύσει το μεταναστευτικό σε προτεραιότητα της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε.

Στη φυλακή ο κατασκευαστής του νέου σταδίου της Ρώμης

“Θα ρίξω κάποια λεφτά στις εκλογές και μετά με τον Τζιανλούκα θα δούμε πώς θα το εκμεταλλευτούμε επίσημα με τα πολιτικά κόμματα”, τόνιζε σε μια συνομιλία του ο κατασκευαστής του νέου γηπέδου της Ρώμης Παρνάζι, που βρίσκεται από χθες στη φυλακή γιατί από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου ήταν οι... καραμπινιέροι. Όταν ο Παρνάζι πήγε να κάνει το ίδιο κόλπο και στο Μιλάνο προσφέροντας ένα σπίτι στον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Μαράν, ο αιρετός δεν το δέχθηκε απαντώντας ότι “εδώ δεν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος”.

Το σκάνδαλο του σταδίου στη Ρώμη έφθασε στην αυλή της δημάρχου του Κ5Α Ράτζι, το Δημοκρατικό Κόμμα. “Είχα προειδοποιήσει την Ράτζι να έχει τα μάτια ανοικτά. Γι' αυτό με διέγραψαν από το Κ5Α”, κατήγγειλε χθες η πρώην δημοτική σύμβουλος του Κ5Α Γκράντσιο, που απομακρύνθηκε από το Κ5Α γιατί είχε αναφερθεί πριν από ενάμιση χρόνο στις ασκήσεις διαπλοκής της δημοτικής αρχής της... αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL